[REŠENO] Samsung UE50F6500SBXXH, slika

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
bbelsak
Expert
Expert
Model No/Oznake modela -UE50F6500SB
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča - BN94 - 06727Q
LVDS/TCON - T460HVN05.3 46T21-C07
MCU/Procesor -
Matrix/Matrica -
Scaler/Scaler -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital - BN40-00258A
POWER+Inverter/ BN44-00624A
poštovani kolege..tv ima grešku u slici (pogledaj foto), dali rešim problem sa zamjenom ili opravkom t-con?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ursuss
Expert
Expert
ako su te linije stalno na istom mjestu- bojim se da je samo panel kriv....
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
bbelsak
Expert
Expert
Nisu stalno na istom mestu; evo još jedne slike.
Ubleha
Stariji član
Stariji član
Ja sam na jednoj46-ici iste serije riješio problem zamjenom flat kablova za display sa T-Cona, na drugom istom TV-u je bio problem u panelu koji nisam riješio.
pzoran
Expert
Expert
Probaj da izvijas maticnu hoce da se BGA cipovi razleme.
Radovi
Expert
Expert
Panel 100%
Ako se desi nesto loše piješ da zaboraviš, ako se desi nešto lepo piješ da proslaviš, a ako se ništa ne dešava piješ da bi se nešto dešavalo.
bbelsak
Expert
Expert
Ovako majstori, rešio sam problem; možda će nekom to trebati, pa ću pokušati da objasnim šta sam uradio. U pravo je kolega Radovi, koji kaže "panel 100%", ali postoji rešenje i za taj problem. Setio sam se da sam prije 5 ili 6 godina sličan problem na isti način rešio na TV Sony. Možda će neki majstor koji ima šemu tog televizora moći da objasni šta sam u stvari time uradio (ja naime to neznam a bilo bi dobro znati) ali TV več satima radi bez problema a slika je normalna.
Dakle ovako: na flet kablu leve polovine ekrana izolirao sam prvih 12 kontakata selotejpom. To je sve! Sony radi več godinama a za Samsung ćemo videti; za sada je odlično. Ako neku bude pokušao rešiti problem defektnog panela na isti način, evo vam fotografije za lakše razumevanje. Molim administratora, da upiše REŠENO.
Radovi
Expert
Expert
To se nekad radilo sjecenjem vodova na ploci panela,u sustini to je isto samo lakse i jednostavnije.Nekad to potraje krace,nekad duze ali svakako nije za davanje bilo kakve garancije niti uzimanje vecih para :lol:
Ako se desi nesto loše piješ da zaboraviš, ako se desi nešto lepo piješ da proslaviš, a ako se ništa ne dešava piješ da bi se nešto dešavalo.
peraja
Expert
Expert
Nije mi nikako jasno kako se eliminiranjem tih vodova(bilo izoliranjem ili sječenjem)osposobi panel,šta se u biti time napravi?
Da li panel normalno radi nakon tog zahvata ili s nekim nedostacima ,jer to mora da su neki izvodi sa COF chipa,do nekih anomalija u radu ekrana mora da dođe ako se oni eliminiraju.
Ubleha
Stariji član
Stariji član
Samsung ima samostalno testiranje slike u meniju, bilo bi dobro da testiraš.Mislim da slika nije dobra ovim lijepljenjem izvoda.Radio sam to al nisam bio zadovoljan slikom.
alexa_pg
Expert
Expert
peraja je napisao/la:Nije mi nikako jasno kako se eliminiranjem tih vodova(bilo izoliranjem ili sječenjem)osposobi panel,šta se u biti time napravi?
Da li panel normalno radi nakon tog zahvata ili s nekim nedostacima...
Panel nastavi da radi i bez nekih linija. Sve zavisi sta je prekinuto. Kao primjer, ako je panel full HD, sjecenjem (izoliranjem) nekih linija panel nastavi da radi sa mnogo manjom rezolucijom.
Alexa
bbelsak
Expert
Expert
Evo šaljem sliku slike na TV. Ja ne vidim da bi bilošta bilo drukčije nego inače, u svakom slučaju - svako će za sebe da odluči, dali TV bacit ili izolirati te kontakte.
Pozdrav svima.
KD electronic
Expert
Expert
bbelsak je napisao/la:,...Možda će neki majstor koji ima šemu tog televizora moći da objasni šta sam u stvari time uradio (ja naime to neznam a bilo bi dobro znati) ali TV več satima radi bez problema a slika je normalna.,...
Da bi se shvatilo o čemu se tu radi bitno je poznavati način rada sklopa (panela),... ovdje je došlo do kratkog spoja ili znatnog smanjenja otpora (proboja, engl. "leakage") između kontrolnih signala za gate drivere panela. Navedeni se problem može nalaziti u kontrolnoj sekciji-dijelu T-CON-a, vanjskim gate driver-ima (Y-TAB, Y-COF) panela, gate driver-ima unutar samog panela (stakla-matrice) ili pak na ITO linijama matrice (nešto je i tu rješivo, ali spada u mikrokirurgiju i nama običnim serviserima nije dohvatljivo).
Kao što je uvaženi kolega @alexa već spomenuo HD panel posjeduje gate drivere sa obje strane (lijeve i desne) te se izoliranjem (odsjecanjem- odspajanjem) kontrolnih signala na jednoj strani ostavlja druga strana koja i dalje normalno radi. Naravno, rezolucija je tada smanjena, neki se puta to u slici gotovo i ne vidi a neki puta vidi.

Primjer "mikrokirurgije" spajanja ITO linije:
https://www.youtube.com/watch?v=QGNA-w754U0