[REŠENO] monitor asus vf193-s ne startuje

Forum za kompjutersku opremu, Laptope, Desktop Računare ...
smaj
Expert
Expert
Pover board 715g2538-1.Monitor ima napone iz mreze koji pulsiraju u intervalu od 3-4 sec.kao da proradi zastita.Napon koji treba da bude 14v krece se od 18-24v. napon od 5vkrece se od 5-6.5v.kada otkacim konektor od plocice sa procesorom i simuliram napon 3v (sa ispravljaca) onda naponi budu u redu 14v i 5v i lampe rade.Promenio sam elektrolite u primaru sekundaru mrez.trafoa.MOLIM KOLEGE ZA POMOC.
ursuss
Expert
Expert
ako nije problem uslikaj tu digitaliju....usput, probaj mu izvana dovesti napone pa vidi koji je toliko opterećen...
toce
Expert
Expert
Zameni elektrolite u sekundaru mreze ne u primaru.
smaj
Expert
Expert
Zamenio sam i u primaru to je 22mf/63v.Neznam za ovaj napon od 14v dali je to napon u stb.a kad prostartuje treba da bude isti ili 24v.I zasto odmah po ukljucenju mreznog kabla pokusava da prostartuje,a trebalo bi da bude u stb.pa onda tasterom da se startuje.
mladenitanja
Postovanje, ovo je moj prvi post. Nadam se da cu biti od pomoci.
Naponi bi i u stby i u normalnom rezimu trebali da budu precizno 5V i nesto manje precizno 12-14V. Uglavnom se vrsi regulacija 5V linije pomocu TL431 i optokaplera. Kod Vas je neobicno to sto Vase optereceno (choppuje) napajanje proizvodi vise napone nego sto treba. Svakako prvo treba zameniti sve elektrolite u sekundaru jer su cesto losi iako nisu naduvani. Kada se zamene svi elektroliti nije lose otkaciti potrosace, sto je u Vasem slucaju plocica sa procesorom i staviti neko blago (par vati) vestacko opterecenje na obe linije. Tek tada lepo izmerite unimerom napone a jos bolje je pogledati osciloskopom.
Kako ste aktivirali paljenje neonki bice da Vam je ipak sve ok sa napajanjem i invertorom a veliko opterecenje cete potraziti na plocici sa procesorom ili jos gore na samom panelu. Ovo drugo prosto iskljucujete skidanjem lvds flat kabla. Nije lose dovesti jacih eksternih 5V (recimo iz nekog atx napajanja) na plocicu sa procesorom pa videti da li se procesor/scaler preterano greje. Grejanje se utvrdjuje poznatom WCF (Well Calibrated Finger) metodom. Staro pravilo glasi da prst ne mozete dugo drzati na necemu sto ima preko 70-80 stepeni C a sta god je u elektronici preko 70-80 stepeni ili je mrtvo ili nece dugo....
smaj
Expert
Expert
Cudno se ponasa.Kad dovedem napon sa ispravljaca za invertor onda radi sve normalno.Kada vratim na njegovo napajanje pokusava da prostartuje jedno dva minuta onda proradi,kada drzim taster v- na tastaturi i ukljucim mrezni kabl onda startuje odmah,i radi korektno .Tasteri na tastaturi ne reaguju,cak ni taster za on/of.
mladenitanja
Kada kazete radi normalno, mislite prikazuje sliku sa racunara? Radi meni?
smaj
Expert
Expert
prikazuje sliku ameni ne rad u oba slucaja.
ursuss
Expert
Expert
Jeste li zamjenili i elektrolit na ispravljanju mrežnog napona- onaj od 400 V..
smaj
Expert
Expert
Dodao sam jos jedan paralelno ,nema promene.
smaj
Expert
Expert
Mozemo zatvoriti temu,blinka led 2-3 minuta onda ukljuci i radi bez problema.
toce
Expert
Expert
A u cemu je bio problem ?
Odgovori