Imam jednu maticnu plocu na kojoj ima oko slotova za ram memoriju 5 naduvanih kondenzatora od kojih je jedan iscureo pa mi pravi problem prilikom startovanja. Baci sliku ali se nemoze uci u bios ni u windows samo stoji na pocetnoj starni zablokirano kad se startuje.
Kondenzatori na maticnoj ploci su od 6,3V 820uF ali nazalost takvih nemam, imam od 6,3V 1000uF pa me interesuje da li se oni mogu staviti umesto ovih od 820uF?
Inace radi se o maticnoj ploci od brendiranog racunara HP Comapq DC7900.
Hvala unapred na odgovoru.
zamena kondenzatora na maticnoj ploci
-
- Expert
- Kontakt:
Moze slobodno,jedino kod nekih grafickih sam imao problema da nema slike ako se stavi veci kapacitet.
-
- Mlađi član
Hvala svima na pomoci ali izgleda nisu bili problem kondenzatori, zamenio sam ali je problem ostao isti.
Moja pretpostavka na prvi pogled je bila, da je zvizno bios, izgleda je moja pretpostavka bila tacna.
Dzabe sam se mucio ali nema veze.
@alexa_pg
Imam baku 936 i dobro me sluzi.
U medjuvremenu sam dobio odgovor na jos nekom forumu od coveka koji me je savetovao da pre odlemljivanja rastopim malo tinola na vec postojeci tinol jer lemove na plocama rade roboti i za te lemove je potrebna mnogo veca temperatura da bi se otopili nego sto se topi tinol. Kad se pomesa onda se topi sve normalno, sto se ispostavilo kao tacno jer sam se mucio i sad i ranije oko odlemljivanja. Tako da mi je i to pomoglo inace ne bi nikad odlemio.
Moja pretpostavka na prvi pogled je bila, da je zvizno bios, izgleda je moja pretpostavka bila tacna.
Dzabe sam se mucio ali nema veze.
@alexa_pg
Imam baku 936 i dobro me sluzi.
U medjuvremenu sam dobio odgovor na jos nekom forumu od coveka koji me je savetovao da pre odlemljivanja rastopim malo tinola na vec postojeci tinol jer lemove na plocama rade roboti i za te lemove je potrebna mnogo veca temperatura da bi se otopili nego sto se topi tinol. Kad se pomesa onda se topi sve normalno, sto se ispostavilo kao tacno jer sam se mucio i sad i ranije oko odlemljivanja. Tako da mi je i to pomoglo inace ne bi nikad odlemio.
-
- Expert
i još jedan mali savjet:- na mnogim mjestima usisavanje tinola ne ide lako ili čak nikako...( višeslojne ploče...) tu koristim kromiranu žicu od 0,6-0,7 milimetara koju jednostavno gurnem s jedne strane-dok je lemilica na drugoj strani rupe...na krom se lem ne hvata-naravno..