Audi A4 XENONI

Forum za autoelektroniku i autodijagnostiku
nusret
Mlađi član
Mlađi član
Kolege da Vam se pozalim na svjetla u autu. Kupio sam vozilicu audi A4 1.9TDI 2003.g prije 2-3 godine.Sa istim zadovoljan sem uzasno losih oborenih svjetala.Uzrok je vjerovatno(a neki mi stucnjak rece da svi audi imaju tu manu) u tome sto je na mom vozilu u oba fara ugradjena obicna halogena sijalica H7 a fabricki su bili ugradjeni xenoni. To sam tek nedavno primijetio kada je autoelektricar mijenjao sijalicu halogenu H7 rekao mi je da je nesto prepravljano i da su tu bili ksenoni i da tu treba biti D1S sijalica Philips ili Osram.Ugradnja halogene H7 sijalice ugradjena tako sto je sve izvadjeno iz kucista D1S sijalice i u to limeno kuciste ubacena je H7 sijalica koja nema propisan zlijeb-nalijeganje.Izvrsio sam detaljni pregled i utvrdio: Na vozilu bili ugradjeni fabricki xenoni,svako paljenje farovi se steluju motorici rade,na prednjem braniku ostavljena mjesta za pranje farova,kod oborenog svjetla far je sa socivom,a ispod farova sam nasao balast VALEO LAD5GL neispravan,a na drugom faru ranije skinut. Malo sam trazio po netu i vidim da je samo jedan balast oko 200 dolara a orginalna sijalica D1S oko 50eura puta dva fara plus kablovi od balasta do sijalice izaslo bi me 1000 km (oko 500 eura). To je naravno skupo i niko mi ne garantira da cu imat kvalitetna svjetla zbog HID fara sa socivom koji moze biti prljav ili ostecen.Razmisljao sam da sve ostavim kako stoji ali me interesuje da li postoje neki adapteri -prelazi sa lezista gdje ide sijalica D1S na halogenu H7 sijalicu da sijalisa stoji cvrsto i u jednom propisanom polozaju.Da li se HID far sa socivom treba skidat i cistit.Da li da kupim orginalne sijalice D1S a ugradim jeftinije kineske balaste, ili da li da ugradim kompletan kineski (kazu kvalitetan sa 1 g. gar) set koji izadje oko 25okm (oko 125 eura). Volio bih ove ksenone dovesti u funkciju obzirom imaju sve propisane fabricke elemente i pod CAN-BUS su kontrolom. Volio bih savjet od kolega sto bi mi najpametnije bilo ciniti. Hvala
kidloco
Expert
Expert
moj ti je savjet da vratis kako je i bilo na otpad pa trazi moze to sve da se nadje i za 300km ako imas srece (mislim na orig xenon) ili nadji farove za obicnu sijalicu a can magistrala se da srediti
nusret
Mlađi član
Mlađi član
Ma evo vec neko vrijeme trazim po otpadima i PIK-u ali tesko nadje seili lijevi,ili desni,obicno nekompletan tj. nedostaje sijalica D1S ili balast itd. Takve farove imam i ja. Nasao sam neke nove za audije 2001-2005 sa LED oznakama ali su sijalice H1 i kostaju oko 6ookm (300 eura) neka nova linija ali je to puno para za obicne farove bez obzira na LED obiljezja.Trazicu i dalje, a i razmatrati i druge opcije. U svakom slucaju hvala i pozz.
sajkoistvan
Expert
Expert
Kontakt:
Mozda ovo pomogne....
U novom sadu se moze naci....
d1s philips ili osram 2 kom 60e
balast VALEO LAD5GL 2 kom 150e
sve je sa garancijom 1 god /pisana garancija.
pozdrav
sajko
nusret
Mlađi član
Mlađi član
stavio pod otvorene stavke do daljnjeg, hvala i pozz
Odgovori