TESTERI I NEKI UTISCI

Forum za alate i opremu servisa
TESTER
Stariji član
Stariji član
Pozdrav kolegama.Novi sam na forumu ,u elektronici svaštarim,pa sam htio da iznesem neke svoje utiske o jednom dijelu uređaja koje koristim.Interesuje me da li je neko kupio i kakva su iskustva sa ic testerom TSH-02F ,koji testira digitalna kola,i diode,tranzistore,analogna kola,zenerice.Nije skup oko 50 tak dolara,a s obzirom kako to kinezi rade ne bi me iznenadilo da je dobar.Od ic testera imam wellon vp-390,genius g540,all o7c(hillo) i pravio sam neki od elektora za operaciona pojačala,ali ipak testera nikad dosta.Imam ručni osciloskop UT-81B i nije loš za terena.Malo je tromiji nego obični osciloskop ali s obzirom da prikaže i napon i frekvenciju zlata vrijedi.Imam mikroskop xtj-4400 i pokazao se jako dobar za sitnu elektroniku i puno je praktičniji od usb mikroskopa.Pravio sam i ringer sa diodama za ispitivanje raznih zavojnica i prilično korisna stvar.Na bagerima imaju špule 24v,instrumentom mjerim otpor 40 oma na svim špulama,međutim ringer pokaže koja nevalja.Imam LCR 4332 dobar za induktivnost i otpor ispod jednog oma.Dobar je i esr metar sa iglama i 4 diode za brzi uvid u stanje kondenzatora i da li je neki u kratkom spoju.pravio sam i esr sa kazaljkom i jako je dobar koristim i digitalni esr(elektorov) za detaljniji uvid.Imam i hr-ov tester trafoa i tester lampi i super su.Koristim i autocom cdp+ dijagnostiku(jedna ploča),imam kablove i za teretni program i za mala auta.Pravo je čudo šta ta dijagnostika radi za tako malo novca koliko košta.Imam i pravljeni tester tranzistora ,tiristora i trijaka sa promjenom napona i struje isto korisna i potrebna stvar.Ima tu još dosta toga,ali ova oprema iako nije skupa iako vrijedi sve nabrojano kao jedan flukeov ručni osciloskop,ipak se u praksi pokazala kao dobra i završava posao.Dosta idem po terenu i na terenu se najbolje vidi šta serviseru treba da završi posao.Moje mišljenje je da se čovjek uči dok je god živ i da je nama malo i 5 života koliko ta tehnika ide naprijed.Naša je jedina šansa u razmjeni iskustava,kupovini opreme i međusobnom pomaganju i biće nam svima bolje i lakše.Toliko od mene za sad,pozdrav.
Dusman
Novi registrovani član
Novi registrovani član
Smatram da je ovaj Tester mala ali veoma korisna alatka. :D
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ursuss
Expert
Expert
Pa i ne baš... imam ga više od dvije godine i može dati lažni podatak o ispravnosti, naime, isti će uredno objaviti kako ima sve napone na napajanju.... ALI.. ono što je bitno neće moći dati podatak da li to napajanje može dati i potrebitu struju- pokazivat će da je sve ok,a elkoši su napireni ili ima jednu grešku ( kod MS 400W) da se kod opterećenja na 3,3V isto gasi..... Može samo poslužiti kao početna indikacija ispravnosti napajanja.Padalo mi je na pamet da na postojeće napajanje paralelno sa ovim testerom stavljam vještačko opterećenje sa žaruljama ili otporima na oko 2/3 snage....samo nikako vremena da to i naptravim ( mislim da bi bilo dovoljno na 5,12 i 3,3V....
Odgovori