Onkyo a-8430 POJAČALO

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
shredder
Pozdrav,
popravljam jedno starije pojačalo u kojem su otišli power tranzistori. Pošto se do sad nisam previše bavio takvom vrstom popravka, zanima me, koju vrstu izolacije je najbolje staviti između tranzistora i hladnjaka? Do sad je bila na hladnjaku neka bijela "tvar", ni sam ne znam što, koja je vidljivo vec istrosena. Kuciste od tranzistora je povezano s kolektorom, tako da pretpostavljam da je nuzno staviti između neki termalno provodljiv izolator.

Evo slike kako to izgleda:
slika
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Bitno je. Sraf ide preko plastike na tranzistoru tako da izolacija mora da se koristi. Ta bela tvar je termoprovodna pasta a izmedju tranzistora i hladnjaka je tanak liskun. Ako nemas nista od toga a menjas tranzistore, nista ne diraj samo vrati tranzistore na mesto i zasrafi. Kako vidim na slici liskun stoji gde treba.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
ursuss
Expert
Expert
obavezno provjeri i pobudne tranzistore, a kad završiš pokušaj nekako ograničiti struju kod početnog paljenja...žaruljom,( ili žaruljama ako je duplo napajanje kako ne bi opet mjenjao tranzistore..)
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
shredder
Hvala puno obojici na savjetima.

Imam pastu koju koristim za hladnjake u racunalima, ali nisam znao za taj "LISKUN" odn. kako se to tocno zove posto do sad nisam to nikad kupovao.

Da, i pobudni tranzistori su neispravni, al me vise mucio taj liskun, posto znam da sama pasta provodi a taj liskun je vec dosta istrosen.
- kad si vec spomenuo zarulje. Kakve zarulje, odnosno, od koliko wati zarulje preporucujes za takve situacije?
Pojacalo koje trenutno popravljam je 190W.
ursuss
Expert
Expert
obične..za 220V..60-100W ako ima "+".."0"..."-" napajanje stavi iza "+" i na "-".a druge liskune ( tinjac) možeš naći posvuda..
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
shredder
Hvala majstore, pozdrav.

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Claude [Bot] i 0 gostiju.