KAKO PRAZNITI CRT EKRAN?

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Radovi je napisao/la:A kako to ekran eksplodira?Sjecam se kao dijete prica starijih a protivnika novotarija,u vrijeme kada je pocinjala masovnija kupovina tv-a kako je to opasno,"kada eksplodira tri zida izbije".Ja sam razbio mnoge i nijedan nije eksplodirao.Ako je unutra vakum zar nije logicno da usisava vazduh,a da bi doslo do eksplozije valjda treba da se stvori pritisak koji bi sabio vazduh(a vazduha nema)
Ovi savremeniji ekrani su punjeni plemenitim gasom pa je njegov vakum slab. Lampasi su bili opasni. Mi smo pre mnogo godina gadjali ekran kamenom u prednju stranu. Morao je da bude bas ogroman kamen da ga probije. Prvo se svo staklo skupilo, kao da ga je nesto usisalo a onda je bila eksplozija kao dinamit. Komadi stakla su leteli 50m okolo. Mogao je neko da strada iako smo bili pristojno udaljeni. Mladost - ludost :D

Kolega je tako ubacio u kontejner jedan kompletan ekran od lampasa. Kontejner je bio limen i prazan. Bacio ga sa ramena, a onda je hteo da ogluvi :D Svi iz okolnih zgrada su istrcali na terase :D
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 1 time
Pitanje je bilo "Kako prazniti crt ekran?" Iako kolega u naslovu nije naglasio -isprazniti ga od visokog napona,tema je skrenula u kontra smer i to na pitanje,"Kako napuniti crt ekran?" :)
Zoki
Expert
Expert
Na topu gje je podnožje kliještima zdrobiš zavareni dio i polako zrak ulazi u kineskop.
I nema implozije.
Kakva nauka.
Sve ostalo je opasno.
Razleti se u milion komadića (šrapneli) veoma otrovnog sloja na staklu.
Meni se razletio kad sam ga vadio iz TV_a na prsima i u rukama ostao metalni okvir.
Nabilo me natrag u stalažu sa tim okvirom a servis je bio pun malih komadića stakla.
Ne igrajte se.