LED diode za pozadinska osvijetljenja LCD-a

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
KD electronic
Expert
Expert
pzoran je napisao/la:Kako resiti centriranje difuzora kod LG-a. Kad se zameni dioda vrlo tesko ili nikako se ne moze vratiti difuzor kako treba ostaju krugovi n ekranu. Kad je jedna dioda u pitanju moze da prodje ako se menjaju sve je vec veliki problem. Ostaju krugovi i to dosta vidljivi posbno na beloj povrsini. Difuzori su oni veci. Stavljao sam ih sa ukljucenim diodama i rekao bih centrirane a kad se sklopi panel katastrofa. Dali neko ima neko resenje. Osim orginal traka.
Dioda mora biti odgovarajuća kako po karakteristikama tako i po dimenzijama, treba je dobro centrirati i zalemiti kvalitetno a ipak sa što manje tinola ispod kako bi bila na visini originalne, difuzor prije skidanja markirati kako bi ga nakon pozicioniranja diode vratio u isti položaj.
dragan_ru
Expert
Expert
http://alpengeist-tvrepair.blogspot.rs/ ... tools.html mislim da je ovo odgovor Tomislavu,koji je u svom prvom postu postavio pitanje koje led diode za pozadinsko svetlo...moze nesto da se sazna o polaritetu dioda,i to onih najcescih nadam se da ce i ostali clanovi ovog foruma dodati neke nove tipove led dioda (edge) itd...
tomislav1
Expert
Expert
Drago mi je što sam postavljajući ovu temu izavao ovakav interes forumaša koji su opisali svoja iskustva. Mogu samo dodati da pri popravku backlighta prvo pokušam nabaviti nove originalne trake i to predložiti stranci kao najkvalitetnije (ne i najjeftinije )riješenje. Ako ih ne uspijem nabaviti ili je stranci preskup popravak, nudim "krpanje" starih traka, za koje imam desetak vrsta LED dioda koje sam isprobao i koje su manje-više odgovarajuće. Naravno da se za takvu vrstu popravka, koja je naravno jeftinija, obavezno ogradim pred strankom od davanja procjena koliko će to raditi i sl. Naravno da nakon svake zamjene obavezno smanjim pozadinsko osvijetljenje...
dragan_ru
Expert
Expert
ja bih licno vise voleo da si napisao koje su to diode i koja im je oznaka do kojih si dosao kroz svoje iskustvo,jer ja mislim da je svrha foruma da sirimo svoja saznanja sa drugima o konkretnom problemu...trenutno jurim oznaku led diode za Adler tv,stavljam LATWT391RZLZ 35X35,ali cini mi se da bi bolja bila 35x28 6v,ali ne znam koja bi to bila...
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
tomislav1 je napisao/la:...obavezno ogradim pred strankom...
:shock:
tomislav1
Expert
Expert
Evo tri linka za najčešće diode kod LG-a:
1.LG 32"(6916L-1105,6916L-1106A) https://www.aliexpress.com/item/50pcs-F ... 0.0.13ELyQ
2.Led diode 6V za Lg 32" (A-6916L-2223A,B- 6916L-2224 katoda je veća površina) https://www.aliexpress.com/item/100PCS- ... 0.0.e59EeM
3.LG 32"6V(LIGIT A, LIGIT B anoda je veća površina )https://www.aliexpress.com/item/LG-Inno ... 0.0.RflXUC
...
dragan_ru
Expert
Expert
bravo Tomislave...sada mi ova tema dobija formu pravog foruma,koji se bavi uzajamnom pomoci kolegama...11.11 ce cene na aliexpress-u da prilicno padnu pa treba pripremiti spisak za taj dan pa naruciti robu...moze se ustedeti neki dinar...
KD electronic
Expert
Expert
Admin purke je napisao/la:
tomislav1 je napisao/la:...obavezno ogradim pred strankom...
:shock:
Što je @purke, ti ne dižeš ograde? :lol:
dragann1967
Expert
Expert
Pozdrav,pratim ovu temu uvek kada se pojavi nesto novo...Pa hocu da podelim moja iskustva...Mogu odmah da kazem da najbolja iskustva imam sa trgovcem sa Aliexpresa sa treceg linka koji je kolega dao/Guoxin Electronics/ ...i to ne samo u pogledu korektnosti svega sto je na slici nego samog kvaliteta led dioda...Uzimao sam i ove jeftinije, sa istom oznakom...Takve su crkavale posle tri do pet dana ,a neke istog dana prilikom testiranja...Dok ove koje sam naveo kao najbolje,a mislim da su originalne,rade bez problema sest meseci,sto je dovoljno za garanciju,a imam i primera gde iste rade godinu dana...Prilkom kupovine sam obratio paznju na postavljene slike led dioda.koje se cak razlikuju,od onoga sto dobijes kuci...A slike su vrlo slicne,ali ako se bolje zagledas vidis razliku,mislim na pakovanje gde su led diode...A kasnije merenjem vidis da se razlikuju po parametrima napona,struje i otpora,od ovih originalnih A pravi trgovac treba da postavi slike proizvoda,pakovanje sa imenomi oznakom,proizvodjaca i karakteristikama sta prodaje/primeticete gde pise proizvodjac.npr:LG negde pise 1LG/Pitao sam ih je li to LG ili 1LG isto,dobio sam odgovor da nije....Link kolege dragana- ru,sto je postavio odgovara ovom sto pisem jer se odnosi bas na tog trgovca...http://alpengeist-tvrepair.blogspot.rs/ ... tools.html
tomislav1
Expert
Expert
Osnovno pravilo pri citiranju je uzimanje cijelog teksta ili bar cijele rečenice koja se citira!Uzimanje dijelova teksta iz postova i to navesti kao citat moglo bi izgledati otprilike ovako:...crkla...ubila...krepao...pa bi čitajući samo spomenute riječi ili dijelove teksta iz konteksta, čitatelj mogao zaključiti da je ovdje riječ o mračnim i morbidnim tipovima.Isto kao što bi se iz citiranog dijela izvađenog iz konteksta moglo zaključiti da se bavim građevinskim poslom postavljanja ograda.
dragann1967
Expert
Expert
Ko razume shvatice,zargonski govor svi razumemo,bitno je sta je pisac hteo reci.
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
tomislav1 je napisao/la:Osnovno pravilo pri citiranju je uzimanje cijelog teksta ili bar cijele rečenice koja se citira!Uzimanje dijelova teksta iz postova i to navesti kao citat moglo bi izgledati otprilike ovako:...crkla...ubila...krepao...pa bi čitajući samo spomenute riječi ili dijelove teksta iz konteksta, čitatelj mogao zaključiti da je ovdje riječ o mračnim i morbidnim tipovima.Isto kao što bi se iz citiranog dijela izvađenog iz konteksta moglo zaključiti da se bavim građevinskim poslom postavljanja ograda.
@tomislav1
Ako si na mene mislio sa ovim postom...tacno sam citirao od tvog posta ono u cemu se ne slazemo, nije jedna rec nego cela recenica i ne gubi u znacenju za razliku od onog sto si ti naveo za primer(...crkla...ubila...krepao...). Razlika je ogromna ...

Nisam hteo vise da komentarisem sem ono jednog smajlija...ali sad cu napisati sta mislim ...
Jadan je onaj servis i serviser gde se mora dokazivati stranci sta i kako ugradjuje...jos treba da im odrzis kurs i eto ti konkurencije a da nekazem i to da ce zeleti zamenu trake ili dioda za flasu piva a rizik je tvoj.
Posto sam te kritikovao mislim da je korektno da i ja napisem kako je kod mene...stranka ostavi tv i ja mu unapred kazem ukvirnu cenu i ako je vise onda ga obavezno kontaktiram...a da sedi pored mene, slusa koje poslove obavljam preko telefona, da mi dise na vrat, da nemogu da prdim kad zelim jer mi je musterija za vratom...hvala, te musterije poseljem konkurenciji.
Za uradjen posao obavezno dajem garanciju...konkretno za opravku backlighta dajem 6 meseci garancije, ko zeli vise garancije taj tv neprihvatam isto tako ni ako nezeli garanciju da bi jeftinije prosao jer u datom momentu nece garanciju ali ako se pokvari za 2 meseca ...eto njega da reklamira.

Evo i od mene koje sam zadnji put narucio...zasad bez reklamcije
https://www.aliexpress.com/item/1000pcs ... 0.0.rDa41m
https://www.aliexpress.com/item/50pcs-L ... 0.0.X9r25P
tomislav1
Expert
Expert
Kolega mislim da se nismo dobro razumjeli ili ono što bi u Dalmaciji rekli:"Ja u kope ti u špade!" Naime cijela rečenica glasi: Naravno da se za takvu vrstu popravka, koja je naravno jeftinija, obavezno ogradim pred strankom od davanja procjena koliko će to raditi i sl. Kopiranje jednog dijela rečenice (...obavezno ogradim pred strankom...) uz emotikon "Shocked"(ne smajlić kako ste napisali) može poprimiti sasvim drugi smisao kako sam i karikirao u prethodnom postu. Intencija mojeg posta je bila da se radi boljeg međusobnog razumijevanja jasnije i nedvosmislenije izražavamo te da se držimo nekih općih pravila koje vrijede pri citiranju...I da drago mi je da ste iznijeli svoja iskustva, stavove i sl.
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
tomislav1 je napisao/la:Kolega mislim da se nismo dobro razumjeli ili ono što bi u Dalmaciji rekli:"Ja u kope ti u špade!" Naime cijela rečenica glasi: Naravno da se za takvu vrstu popravka, koja je naravno jeftinija, obavezno ogradim pred strankom od davanja procjena koliko će to raditi i sl. Kopiranje jednog dijela rečenice (...obavezno ogradim pred strankom...) uz emotikon "Shocked"(ne smajlić kako ste napisali) može poprimiti sasvim drugi smisao kako sam i karikirao u prethodnom postu. Intencija mojeg posta je bila da se radi boljeg međusobnog razumijevanja jasnije i nedvosmislenije izražavamo te da se držimo nekih općih pravila koje vrijede pri citiranju...I da drago mi je da ste iznijeli svoja iskustva, stavove i sl.
Ok nema ljutis...ali i dalje smatram...bar je narod u mom okruzenju takav da zeli jeftino, ugradio ti ispred njega ili ne...kao nece garanciju ali kad opet rikne onda pravi belaje...meni problemi netrebaju...a ugraditi pred strankom...uciti ga kako se to radi pa sledeci put kad opet dodje sa aparatom , samo ti kaze...majstore...samo je sitnica...jer video prosli put da si mu ugradio deo koji on bez naocari i nevidi...

Necu nikog da ucim kako da radi i da naplati svoj rad ali menjati deo ispred stranke...nije dobro za nas servisere koji od ovog zanata koji izumire jos pokusavamo nesto izvuci.
mocnisima
Expert
Expert
Za 3V koristim iste kao i purke, za 6V sam uzeo ove https://www.aliexpress.com/item/50pcs-L ... 0.0.Pm7uLU ali imam velikih problema sa fokusiranjem sočiva i svetlije su od originalnih, ali može da prođe.Naručio sam ove i čekam da stignu, navodno su to prave za LGIT trake https://www.aliexpress.com/item/40PCS-F ... 302c&tpp=1
Za 6V kruže dve oznake LATWT391RZLZK i BD35Z. Ove prve su 150lm a ove druge su, mislim nisam siguran, 135lm.

Što se tiče ovog drugog, možete vi stavljati ograda kojko god hoćete, ali činjenica je da mi ovo dobro naplaćujemo pa sad sami odlučite.
Nemoj samo da za par meseci imamo besnu rulju pred vratima.
dell
Expert
Expert
Kontakt:
Mocni Simo valjda se uzima rizik na sebe od lomljenja displeja. Kolegi je pao.kontakt sprej sa police na rastavljen displlay i platio ga u bg elektroniku 250e i sanirao stetu o svome trosku.

Kada sam licno.odneo da promene na telefonu tach scree staklo samo , kazu oni izvolite podpisite da: potpisujete uslucaju da dodje do pucanja displeja. Znaci ako polomi lcd display on nesnosi posledice i lepo se ogradi.
Kod cubike na obradi glave motora za skodu fabiju kazu: izvolite potpisite ako neuspe obrada ne snosimo.odgovornostjer jer je materijal mekan jako.

Tako ko zeli neka radi i za 100grama kave ako zeli, ja necu ispod 50e ni jedan da primim na servis.

Koliko je od vas iscupalo tcp, cof ili slomilo display radi zamena dioda. Takve stete su kostale od 70e pa na gore...
ursuss
Expert
Expert
:lol: :lol: :lol: ..tako je Dell.osobno sam "usrećio" bar 4-5 displeja....neke kod demontaže (zalijepio se za onu gumicu..) neke kod montaže... :oops: :oops: :oops:
zooe
Expert
Expert
--> Admin purke je napisao

Necu nikog da ucim kako da radi i da naplati svoj rad ali menjati deo ispred stranke...nije dobro za nas servisere koji od ovog zanata koji izumire jos pokusavamo nesto izvuci.

U staro dobro vreme serviseri su imali redovne sastanke u firmi koja se bavila uvozom i prodajom uredjaja na primer Jugoelektro Beograd. Izmedju ostalog govorilo se o ophodjenju sa vlasnicima uredjaj kada dodju na servis a zlatno pravilo je bilo -nikada ne pricajte sa vlasnikom o vrsti kvara-
Primenite to proavilo bit cete sretni
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
Ovo su sitne cifre, pa nije ni strasno ako nas na Aliexpressu prevare. Inace, kod izbora prodavca najbitnije je izabrati prodavca sa dobrim Feedbeckom.
I ova oznaka je bitna:
Return Policy:
No return necessary if product not as described, agree refund with seller...

Bitna zato sto po svim pravilima nezadovoljan kupac ima prava da vrati proizvod i dobije povrat novca. Sama money-back guarantee nije dovoljna i mozete biti prevareni. U tom slucaju kupac placa povratnu postarinu, a ona kod nas iznosi oko 15e do Kine tako da se ne isplati vracati nazad. U ovom slucaju kao reklamaciju treba poslati video koji prikazuje nedostatak robe. Ne svetli opisanom bojom, dimenzije nisu kao u opisu itd. Tada Aliexpress vraca uplatu a losa roba vam ostaje.
dragan_ru
Expert
Expert
za Admina purke...mislim da ovaj link za 1000 kom je ubedljivo najeftiniji i najbolji (vise puta sam se vracao prosto nisam mogao da verujem da je toliko jeftino)mogu samo da kazem bravo majstore... narucujem.
Odgovori