RS232

Forum za kompjutersku opremu, Laptope, Desktop Računare ...
boki1979
Expert
Expert
Zna li neko raspored pinova na konektoru označenog strelicom.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 1 time
Crvena treba biti pin 1 i taj red ti je 1,3,5,7,9,nasuprot crvene je pin 2 i taj red je 2,4,6,8,10
boki1979
Expert
Expert
WoodCutter je napisao/la:Evo ti za RS232 pa ommetrom nadji na onom drugom konektoru pinove.

http://www.lammertbies.nl/picture/db9_pin_name.png

http://www.arcelect.com/9_pin.jpg

http://www.arcelect.com/9_PIN_PIN_OUT.GIF
WoodCutter jel me ti to zezaš,ja treba da napravim taj kabal sa RS232 za jednu mašinu koja ima PLC, a veza između PLC i računara je RS232.
Pošto je prethodni računar otišao stigao je drugi koji na matičnoj ima samo 10 pinski utor.
Valjda bi znao ommetrom naći pinove da imam taj kabal.

Pitanje za jimmy,koji je pin 1?.
crni021
Expert
Expert
Od tih 10 vodova 2 su na masi pa ti to možda može pomoći da nađeš raspored
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
Nista ti nisi objasnio. Samo si pitao koji je raspored.
Ajd polako reci sta hoces da uradis da bi znali sta da ti kazemo??? Hoces da napravis takav kabal?

ako sam te razumeo:
Na maticnoj ti je obelezen pin1, ili nadji uputstvo za maticnu pa po njemu nadji kako stoji konektor. Negde na plovi imas nacrtano detaljno sta ti je koji pin.
boki1979
Expert
Expert
tvzmaj je napisao/la:Nista ti nisi objasnio. Samo si pitao koji je raspored.
Ajd polako reci sta hoces da uradis da bi znali sta da ti kazemo??? Hoces da napravis takav kabal?

ako sam te razumeo:
Na maticnoj ti je obelezen pin1, ili nadji uputstvo za maticnu pa po njemu nadji kako stoji konektor. Negde na plovi imas nacrtano detaljno sta ti je koji pin.
ja treba da napravim taj kabal sa RS232 za jednu mašinu koja ima PLC, a veza između PLC i računara je RS232.
Pošto je prethodni računar otišao stigao je drugi koji na matičnoj ima samo 10 pinski utor.
Mislim da je ovo dovoljno jasno šta hoću.upustvo od ploče i oznaku pina 1 nemam,jer da ima ne bih trazio pomoć.

Čini mi se da omalovazavanje postaje svakodnevnica.
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
Ova zadnja recenica ti nije na mestu.
Razlog: procitaj prvi post,trazio si raspored pinova, na sto si i dobio odgovor da izmeris, i ti se posle ljutis zbog takvog odgovora, kolege nemogu da znaju sta ti mislis, zato kakvo pitanje takav odgovor.
Da si u prvom postu odmah napisao zasta ti treba i sta je problem, verujem da takve odgovore nebi dobio, zato te sad molim da sve procitas od pocetka pa do kraja (sta si pitao i sta su ti odgovorili) i uvideces da niko nikog ne omalozava,.
Ako sve pozljivo procitas i jos uvek mislis da te neko omalozava,, molim te obrazlozi zbog cega tako mislis, nemoras tu javno (ako nezelis) mozes meni na pp. Pozz
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
boki1979 je napisao/la: Pitanje za jimmy,koji je pin 1?.
Image00001.jpg
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
A ja mislio da si postavio sliku jer kabal fizicki ne moze da se postavi pa rekoh ajd malo da ga zezam dok ne uploaduje kompletan kabal :lol: :D
Mislim procitaj malo sebe kad si i sta rekao i kojim klestima ti je izvuceno da napises sta te u stvari zanima, pa onda udari na kritiku.
boki1979
Expert
Expert
Za moj prvi post u redu mozda nisam bio dovoljno jasan šta mi treba,ali u drugom postu sam to pojasnio i napisao da treba da napravim takav kabal radi komunikacije između PC i PLC.
Na RS232 konektorima postoje brojčane oznake svakog pina 1_9,ali ako je na RS232 konektoru pin1 koji je to pin na konektoru koji sam obiljezio strelicom.
Postavio sam sliku tog kabla i trazio raspored pinova na konektoru u odnosu na RS232.

Ako nekom nije jasno šta trazim moze traziti da pojasnim, a WoodCutter mi šalje sliku RS232 i savjetuje da izmjerim u smislu "uzmi glupane instrumenat pa premjeri".
U mom drugom postu sam objasnio da mi treba veza između računara i PLC i da na matičnoj imam samo10 pinski utor i da treba da napravim takav kabal, na šta tvzmaj odgovara da ništa nisam pojasnio,kako imam obiljezeno na matičnoj ploči ali eto kao neznam pročitati.Meni su ovi odgovori djelovali ponizavajuće.
Mozda griješim ali po meni nije bilo teško zaključiti šta trazim, jer ako sam postavio sliku RS232 konektora i ovog drugog koji je odnos pinova među njima.

Slazem se da moje prvo pitanje nije bilo precizno,ali zašto nije niko napisao da bolje pojasnim.
nele2222
Expert
Expert
Cek malo, ako ti treba RS232(COM port) na jednoj strani i na drugoj strani da bude ovaj konektor sa 10pina onda vrlo lako i jednostavno nabavis sa starih maticnih ploca (Pentium II) nastavak koji se bode i plocu na nacin kao sto je iznad opisano a na drugoj strani ima COM port DB9 , i zavrsavas posao sa tim jer je to standardni raspored.

Da ne moras da mudrujes mnoogo uradis tako i zavrsen posao:D
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
nele2222 je napisao/la:Cek malo, ako ti treba RS232(COM port) na jednoj strani i na drugoj strani da bude ovaj konektor sa 10pina onda vrlo lako i jednostavno nabavis sa starih maticnih ploca (Pentium II) nastavak koji se bode i plocu na nacin kao sto je iznad opisano a na drugoj strani ima COM port DB9 , i zavrsavas posao sa tim jer je to standardni raspored.

Da ne moras da mudrujes mnoogo uradis tako i zavrsen posao:D
U tom slučaju se mora zameniti DB9 jer na kompjuterima su fiksirani "muški" a kolegi treba "ženski" DB9
nele2222
Expert
Expert
Da , Jimmy u pravu si ali moras priznati da mu je to mnoogo jednostavnije resenje koje moze bez previse razmisljanja da odradi pin na pin
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
WoodCutter je napisao/la:I na muškim i na ženskim su oznake brojevima iste mislim ...

br :)
To je ok ali kolega nele2222 je mislio na soluciju bez lemilice a i to bi moglo uz dodatak adaptera ženski/muški :)

http://www.conrad.de/ce/de/product/9864 ... -m-Schwarz
kiro
Stariji član
Stariji član
Da ne moras da mudrujes mnoogo uradis tako i zavrsen posao:D[/quote]
U tom slučaju se mora zameniti DB9 jer na kompjuterima su fiksirani "muški" a kolegi treba "ženski" DB9[/quote]
To je to ,mada sad kod nas u MK ima i konvetrora za sitne pare 1-2 euro tako da ne vredi masirati se oko toga ,ali vrlina je truditi se
Odgovori