Philips 50PFT6550/12

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
yeremmy
Expert
Expert
Producer/Proizvođač -Philips
Model No/Oznake modela -Philips 6550/12
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča -715G7030-M0G-000-005T
LVDS/TCON -T500HVN08.7
MCU/Procesor -
Scaler/Scaler -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Inverter/Backlight -
Lcd display/Panel -TPT500J1-HVN08A Rev-S700A
Power supply(SMPS)-TVP715G6973-P02-002-002H
Tuner -
Opis kvara i opis poduzetih radnji i merenja na aparatu -

Tv je donet sa simptomom da je postepeno slika bila sve tamnija i tamnija i da je na kraju nestala.Nema svetlo,nema slika,ima ton.Tv je doteran na zadnjem sedistu auta,horizontalno polozen,pola na sedistu a pola visi u vazduhu.Musteriji je receno da se tako nesme transportovati TV-na sta je on rekao-ma sta mu fali.
Otvoren je zadnji poklopac sa namerom da se proveri pozadinsko,tada je primeceno da je u gornjem levom uglu naprsao displej oko dva cm.Tv je zatvoren i pozvan je vlasnik,jer je popravka neisplativa.Vlasnik je dosao i uzeo TV.
Sutradan me zove sa pricom da je on nosio TV kod drugog majstora i da mu je on rekao da sam ja polomio panel i da sam duzan da mu kupim nov TV ili isplatim 800 evra,jer je on taj TV toliko platio pre cetiri godine.
Naravno da nema sanse za tako nesto i da moze slobodno da me tuzi.Tuzen sam-prvi put posle 25 godina.Od mene se trazi neko vestacenje TV-a od ovlascenog vestaka za to,pa molim kolege ako su imali slican slucaj da malo detaljnije objasne,posto kazem ja nisam pravnik,al izgleda doslo vreme da mora i to da se bude.U pitanju je niski region.Unapred zahvaljujem.
micot
Expert
Expert
Malo je tesko za dokazivanje i od njegove,i od tvoje strane.Kod nas u Makedoniju postoji takva komisija u sklopu Zanatske komore,gde sam i ja clan,ali za ovih 5 godina koliko sam clan nikad nismo se sastali da nesto dokazemo :),to se kaze postijimo,ali se niko dosad nije zalio.Drugo,on ko sto kaze kupio je taj tv 800 eur,i sad pametni trazi da mu se isplati istih 800 eur,ko da je tv star 1 saat,a ne ko sto kazes star 4 godina,sve ima svoju amortizaciju,tako da i to mu pada u vodu.On jedino moze da se zali u drustvo potrosaca za uslugu,a sve ostalo nema sanse da dokaze,a sa druge strane i sama tuzba kosta(da podneses tuzbu,advokati,rocista),pa ako je pametan da sve to izracuna kako bi dobio mozda 100-200 eur,videce da se ne isplati,i ko mu garantuje da ce dobiti spor,ako izgubi.,morace da plati i tvoje troskove.Tako da ne verujem da ce da te tuzi,a i ako ipak je toliko uporan izadj na sudjenje pa koliko negovo-toliko tvoje,nek dokaze da si ga ti razbio.Trebace komisija,a ona je uglavno sastavjena od nasih kolega,a ne verujem da ce kolega protiv kolege.Moj savet je sednite ko ljudi,bez sudova,advokata,i ostala sranja(posto to sve kosta) i daj mu neki tv,svako od nas ima neki visak aparat,i potrazi neki od kolega,pa ces se kasnije kompezirati.Pozz i sa srecom
bbelsak
Expert
Expert
Ako postoji bilo kakva mogučnost da se to desilo kod tebe onda nećeš biti miran jer će te gristi savest. U svakom slučaju komisija ti može utvrditi lom displaya u radionici ako ima tragova skidanja displaya. Ako si potpuno siguran, da šteta nije nastala kod tebe, ne pristaj ni na šta. Niko ti ne može dokazati, da se to desilo kod tebe. Inače ovi su ekrani, pogotovo kod Philipsa, tako osetljivi, da pukne i od malo jačeg pritiska prstom što se kod prenošenja može lako desiti. Pogotovo ako si siguran da mušterija želi muljati, ne daj se, ne treba ti ni advokat.
Digital Elektronik
Stariji član
Stariji član
mislim da je panel slomio taj drugi.....eto
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Da bi pokusao da ostvari neka svoja prava nije trebao ni da preuzima TV a kamoli da ode kod drugog na "vestacenje" stete. Trebao je da isteruje pravdu preko udruzenja potrosaca ili da prethodno osigura TV od stete na 800e.
Ima majstora koji namerno hoce da huskaju musteriju na prethodnog kolegu pa da naprave spor gde ga nije bilo. Ta krivica bi mogla da padne i na njega. Postoji sudski vestak za procenu vrednosti tehnike. Procenu vremena razbijanja displeya ne moze ni jedna laboratorija da dokaze pa sud tu moze da sudi samo na osnovu svedoka. Jedini cvrst svedok bi bio onaj koji je bio prisutan u trenutku razbijanja.
Sud nece da presudi krivicu bez dovoljno dokaza. Za sudskog vestaka ne brini, taj nema nacina da te okrivi.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.