Želeo bi da iznesete svoja iskustva sa proverama ispravnosti step motora. Pogotovu manjih snaga tj onih u instrument tablama. Pogotovu diagnostikovanje istih. Iz iskustva sam imao da zbog neispravnosti jednog step motora neradi ni jedan sat u tabli (kod opela). Nesećam se dali i čitava tabla tad neradi. Ali suština je u tome kada se da kontakt svi satovi krenu otklon u levu stranu da podese nulu. Kada procesor konstatuje da neki sat vuče veću-manju struju isključi sve..... Inače postupak većine tabli je da se podesi nula što je naajbitnije a posle procesor pomera napr za 10km/h 20 koraka motor u smeru kazaljke pa ako ima promena npr na 5km/h pomeri 10koraka suprotno od kazalje sata. Ako se pomeri mehanički (nasilno) kazaljka biće laganje sata ubuduće za taj pomeraj jer procesor pamti od nule koliko koraka ide levo ili desno od trenutnozapamćenog stanja. Malo sam zakomplikovao ali to je suština
Prvo je problem dijagnostikovati od četi sata (obrtomer,kilometraža, nivo goriva i temperatura) koji radi ispravno a koji ne. Posle je remont relativno lak. Ali i posle toga nisi siguran da radi ispravno. Moraš sve sastaviti isprobati na auto pa ako nešto nevalja sve ispočetka.......
Ja sam nešto ovako uradio....
https://youtu.be/k8sugdYJ-L0
Voleo bi da vidim još neka iskustva možda su lakša i brža pa štede vreme živaca.....
Posmatrao sam razne table i kod jedne zapazio integralno kolo AX1201728SG učinilo mi se jednostavno za upravljanje pa sam sa njim napravio jednostavan sklop gde mogu regulisati brzinu kretanja kazaljke i smer kretanja. Koliko toliko postavim step motor u realne uslove rada i pratim pouzdanost rada. Mislim da sa ovom metodom rešavam problem višestrukog sklapanja i rasklapanja tabli što u autu što van njega....
Igrao sam se i sa arduinom i drajverom za step motore ali nekako mi se učinilo ovo kao nešto jednostavnije. Naravno može se iskoristiti bilo koji drajver iz instrument table koja je rashodovana pa uz datašit odraditi nešto slično.....
Provera Step Motora instrument table
-
- Stariji član
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: RadovanPetkovic, dana/u 30 ožu 2020 18:49, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Expert
Video je nedostupan.RadovanPetkovic je napisao/la: Ja sam nešto ovako uradio....
https://www.youtube.com/watch?v=k8sugdY ... e=youtu.be
-
- Stariji član
Promenjen link neznam odakle je povukao taj neispravan.....