[REŠENO] SAMSUNG CW29M064N šušti na st-by

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
milenko
Expert
Expert
Proizvođač -Samsung
Model -CW29M064N
Model chassis -S16A
PCB Nr -
Procesor -ET1002N- GREEN
Eeprom -24C16
Vertikala -LA78045
Video -TDA6106JF
Audio -TDA7297SA
SMPS -STRX6750F
Display-ekran -A68QCP,
FBT(VN trafo) -AA26-00145A
Tuner -

-TV nije radio zbog probijenog HiS tranzistora J6810A i VN trafoa.Po zameni VN trafoa i HiS tranzistora originalnim, zamenom elektrolita i prelemlj. Hladni lemova,tv radi OK.Problem je što TV u st.by reaguje na sve tipke sa daljinskog na koje u tom režimu ne sme da reaguje (meny,vol+-,mute,txt,i dr,)tako da pritiskom na bilo koju tu tipku u zvučnicima se pojavi šuštanje!!!koje ne prestaje !TV se mora isklljučiti iz mreže.Tipke kojima se inače može uključivati TV, power,numeričke te prog+-uključuju aparat normalno,tada i navedene tipke koje prave problem u st,by obavljaju svaka svoju funkciju!Daljinski je ispravan, probao i sa drugim, iso se ponaša.Na tonskom kolu u st,by ima 8,7V a napon se ne menja i kad se pojavi šuštanje,dok kad se tv uključi i dobije ton napon je 14V kako i treba.Molim kolege za mišljenje.
Zadnja izmjena: Admin tvzmaj, dana/u 07 vel 2017 13:46, ukupno mijenjano 2 puta.
Razlog: Naslov prilagodjen temi
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Tonsko kolo ti ne ide u st.by preko nozice 7
Procesor prima kodove sa daljinskog i kada je u stby, ali reaguje samo na komandu za ON.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
milenko
Expert
Expert
@tvzmaj tv ne šušti u st-by! U st-by može biti koliko hoćeš i sve je OK! Ako se TV startuje tipkom power, P+-P- ili tipkama sa brojevima normalno sve radi:Menja CH,VOL+-,MENY,TXT itd.Po isključivanju na power ode u st-by kao svaki ispravan i bez šuštanja.Ali ako je u st-by i pritisne se bilo koja druga tipka na daljincu koja ne služi za start TV-a, e onda se pojavi opisano šuštanje!?Nisam nigde napisao da ton IC preko nožice 7 ide u st-by!Na pinovima 3 i 13 ton.IC-a u st-by ima 8,7V a isto i kada šušti a 15V kad radi.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 06 vel 2017 23:28, ukupno mijenjano 1 put.
yeremmy
Expert
Expert
Usled varnicenja VN trafoa(VN trafo moze da varnici i unutar sebe-ne mora fizicki da se cuje pistanje i sistanje),doslo je do ostecenja samog punjenja u procesoru,redje ostecenja Eeprom-a.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Nisi me razumeo, ja tebe jesam. Cuje se daljinski iz zvucnika onako kako smo ga nekad proveravali na radiju preko srednjih ili bese kratkih talasa.Takav zvuk se cuje konstantno kod Grundiga CUC kada ode procesor.
Proveri ON OFF napon na pinu 7 tonskog kola. Ostane ti kolo u radu bez obzira sto mu je spusten napon. Sad videh da se datashit i samsung sema razlikuju a u principu je to isto.
A.A.
KD electronic
Expert
Expert
Ili ostaje u radu ili dolazi do promjene naponskog nivoa odnosno aktivacije čipa pritiskom neke od navedenih tipki,… definitivno provjeriti pin 7.
milenko
Expert
Expert
I ovde se šuštanje čuje konstantno( kada šušti),(nije kao kada se testira daljinac preko radija)!Provera pina 7, TV u st-by,čim pipalicom instrumenta dotaknem pin 7,aktivira se pomenuto šuštanje,napon je 1,4V!Kada tv radi i imam normalan-čist ton, napon na pinu 7 je 3,96V!Prelemio sam procesor,proverio stabilizatore napona ali bez promene.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 06 vel 2017 16:31, ukupno mijenjano 2 puta.
Jordan Čebron
Expert
Expert
Za nešto slično bio je problematični Q-806 oko optokoplera (KSC-815)
milenko
Expert
Expert
Hvala Jordane proveriću!
milenko
Expert
Expert
Proveren i Q806 (KSC 815),isto.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Probaj rucno da mu oboris napon na 0V na nozicu 7 . Tada nebi smelo da šušne. Mozda je 1,4V dovoljno da ostane da radi. Ako nista, onda izlaz ne valja.
A.A.
gm.svaba
Mlađi član
Mlađi član
Imao sam takav kvar,ali je to bilo pre mnogo ,vremena,pa ne mogu da se setim svih detalja.Zamenom svih ,mogućih delova u mreži i tonskom stepenu nisam ništa dobio.Onda
sam napravio prepravku u mreži,nešto oko napajanja +14v.Obrati pažnju na pinove čoper trafoa 16,17,18. Tu postoji džamper L698.Tu sam skinuo taj kratkospojnik i prevezao to napajanje sa nekog od pomenutih pinova i šuštanje je nestalo.Ekspermentišti i javi šta si uradio.Uglavnom problem je bio u nekom samooscilovanju napona +14 V za tonski izlaz.
milenko
Expert
Expert
gm.svaba je napisao/la:Imao sam takav kvar,ali je to bilo pre mnogo ,vremena,pa ne mogu da se setim svih detalja.Zamenom svih ,mogućih delova u mreži i tonskom stepenu nisam ništa dobio.Onda
sam napravio prepravku u mreži,nešto oko napajanja +14v.Obrati pažnju na pinove čoper trafoa 16,17,18. Tu postoji džamper L698.Tu sam skinuo taj kratkospojnik i prevezao to napajanje sa nekog od pomenutih pinova i šuštanje je nestalo.Ekspermentišti i javi šta si uradio.Uglavnom problem je bio u nekom samooscilovanju napona +14 V za tonski izlaz.
@gm.svaba,Hvala!Baš si me pretekao :) Upravo tako sam i ja uradio, i šuštanje je nestalo!Napajanje je išlo sa sec.čoper trafoa pin 18(FD801A-125V/10A) i tada je tonsko kolo dobijalo kad radi 15,2V!Prebacivanjem na pin 17 (FD801S,125V/1A) kolo se napaja sa 10V! i sve radi OK!Bune me oznake na pinu 18 (10A) i na 17 (1A)!!!Ne verujem da se radi o amperima?!A pošto si i ti tako rešio problem,trebalo bi da radi.Admin tvzmaj me je naveo na ovo rešenje,probao sam pin 7, TDA7297SA da "navučem" na 0,Volti i stvarno nestane šum ali kad tv radi nema tona-MUTE!Zatim sam na pin 13, postavio R 3,3K ka masi, i tako bi već" moglo proći"a onda sam probao sa gore navedenom prepravkom i to bi trebalo biti rešenje problema.Zahvaljujem se svim kolegama koji su učestvovali u temi! Pozdrav!
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 07 vel 2017 08:14, ukupno mijenjano 1 put.
KD electronic
Expert
Expert
milenko je napisao/la:,...Prebacivanjem na pin 17 (FD801S,125V/1A) kolo se napaja sa 10V! i sve radi OK!...
To bi trebalo bit OK, izlaz ionako radi u širokom rasponu (6-18V),… mene nekako vuče sumnja u čip i njega bi prvo probao...
Smanjenjem napajanja, smanjila se i osjetljivost čipa jer mu je očito time promijenjen threshold nivo pin-a 7 pa se šum u st-by-u više ne manifestira. Istestiraj ga dobro, u svakom slučaju, prije isporuke.
Pošto si smanjio napajanje, testiraj ton i na pojačanom volumenu da vidiš ima li izobličenja,… ak je sve OK, problem definitivno riješen.
milenko
Expert
Expert
TV testiran,regulacija VOL+,VOL-,radi korektno,nema izobličenja,i bez problematičnog šuštanja!Nema razlike u jačini tona pre i sada.Vlasnik kaže da je taj problem sa šuštanjem imao odavno, pre kvara sa VN stepenom!Što se HiS-a tiče radi OK,jedino se O-W (FQP630) greje, skoro 80*C!Slika je bez izobličenja.Još jednom Hvala kolegama na pomoći.Pozdrav!
miroslavmm
Expert
Expert
Milenko FQP 630 se kod svih tih televizora puno greje ali tako i radi