LED diode za pozadinska osvijetljenja LCD-a

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
Digital Elektronik
Stariji član
Stariji član
Vladimir je napisao/la:Samo Vi slobodno pisite i ce jos malo svaka budala koja otvori Google da postane "majstor",a mi na zalost koji drzimo radnje i placamo dazbine kljuc na vrata :(
pa nije bas tako.Nije fora samo zameniti led,vec kako otvoriti a ne slomiti panel :)
crni021
Expert
Expert
A i zatvoriti isti...
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
Menjanje dioida u domacoj radinosti jos nisam cuo da postoji, a to moze da pokusa samo neki klinac koji je na to mesto kupio nov TV a ovaj spremio za kontejner. Kada ga otvori i dodje do diode, sta onda? Kako ustanoviti da je kvar do diode? Koja dioda ako je do njih? Kako je locirati? Kako je i cime skinuti? Kako i cime zalemiti novu na njenom mestu? Gde nabaviti diodu ako na njoj nema oznake? I na kraju zamenice je za 2minuta pa ce da mi uzme posao? :D Nije to sijalica pa ce lako da se nauce kako se zavija :D Vecina profesionalaca nema zivaca za to i kloni se tog posla.

A problem profesionalca je:
Rasturis displey a on ti krcne ili otkines flet.
Zamenis diodu, pukne sledeca za 10-tak dana.
Probas da nabudzis struju pa ga slucajno ubijes.
Komplet nove trake imaju cenu,a sa njima nema garancije da nesto ne krene po zlu. Treba sve te muke naplatiti a za 140e imas napredniji prc TV 32' sa 3god garancije.Sve to moze i na 12 rate ili na cekove bez kamate. Zato je u mom gradu(koliko je meni poznato) polovina servisa odustalo od zamene dioda. Vrate TV i kazu idi kupi drugi.
Vec sam kupovao LCD i LED televizore koji su neispravni a neotvarni pokupljeni pored nasih kontejnera.
Zato pisite slobodno, proslo je vreme kada se trazilo mesto vise u ucionici TV mehanicara. Nekada je na 15 servisa bilo bar jos njih 30 koji su hoby popravljali televizore po kucama. Danas moj grad ima cini mi se 5 servisa i mozda dvoje a mozda ni toliko onih hoby majstora.
ihumljan
Stariji član
Stariji član
U današnje vrijeme google-a i youtube-a gdje se skoro sve može vidjeti mi ostajemo u srednjem vijeku i sve tajimo kao da smo to sami izmislili a ne od nekud pokupili.
Ja se konkurencije iz kućne radinosti ne bojim. Konkretno u mom mjestu 15000stanovnika jedini sam serviser a znam ih 7-8 koji to rade na crno. Ni trenutak ih nisam osjetio kao konkurenciju.
lp
ferdza
Expert
Expert
Majstori nebojte se konkurencije svako ima svoju nafaku :D. Treba posteno raditi normalno cijeniti svoj majstorluk posteno naplatiti a ne treba ni pretjerivati sa naplatom
Ja koliko sam mogao da primjetim malo koja musterija ce da pristane na popravku tv u visini 50% njegove vrijednosti. Uglavnom se to krece nesto nize
U pravu je Jagodinac :D trgovci nude po povoljnim cjenama i na rate, i lakse se odluce ka kupe drugi tv nego ranije
ihumljan
Stariji član
Stariji član
ferdza je napisao/la:Majstori nebojte se konkurencije svako ima svoju nafaku :D. Treba posteno raditi normalno cijeniti svoj majstorluk posteno naplatiti a ne treba ni pretjerivati sa naplatom
Ja koliko sam mogao da primjetim malo koja musterija ce da pristane na popravku tv u visini 50% njegove vrijednosti. Uglavnom se to krece nesto nize
U pravu je Jagodinac :D trgovci nude po povoljnim cjenama i na rate, i lakse se odluce ka kupe drugi tv nego ranije
potpisujem
dragan_ru
Expert
Expert
au JRade al ga pretera ja sam 100 dioda platio 10 eura...a ti ces za jednu 90 din...
ja sam samo zeleo da pomognem onima koji zele da nabave diode i da ih ugradjuju...nadam se da ce i druge kolege slediti moj primer i da ce poslati i druge oznake dioda i svoja iskustva za koje aparate ili u kojim trakama mogu da se uspesno menjaju.
KD electronic
Expert
Expert
Vladimir je napisao/la:Samo Vi slobodno pisite i ce jos malo svaka budala koja otvori Google da postane "majstor",a mi na zalost koji drzimo radnje i placamo dazbine kljuc na vrata :(
ferdza je napisao/la:Majstori nebojte se konkurencije svako ima svoju nafaku :D. Treba posteno raditi normalno cijeniti svoj majstorluk posteno naplatiti a ne treba ni pretjerivati sa naplatom...
Struka nam je takva kakva je, tehnika koju servisiramo strelovito se mijenja a primjena novih tehnologija događa na dnevnoj bazi. Treba se jednostavno tome prilagoditi, biti aktivan, kontinuirano učiti i nadograđivati svoje znanje i opremu, jednostavno, biti u skladu s vremenom. Za dobrog se majstora u gradu brzo pročuje (za lošeg još i brže), posla ima, reklama mu nije potrebna a kvazi-youtube-google-DIY meštri mu sigurno ne mogu biti konkurencija.

Apropos cijene usluge,… kao što kolega @ferdza veli, tu ne treba pretjerivati ali niti ići u bescjenje i dozvoliti stranci da diktira cijenu popravka, vrijeme za koje ćeš nešto odraditi i kada ćeš to odraditi,… jer, čovjek može ne cijeniti neke stvari u životu ali u momentu kad prestane cijeniti sebe, svoj rad i vrijeme gubi svoju osobnost i, po meni, prestaje biti čovjek. ;)
ahim
Expert
Expert
Ja kao hoby i google majstor mislim da ovde treba jedan veliki katanac.Od realnog problema kvaliteta led dioda, došlo se do razmene mišljenja koji nemaju veze sa temom,ponuda led dioda (postoji deo foruma za to),kritika cena...
dell
Expert
Expert
Kontakt:
dragan_ru je napisao/la:au JRade al ga pretera ja sam 100 dioda platio 10 eura...a ti ces za jednu 90 din...
ja sam samo zeleo da pomognem onima koji zele da nabave diode i da ih ugradjuju...nadam se da ce i druge kolege slediti moj primer i da ce poslati i druge oznake dioda i svoja iskustva za koje aparate ili u kojim trakama mogu da se uspesno menjaju.

Kupi kod beloga u beograd , komad 120din :lol: i roba je bolja malo !

Oko dioda ne zelim da komentarisem i oko led invertera ( sto kazu drajvera)

Ove ostale menjam sve diode i lemim ali edge ne zelim i nemam vremena vec menjam trake cele! 35e traka (badava). :D

A ono sto me naj vise interesuje je : ko koliko naplati za uslugu njegovu? ( mislim da neki rade za 10e -20e) a to boli jako "kolege" takozvane.

Ovde komsija priucen majstor- prespoji zicom i uzme 50e pa vidi te malo...

Sa tim činom zice je ispao kokosar veliki ali je BAR NAPLATIO 50E . Nije kokosarski naplatio bar :D
Zadnja izmjena: dell, dana/u 07 lip 2017 07:45, ukupno mijenjano 1 put.
JRade
Expert
Expert
Izvinjavam se,ovde nije mesto za reklamiranje.
Cene koje sam napisao odnose se na ono sto je na slici,odnosno to je deo trake a ne gola led dioda.
Pozdrav!
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
Ma nije skupa dioda ni 120din(1e). Ima onih trgovaca koji se pozivaju na "proveren kvalitet" pa prodaju diode po 3e komad.Znam neke kolege koji placaju 3e komad "da ih glava ne boli". :lol:
zooe
Expert
Expert
Problem sa diodama ne postoji. Staviti pravu diodu na pravom mestu, imam osamnaest vrsta dioda preko deset hiljada komada, ima kad menjam po 100 komada na jednom TV kada je edge svetlo. Biram ih iskljucivo po struji i gledam da su sto slicnije onim koje su bile ugradjene. OMRON temperaturna kontrola sa 0.1º C tacnosti nikad ne pregrejem, lemljenje traje manje od tri sekunda, sa EDGE stapa spadaju kao kad dunete u maslacak
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Nisam razumeo,Omron klasicna lemilica ili duvaljka?
dragan_ru
Expert
Expert
zooe drago mi je da menjas sve vrste dioda,mislim da nebi bilo lose da nam kases koje su ti se diode najbolje pokazale u praksi pa da i mi koji zelimo da menjamo diode ne gubimo vreme sa kinezima da im objasnimo koja nam dioda treba,koji joj je polaritet i kako izgleda hladnjak...mislim da za to sluzi forum...dosta sam stvari naucio na ovom forumu,a zelim jos i da ucim i da radim...pozdrav...
zooe
Expert
Expert
sve diode rade, ima specifikacija kad se narucuje, i za koliku je struju. drugi kolega pita za OMRON, to je termmoregulator temperature
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Dobro termo regulator,al kako igleda,da nije ono kao predgrejac ploca,pa stavis lentu sa led diodama i izvadis i montiras novu?
zooe
Expert
Expert
da, tako je
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
OK hvala lepo,jos kad bi hteo da postavis neku sliku kako izgleda ;)
nele2222
Expert
Expert
Eeee , Vlatko toa mislam nema da se sluci....jas videv vo zivo uredot :D

Mogu samo da opisem taj uredjaj i to jednom prostom recenicom : UREDJAJ DO NAJSITNIJIH DETALJA URADJEN PROFESIONALNO , a u pitanju je rucni rad !!!
Odgovori