Anketa: Sa koliko godina ste postali profesionalci?
-
- Stariji član
Kao klinac stalno nešto rastavljao, najveći problem skupe baterije za igračke pa kako to zamjeniti sa adapterom za zvonce. Završio elektrotehniku- jaka struja, elektronikom se bavio otkad sam uzeo dedin prvi "letkolm" koji se grijao u vatri i imao kocku od salmijaka za bolje čišćenje. Oko 30 godina radim profesionalno i elektrotehniku i elektroniku a i mikromehaniku, sve je to danas isprepleteno. I dan danas osjećam istu strast u želji da popravim nešto od elektronike što su dizajnirali timovi vrhunskih stručnjaka. Pozdravljam sve Vas koji volite ovaj zanat koji nažalost polako nestaje!
-
- Novi registrovani član
Ja sam ovaj posao počeo raditi daleke 1980 godine kao obrtnik ,Servis Radio Tv video uređaja popravak i montaža Vanjskih i satelitskih antena,i ostale elektro akustične opreme.Cijelo vrijeme dok je trajalo moje obrtništvo bilo je uspona i padova.
Od ovoga posla sam napravio kuću u kojoj i danas živim i određenu količinu imanja bez kredita,bila su to zlatna vremena kad je bilo puno crno bijelih televizora a bogami i zavidna količina Kolor televizora.Tada se nije puno pitalo za cijenu .Nije bilo televizora u svakoj sobi veće je bio jedan tv u cijelom kućanstvu pa kad je trebao popravak,a navečer ili za dva tri dan je neka utakmica na tv-u,boks,rukomet i ostali sportovi ,bilo je važno televizor popraviti do početka ovih događaja,pa je bilo"Majstore ne pitaj pristajem li za cijenu popravka,samo ga popravi,a danas?????
Dolaskom Lanaca trgovačkih centara nekih jakih igrača iz sumnjivih sfera,sve je to palo uvodu te danas majstori ovoga posla teško preživljavaju,na kraju će ostati samo ovlašteni servisi koji će
živjeti od ovoga posla.
Otišao sam u penziju 2014 godine i odmah otvorio legalno "Sporedno zanimanje popravak elektronike za domaćinstvo" i kod kuće bez nekog velikog opterećenja radim ovaj posao.
Dakle ovaj posao sam radio punih 34 godine bez prestanka te sa prethodnim poslovima sam imao ukupno 44 godine punog radnog staža ,te neke 3 godine beneficiranog staža,te ukupno sa 48 godina radnog staža otišao sam u penziju.
Sad evo u 5 mjesecu će biti punih 5 godina kako radim kao penzioner,imam i fiskalnu blagajnu sve po zakonu,međutim kad prestanem raditi nema novog obračuna penzije.Isina je da samo plaćam paušalni porez kao i svi ostali obrtnici bez drugih obaveza.Uz još jednu napomenu da sam radio sam cijelo vrijeme obrtništva,od 07-19 sati u servisu i na terenu,a subotom nedeljom i praznicima sam radio sve kućanske poslove.
Od ovoga posla sam napravio kuću u kojoj i danas živim i određenu količinu imanja bez kredita,bila su to zlatna vremena kad je bilo puno crno bijelih televizora a bogami i zavidna količina Kolor televizora.Tada se nije puno pitalo za cijenu .Nije bilo televizora u svakoj sobi veće je bio jedan tv u cijelom kućanstvu pa kad je trebao popravak,a navečer ili za dva tri dan je neka utakmica na tv-u,boks,rukomet i ostali sportovi ,bilo je važno televizor popraviti do početka ovih događaja,pa je bilo"Majstore ne pitaj pristajem li za cijenu popravka,samo ga popravi,a danas?????
Dolaskom Lanaca trgovačkih centara nekih jakih igrača iz sumnjivih sfera,sve je to palo uvodu te danas majstori ovoga posla teško preživljavaju,na kraju će ostati samo ovlašteni servisi koji će
živjeti od ovoga posla.
Otišao sam u penziju 2014 godine i odmah otvorio legalno "Sporedno zanimanje popravak elektronike za domaćinstvo" i kod kuće bez nekog velikog opterećenja radim ovaj posao.
Dakle ovaj posao sam radio punih 34 godine bez prestanka te sa prethodnim poslovima sam imao ukupno 44 godine punog radnog staža ,te neke 3 godine beneficiranog staža,te ukupno sa 48 godina radnog staža otišao sam u penziju.
Sad evo u 5 mjesecu će biti punih 5 godina kako radim kao penzioner,imam i fiskalnu blagajnu sve po zakonu,međutim kad prestanem raditi nema novog obračuna penzije.Isina je da samo plaćam paušalni porez kao i svi ostali obrtnici bez drugih obaveza.Uz još jednu napomenu da sam radio sam cijelo vrijeme obrtništva,od 07-19 sati u servisu i na terenu,a subotom nedeljom i praznicima sam radio sve kućanske poslove.
-
He he, 81. orvorio prvi radio na praksi u servisu, a već drugu godinu sam samostalno popravljo crno bijele televizore, pred božić sam skoro košaru primara i sekundara promijenio. Radio sam dva tijedna punom parom i nikad tako veliku plaču poslije nisam dobio. :D :) Od nas 26 u razredu na kraju druge godine ja i još jedan kolega smo znali složit televizor.
-
- Expert
Sa 20 godina pre 20 godina :D sam otvorio servis racunara u laptopova posto se od malih nogu zanimam elektronikom jos kao klinac sam morao da otvorim i zajebem naravno ;) svaku igracku na baterije,kasetofon itd...
Zanat sam pekao kod starijih crt tv mehanicara kad su moji vrsnjaci izlazili skitali ja sam nocu menjao elektrolite,tranzistore itd..
Inace poceo sam da radim lcd tv aparate posto su bukvalno AIO racunari,a imam puno iskustva,opreme i sto moze lepo da se zaradi ljudi pokupovali ove jeftine fox vox itd krs kineze pa to neko mora da odrzava kad izadje iz garancije
Inace ovo mi nije primarni posao,radim u jednoj firmi posto samo od ovoga ne bih mogao da zivim
Pozdrav,
Zanat sam pekao kod starijih crt tv mehanicara kad su moji vrsnjaci izlazili skitali ja sam nocu menjao elektrolite,tranzistore itd..
Inace poceo sam da radim lcd tv aparate posto su bukvalno AIO racunari,a imam puno iskustva,opreme i sto moze lepo da se zaradi ljudi pokupovali ove jeftine fox vox itd krs kineze pa to neko mora da odrzava kad izadje iz garancije
Inace ovo mi nije primarni posao,radim u jednoj firmi posto samo od ovoga ne bih mogao da zivim
Pozdrav,
-
- Expert
- Kontakt:
Kao klinci smo pravili pojačala od 7 do 8 osnovne...
Pravio sam i ja audio pokačalo kao klinac. Nama bilo zabavno u 8 osnovne sa tda 2030, jer smo imali slobodan predmet izborna nastava. Ja sam uzeo elektroniku i robotiku.
Prvo pojačalo i radilo čak. A u 7 osnovne na svoju ruku uze astabilni-multi vibrator i radi samo tako sa 2 led diode.
U srednjoj školi 3 srednje kreće sa 2n3055
pojačalo u kvazi komplementarnom spoju, asimetrično napajanje - neke snage 60w /120w od izbora količine drajvera.
Posle srednje škole ide u servis video rekordera i televizora da radim javno za stranke.... Vhs sam uhvatio ruku dobro i televizore. Radio sam u speciojalizovanom servisu za vhs u početku. 2 sekretarice, 4 majstora u 2 smene i ja peti. Tada bila i video teka vhs.
Lepa vremena....
Dekodoranje radija od 2004 godine pratim. Pun programatora sam bio.
Radim i danas i ark i tv
Pravio sam i ja audio pokačalo kao klinac. Nama bilo zabavno u 8 osnovne sa tda 2030, jer smo imali slobodan predmet izborna nastava. Ja sam uzeo elektroniku i robotiku.
Prvo pojačalo i radilo čak. A u 7 osnovne na svoju ruku uze astabilni-multi vibrator i radi samo tako sa 2 led diode.
pojačalo u kvazi komplementarnom spoju, asimetrično napajanje - neke snage 60w /120w od izbora količine drajvera.
Posle srednje škole ide u servis video rekordera i televizora da radim javno za stranke.... Vhs sam uhvatio ruku dobro i televizore. Radio sam u speciojalizovanom servisu za vhs u početku. 2 sekretarice, 4 majstora u 2 smene i ja peti. Tada bila i video teka vhs.
Lepa vremena....
Radim i danas i ark i tv
-
- Expert
A zamisli naša vremena,mislim,da su bila baš prava-za romantičare-Sve na lampedell je napisao/la: 17 vel 2022 20:51 Kao klinci smo pravili pojačala od 7 do 8 osnovne...
Lepa vremena....
Radim i danas i ark i tv
-
Pozdrav Ekipi.
Da se i ja predstavim.
Od prvog srednjeg sam stalno poslije skole bio u rtv servisu.
Za vrijeme skolovanja bio nadređeni učenicima na praksi.
Popravljao televizor profesorima, pa su me znali zezati u razredu.
Poslije skole dobio posao u istom i nakon nekog vremena radi finansija obilazio na procenat više servisa.
Kako kinezi dođoše sa svojom robom smanjilo se popravljanje, tako da sam bio primoran potražiti drugi posao.
Sada sam tehnička podrška tehničarima u jednoj firmi koja pruža usluge teh.sistema zaštite.
Povremeno kada neko donese nesto na servis odradim i prisjetim se dobrih dana kao serviser rtv tehnike.
Da se i ja predstavim.
Od prvog srednjeg sam stalno poslije skole bio u rtv servisu.
Za vrijeme skolovanja bio nadređeni učenicima na praksi.
Popravljao televizor profesorima, pa su me znali zezati u razredu.
Poslije skole dobio posao u istom i nakon nekog vremena radi finansija obilazio na procenat više servisa.
Kako kinezi dođoše sa svojom robom smanjilo se popravljanje, tako da sam bio primoran potražiti drugi posao.
Sada sam tehnička podrška tehničarima u jednoj firmi koja pruža usluge teh.sistema zaštite.
Povremeno kada neko donese nesto na servis odradim i prisjetim se dobrih dana kao serviser rtv tehnike.
-
- Expert
u srednjoj školi "živio" od popravaka tranzistora na kojima se slušao prijenos nogometnih utakmica..uvjek bilo za lepinju i coca-cola...u jna daleke 1980.u Ljubljani kao stažista veze majoru popravio tada jedini tv color gorenje sa lampama ( ormar)..također napravio "stroj" sa led diodama za provjeru ispravnosti linije poljskog telefona ( dužina cca 5 km..) te se "ogrebao" za bolji status i nagradno..Kasnije kroz radio klub radili nf pojačala za diskače...Kad te jednom struja i elektronika "zdrma" nema nazad....
-
- Administrator
- Been thanked: 1 time
V.P 2480 Vižmarje Ljubljana?
-
- Kontakt:
First 16 years old