Molio bih ako neko ima semu ili vec konkretan predlog rešenja, radi se o motokultivatoru IMT 507 benzinac 4.taktni, koji ima ugradenju elektroniku prekidača paljenja umesto platina.,koja je otkazala tako da nema varnice na Vn kapici, utvrdio sam da je sama elektronika prekidača otkazala, kako je isto zaliveno u svom kućistu veličine kutije sibice nisam mogao nista uradiiti vec po nekoj semi nesto napraviti. Na samoj kutiji postoje samo dva izvoda, jedan koji ulazi
od bobine i jedan koji je veza preko sarafa za masu, znači klasičan elektronski prekidač. Na zamajcu postoji magnet koji u datom momentu u bobini proizvede struju koja se preko ovoga elekt.prekidača u odrredjenim cikluisima pali varnica na svećici. Kako nemogu nigde naći u prodaji zamolio bih ako neko ima bilo kakvo resenje da bih mogao masinu osposobiti. Nesto na svoju ruku inovirati nisam siguran u uspeh, sam modul je nekada izradivao Rudi Čajavec i sećam se da se u njemu nalazio Darling.tranz. snage mislim BU 323, par prekidačkih transistora nekilogo dioda ali davno bilo, svaka pomoć dobro dosšla. Unapred hvala...Pozd.
[REŠENO] SEMA BESKONTAKTNOG PREKIDAČA IMT 507
-
- Administrator
- Been thanked: 1 time
Taj sistem rada imaju i benzinski cetvorotaktni generatori.Evo ja ga bas imam model Astra Korea i sistem je isti.Pitanje
je samo moze li se prilagoditi na taj motokultivator.
Pozdrav
je samo moze li se prilagoditi na taj motokultivator.
Pozdrav
-
- Expert
Ovako tesko mogu znati dok ga ne bih video,drugo mi je ostalo sam napraviti samo neku proverenu semu nemogu naći, najbolje bi bilo sa
snaznim fetom uraditi ali je problem sto nemam pobudu. pošto sklop ima samo dva izvoda jedan od bobine sto treba elektronika da prekida
struju u vremenu kada magnet indukuje struju i masa.., naizgled prosto ali ali...
snaznim fetom uraditi ali je problem sto nemam pobudu. pošto sklop ima samo dva izvoda jedan od bobine sto treba elektronika da prekida
struju u vremenu kada magnet indukuje struju i masa.., naizgled prosto ali ali...
-
- Expert
Da li si ti postavio ovu temu?
Ovde ima neki broj telefona,koji to ima.
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=20&p=186543
Pozdrav!
Ovde ima neki broj telefona,koji to ima.
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=20&p=186543
Pozdrav!
-
- Expert
posalj sliku da ti nabavim. Pogledaj sliku
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
izvini pogresio sam sliku saljem ponovo
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Umesto te elektronike, svi u servisima stavljaju celo paljenje od novog tipa. Umesto te elektronike i bombine postoji zamena koja kosta 4.000 sa ugradnjom. Pitao sam drugara koji drzi servis za te male motore i on mi je to rekao.
Probaj na forumu http://poljoinfo.com/ da pogledas, tamo ima dosta sema iz te oblasti, najbolji su sto se tice servisiranja i dokumentacije za poljo. masine. Sto se delova tice, znam da se mnogi smabdevaju preko sajta http://www.motobike.rs/
Tamo imas online katalog, pa pogledaj. Takodje ti preporucujem ako si blizu da to potrazis na vasaru u Rumi ili u S. Palanci. Tamo takodje svega ima i dosta je povoljno.Ruma je cino mi se svakog treceg a Palanka petnestog u mesecu.
Probaj na forumu http://poljoinfo.com/ da pogledas, tamo ima dosta sema iz te oblasti, najbolji su sto se tice servisiranja i dokumentacije za poljo. masine. Sto se delova tice, znam da se mnogi smabdevaju preko sajta http://www.motobike.rs/
Tamo imas online katalog, pa pogledaj. Takodje ti preporucujem ako si blizu da to potrazis na vasaru u Rumi ili u S. Palanci. Tamo takodje svega ima i dosta je povoljno.Ruma je cino mi se svakog treceg a Palanka petnestog u mesecu.
-
- Expert
Kolega tvzmaj resio sam slucaj nasao sam u Pazovi covek koji drzi servis i prodaju, tako da s te strane je OK ali trazim semu to moram napraviti bilo kako
jer su dosta kratkog veka sam deo tj.prekidac je kako reče čovek velicine dugmeta od kaputa ima na sebi taster i dve žice, jedna ide na izvod bobine
i jedan na masu to je sva mudrolija radjena je u minielektronici sa verovatno jakim darling.tranz.to je samo da simulira platinsku dugmad, posto je struja
prekida u impulsima dosta jaka i mora biti kvalitetan tranz. Sa mosfetom nemoze raditi jer mu treba pobuda .Nadam se da cu nesto naci pa napraviti
da bih mogao odrzavati..Pozdrav i hvala ti na pomoći.
jer su dosta kratkog veka sam deo tj.prekidac je kako reče čovek velicine dugmeta od kaputa ima na sebi taster i dve žice, jedna ide na izvod bobine
i jedan na masu to je sva mudrolija radjena je u minielektronici sa verovatno jakim darling.tranz.to je samo da simulira platinsku dugmad, posto je struja
prekida u impulsima dosta jaka i mora biti kvalitetan tranz. Sa mosfetom nemoze raditi jer mu treba pobuda .Nadam se da cu nesto naci pa napraviti
da bih mogao odrzavati..Pozdrav i hvala ti na pomoći.
-
- Expert
Da se i ja malo ukljucim u ovu temu. Ja se sjecam nekada iz 1975 god. pravljena je neka elektronika sa tranzistorima 2N3055. Bilo je to na nekoj plocici upakovano u kutiju i montira se sa strane u autima kod starih reglera, Ja sam imao u to vrijeme neku SKODU , i spajalo je se to sa postojecim platinskim dugmadima. Tako da ta platinska dugmad su radila kao kontakt i stvaralo impuls ali nisu varnicila sto je i bio cilj te elektronike.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
To jeste to, ali ovaj magnetni senzor, sta staviti? Ovo sve menja mali red rele, samo ne verujem da moze da radi tom brzinom. Vidjao sam rid releje sa elektronokom, za brze masine. Taj bi bio idealan.
-
- Administrator
I ja malo da se umesam u diskusiju oko tog prekidaca.Bilo bi dobro da imamo njegovu sliku mozda bi bolje palili
"klikeri" :)
Slican sistem ima i generator napona.Ja sam imao takav ili slican kvar i resio sam ga zamenom te bobine koja je bila
pricvrscena sa unutrasnje strane na bloku motora.Sam zamajac ima na sebi pricvrsen jedan snazan magnet i u trenutku
okretaja tacno kad je klip u gornjoj mrtvoj tacci taj magnet je paralelno sa tom bobinom i u tom trenutku se na svecici
proizvede varnica.Razmak izmedju magneta i te metalne povrsine bobine je ok 1mm.Ta bobina ima samo 3 kontakta.
Jedan kabal ide na svecicu,jedan ide na prekidac za gasenje a masa mu je na zavrtnju kojim se pricvrscuje na blok motora.
Pozdrav
"klikeri" :)
Slican sistem ima i generator napona.Ja sam imao takav ili slican kvar i resio sam ga zamenom te bobine koja je bila
pricvrscena sa unutrasnje strane na bloku motora.Sam zamajac ima na sebi pricvrsen jedan snazan magnet i u trenutku
okretaja tacno kad je klip u gornjoj mrtvoj tacci taj magnet je paralelno sa tom bobinom i u tom trenutku se na svecici
proizvede varnica.Razmak izmedju magneta i te metalne povrsine bobine je ok 1mm.Ta bobina ima samo 3 kontakta.
Jedan kabal ide na svecicu,jedan ide na prekidac za gasenje a masa mu je na zavrtnju kojim se pricvrscuje na blok motora.
Pozdrav
-
- Administrator
Ta bobina izgleda ovako
http://image.made-in-china.com/2f0j00mv ... nition.jpg
Na mom generatoru je takva kao sto je na ovoj slici
http://image.made-in-china.com/2f0j00mv ... nition.jpg
Na mom generatoru je takva kao sto je na ovoj slici
-
- Expert
U pravo sto je G.din Јimmy_electronic представио сликовно сличног је изгледа.Проблем је десифрован остало је да скоцкам сему и плочицу и надам се
да у будуће неће бити проблема са овим паљењем.
Пуно се свима захваљујем на учешћу у дискусији и помоћи.... Поздрав ....
да у будуће неће бити проблема са овим паљењем.
Пуно се свима захваљујем на учешћу у дискусији и помоћи.... Поздрав ....