Imam laptop Lenovo g780, koji je kupljen sa probnom verzijom windowsa 8. Sada sam formatirao taj Win8, ali nikako ne mogu da pokrenem Windows 7. Nema opciju boot from CD/DVD. Kada mu pokrenem boot manager pokazuje mi ovo:
http://img96.imageshack.us/img96/6813/pct006.jpg
Kada izaberem prvu opciju, pokrece mi reparaciju windowsa8. U drugim opcijama potrazi medije, prijavi da nema medija i ode mi na reparaciju.
Postoji opcija iskljucenja EFI biosa. Tada mi pokrene instalaciju sa CD-a, ali mi ne da da instaliram windows 7, zato sto je: The selected disk is of the GPT partition style. Taj GPT sam nasao na microsoft sajtu, i tamo kazu da u tom slucaju mora da se pokrene boot samo sa EFI biosom, inace ne moze da se pokrene instalacija.
Izgleda da su nove ploce zastitili tako da ne moze da se instalira nista sem win8, i to iskljucivo preko mreze sa interneta ili sa originalnog diska win8. Tako nadjoh na nekom forumu.
Da li je neko imao ovakve muke?
[REŠENO] novi UEFI bios i windows 7(boot)
-
- Super Moderator
- Kontakt:
-
- Expert
neznam smiju li se postavljati linkovi a evo kolega @tvzmaj probaj ovo možda pomogne...
http://www.windows7hacker.com/index.php ... yled-disk/
http://www.windows7hacker.com/index.php ... yled-disk/
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Postoji i takvo resenje, ali pitanje je da li ce posle da radi kao 64bitni. U Biosu pise obavestenje da samo sa tom kombinacijom mogu da se instaliraju 64bitni operativni sistemi. Inace, vec sam obrisao windows tako da bi morao nekako da ga butujem sa Hirens diska i da mu promenim taj Gangnam Style :D
Ne verujem da bas niko nije imao te nove sisteme na instaliranju?
Ne verujem da bas niko nije imao te nove sisteme na instaliranju?
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Resen problem, pa da napisem dok mi je mozak svez :)
Za UEFI boot treba pripremiti USB na sledeci nacin:
Instalirajte RMPrepUSB sa ove lokacije RMPrepUSB
Sa microsoft sajta skinite ISO fajl verzije windows 7 64bit Windows 7 Ultimate with SP1 64-bit
Ubacite USB flash minimum 4Gb i pokrenite RMPrepUSB. Podesite ga ovako kao na slici.
Zatim stisnuti 6PrepareDrive
On formatira fles i napravi ga butabilnim. Kada to odradi, kliknite desni na ISO fajl windowsa i izaberite extract... iz winrara. U raru obelezite da vam fajlove extraktuje na flaes, u mom slucaju F:
Sada je fles spreman za instaliranje svih uredjaja sa USB-a koji nemaju UEFI bios. Da bi radio u EFI, morate jos da kopirate fasciklu koja se vec nalazi na flesu. Fasciklu boot F:efi\microsoft\boot kopirati jedno mesto ispred, da je ima i na lokaciji F:efi\boot
Ako imate windows 7 64bit, u fascikli windows pronadjite ovaj fajl C:\Windows\Boot\EFI\bootmgfw.efi
Njega kopirate na flesu u fascikli F:efi\boot koju ste malopre kopirali,tj napravili na toj lokaciji.
Zatim ga reinemujete u BOOTx64.EFI (obratite paznju na velika i mala slova, case sensitive)
Ako nemate vec takav sistem, onda se posluzite mojim fajlom iz priloga
Sada mozete da butujete vas Bios u UEFI modu.
Ako vam se instalacija zaledi na pocetku instaliranja, onda morate da izaberete u BIOSu:
Boot Mode: Legacy Support
Boot Priority: UEFI First
Posto su hardovi svakim danom sve veci, a preko 2Tb ne moze da radi bez Uefi biosa i GPT paricije, ovo ce nam cesto trebati. Ovo je prvo objasnjenje ove vrste na nasim jezicima :) Ostaje jos pitanje kako aktivirati taj windows :)
Za UEFI boot treba pripremiti USB na sledeci nacin:
Instalirajte RMPrepUSB sa ove lokacije RMPrepUSB
Sa microsoft sajta skinite ISO fajl verzije windows 7 64bit Windows 7 Ultimate with SP1 64-bit
Ubacite USB flash minimum 4Gb i pokrenite RMPrepUSB. Podesite ga ovako kao na slici.
Zatim stisnuti 6PrepareDrive
On formatira fles i napravi ga butabilnim. Kada to odradi, kliknite desni na ISO fajl windowsa i izaberite extract... iz winrara. U raru obelezite da vam fajlove extraktuje na flaes, u mom slucaju F:
Sada je fles spreman za instaliranje svih uredjaja sa USB-a koji nemaju UEFI bios. Da bi radio u EFI, morate jos da kopirate fasciklu koja se vec nalazi na flesu. Fasciklu boot F:efi\microsoft\boot kopirati jedno mesto ispred, da je ima i na lokaciji F:efi\boot
Ako imate windows 7 64bit, u fascikli windows pronadjite ovaj fajl C:\Windows\Boot\EFI\bootmgfw.efi
Njega kopirate na flesu u fascikli F:efi\boot koju ste malopre kopirali,tj napravili na toj lokaciji.
Zatim ga reinemujete u BOOTx64.EFI (obratite paznju na velika i mala slova, case sensitive)
Ako nemate vec takav sistem, onda se posluzite mojim fajlom iz priloga
Sada mozete da butujete vas Bios u UEFI modu.
Ako vam se instalacija zaledi na pocetku instaliranja, onda morate da izaberete u BIOSu:
Boot Mode: Legacy Support
Boot Priority: UEFI First
Posto su hardovi svakim danom sve veci, a preko 2Tb ne moze da radi bez Uefi biosa i GPT paricije, ovo ce nam cesto trebati. Ovo je prvo objasnjenje ove vrste na nasim jezicima :) Ostaje jos pitanje kako aktivirati taj windows :)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.