zamena kondenzatora na maticnoj ploci

Forum za kompjutersku opremu, Laptope, Desktop Računare ...
zexxxx
Mlađi član
Mlađi član
Imam jednu maticnu plocu na kojoj ima oko slotova za ram memoriju 5 naduvanih kondenzatora od kojih je jedan iscureo pa mi pravi problem prilikom startovanja. Baci sliku ali se nemoze uci u bios ni u windows samo stoji na pocetnoj starni zablokirano kad se startuje.
Kondenzatori na maticnoj ploci su od 6,3V 820uF ali nazalost takvih nemam, imam od 6,3V 1000uF pa me interesuje da li se oni mogu staviti umesto ovih od 820uF?

Inace radi se o maticnoj ploci od brendiranog racunara HP Comapq DC7900.

Hvala unapred na odgovoru.
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Moze slobodno,jedino kod nekih grafickih sam imao problema da nema slike ako se stavi veci kapacitet.
zexxxx
Mlađi član
Mlađi član
Hvala na odgovoru, tako sam i mislio ali sam hteo da proverim jer se jako slabo razumem u elektroniku. Uglavnom sam menjao na napajanjima i nekim maticnim plocama kondenzatore sa istim kapacitetom i voltazom.
crni021
Expert
Expert
Bilo bi dobro zameniti sve od te vrst-e
zexxxx
Mlađi član
Mlađi član
Sad sam bas bacio pogled, od te vrste su samo tih 5 komada oko slotova za memoriju. Ostali su druge jacine.
markotr
Stariji član
Stariji član
Slobodno cepaj, ja sam menjao milion puta, pa nekad kad nisam imao 1000uF stavljao sam i 1200 i nikad se nije vratila ploca.
alexa_pg
Expert
Expert
zexxxx je napisao/la:... jer se jako slabo razumem u elektroniku...
Moras imati dobru lemilicu jer se dosta tesko skidaju sa losim alatom.
zexxxx
Mlađi član
Mlađi član
Hvala svima na pomoci ali izgleda nisu bili problem kondenzatori, zamenio sam ali je problem ostao isti.
Moja pretpostavka na prvi pogled je bila, da je zvizno bios, izgleda je moja pretpostavka bila tacna.
Dzabe sam se mucio ali nema veze.

@alexa_pg
Imam baku 936 i dobro me sluzi.

U medjuvremenu sam dobio odgovor na jos nekom forumu od coveka koji me je savetovao da pre odlemljivanja rastopim malo tinola na vec postojeci tinol jer lemove na plocama rade roboti i za te lemove je potrebna mnogo veca temperatura da bi se otopili nego sto se topi tinol. Kad se pomesa onda se topi sve normalno, sto se ispostavilo kao tacno jer sam se mucio i sad i ranije oko odlemljivanja. Tako da mi je i to pomoglo inace ne bi nikad odlemio.
ursuss
Expert
Expert
i još jedan mali savjet:- na mnogim mjestima usisavanje tinola ne ide lako ili čak nikako...( višeslojne ploče...) tu koristim kromiranu žicu od 0,6-0,7 milimetara koju jednostavno gurnem s jedne strane-dok je lemilica na drugoj strani rupe...na krom se lem ne hvata-naravno..
Dusman
Novi registrovani član
Novi registrovani član
I-Solder 40 Jovy lemna stanica i menjas elko i ostale elemente na viseslojnim plocama i pevas....Ide Mile Lajkovackom prugom.... :D :D :D pozdrav. Dusman.
Odgovori