[ODUSTAO]DM 500 i signal
-
- Expert
Interesuje me eliminacija C1 u tjuneru i dodavanje na drugo mjesto 1000/25 condenzatora da li rjesava problem kockanja na odredjenom satelitu jwer kad se spoji drugi resiver ne kocka slika na slicnoj temi DM 800 zoki je postavio link koji pokazuje eliminaciju C1 sta se dobiva sa time.Pozzz
-
- Administrator
- Been thanked: 1 time
Na DM500 ako je signal satelita ispod 63% moze da se manifestuje taj problem.Mora se maksimalno podesiti prijem na doticnom satelitu da bi signal bio preko 70%.Postoji u meniju opcija za jacinu signala.Zameniti LNB sa nekim novijim modelom koji potiskuje sumove do 0,2db.
Ako je aparat vec duze u upotrebi moguci su hladni lemovi u tuneru i to se moze resiti tako sto cete lemilicom prelemiti sve mase a duvaljkom cipove.
Pozdrav
Ako je aparat vec duze u upotrebi moguci su hladni lemovi u tuneru i to se moze resiti tako sto cete lemilicom prelemiti sve mase a duvaljkom cipove.
Pozdrav
-
- Expert
LNB je 0,1db ustimano je sve OK frekvencija 11262H30000 po danu OK onda se navece pojave BER greske do 18000 i vise i slika ledi zbog gresaka samo navece se desava po danu BER 0 ostale frekvencije rade i drugi resiveri na istoj anteni i ovoj frekvenciji bez problema.
-
- Expert
imao bi dosta toga da pišem o prijemu dm 500s resivera, kao prvo nedaj da te buni što neki resiver radi a dm500s ne radi na istiom antenskom sistemu jer nisu im isti tuneri koliko znam samo dm 500 koristi Alps tunere koji su po meni jako spori i jako loši za razliku od običnog opticum resivera koji koriste sharp tunere neviđeno osjetljive i brze tunere. tako da nećeš rešiti problem zamjenom C1 i šta ja znam koji još kondenzatora meni se recimo događa sa originalnim dm500s da kad okrenem sa npr astre na eutel w2 pa ako sam stavio da ide direkno na neki kanal sa 11262 H 30000 onda mi sika ledi, kocka i ima velik ber kad prebacim na drugu frekvenciju pa se vratim na problematičnu sve bude ok a i ti pokušaj da nikad ne ideš direktno na tu frerk nego na neku drugu kad prelazis sa satelita na satelit i promijeni kablo za svaki slučaj....
i još nešto minimalan signal koji treba da imaš na 11262 H 30000 je 83% na dm 500s sve ispod toga je loše iznad toga je ok ...
i još nešto minimalan signal koji treba da imaš na 11262 H 30000 je 83% na dm 500s sve ispod toga je loše iznad toga je ok ...
-
- Expert
Bas ovako kako si opisao Opticum i DM mislio sam da ima rjesenje.Koliko sam ja imao info postoje DM 500S A i B klase primjer A radi 63% signala u odnosu na B koji ledi njemu treba 73% razlika je navodno u tjunerima kako ih razlikovati neznam identicni su izgledom boja i ostalo bar kod mene u BiH je bilo ako u kutiji nema baterija onda je A klasa i ove razlike su bile provjereno u signalu.
-
- Expert
nema pravila, napomenuo sam da imam dm 500 original kupljen u austriji 2007 god a korisio sam i kineze koji dosta bolje rade i vrte motor od originala po meni su ti resiveri dobri samo za jedan satelit bez ikakvih diseq switcheva i motora tad rade dobro ako si na pokretnom sistemu ili sistemu sa više lnb-ova uvjek im nešto fali dok su optibox 500 s resiveri po meni najozbiljnija kopija dm500s radili bezprijekorno na bilokojem sistemu tako da mi je sad jedan takav na pokretnom sistemu a original sam poklonio jer me počeo pravo nervirati kod okretanja motora nekad oće nekad neće da okrene a na sistemu bez motora radi extra....