Vidim da je tema u Ponuda/Potraznja krenula u ovom pravcu pa resih da postavim temu ovde. Dosta se diskutuje o kvalitetu prijema risivera, pa bi Interesantno bilo ako je neko radio uporedjivanje risivera na istoj anteni da to podeli sa nama.
Ja sam danas imao prilike da uporedim dve antene u zoni gde je slab prijem signala. Drugar je imao aluminijumsku panel antenu Micron, ali sa njom nikako nije mogao da nadje dobar digitalni signal. Menjali smo i adapter i plocicu ali nista nismo postigli. Onda smo zamenili telo antene i stavili obicnu, nejjeftiniju Antenal panel antenu i dobili signal 40%. Prethodno je na istom stubu i sa istim polozajem imao jedva 5%. Nismo menjali plocicu, nismo menjali kabal ni adapter.
Od risivera koristim Bear-a i za sada sam zadovoljan. Ja i kolega smo do sada prodali oko 200komada bez kvarova.
DVB-T2 prijem signala i oprema
-
- Super Moderator
- Kontakt:
-
- Expert
Bas dobra tema, kod nas u Bosni sada treba da se do jula dovrsi sa digitalnom televizijom i prestaje analogija, pa sad jos neznam dali ce isti sistem resivera biti za zemaljsku digitaliju kao u HR i Srbiji ili neki drugi standard , vrijeme za pripreme resivera kvalitetnih sa kojima nece biti problema . :D
-
- Expert
Pozdrav.. tema je vrlo interesantna...ispravka kolege iz Bosne.. u Srbiji i Hrvatskoj su dva različita sistema, u Srbiji je DVBT-2 ,a u Hrvatskoj samo DVBT.... iskustva i pokrivenost u RH- konkretno u Slavoniji- po mom iskustvu je dosta loše riješeno- na primjer neki kanali su prejaki sa signalom,a neki kriminalno loši ( 56- gdje se emitira EVOTV)... ako pojačaš sa pojačalom imaš problem na drugim kanalima jer je signal je prerejak...katastrofa...
-
- Expert
Evo neka se nadje i u ovoj temi.
instalirao sam Horizons S na istu antenu i isti tv umesto Bear202 ,ogromna razlika za 150din.
Horizons S ima bolji prijem signala,pored srpskih ima i 14 hr kanala,sto je Bear hvatao samo hrt3 i hrt4 i to ponekad.
Naime,prijemnik Horizons S je na mojoj postojecoj anteni pronasao 73 programa. Na svima se vide titlovi i sema programa, stim da mogu gledati 26 a ostalih 47 je ko zna od koga "dohvatio" i nemam sliku na njima vec pise samo "kodirano". Dok bear nije uhvatio ni hrvatske kako treba.
Verovatno nema resenja ali da li neko zna kako bih otkljucao ili uspeo da dekodiram ove ostale,tj ima li sanse? Bila bi to dobra stvar... :) Mislim da su to programi sa total-a od komsije,nisam siguran.
instalirao sam Horizons S na istu antenu i isti tv umesto Bear202 ,ogromna razlika za 150din.
Horizons S ima bolji prijem signala,pored srpskih ima i 14 hr kanala,sto je Bear hvatao samo hrt3 i hrt4 i to ponekad.
Naime,prijemnik Horizons S je na mojoj postojecoj anteni pronasao 73 programa. Na svima se vide titlovi i sema programa, stim da mogu gledati 26 a ostalih 47 je ko zna od koga "dohvatio" i nemam sliku na njima vec pise samo "kodirano". Dok bear nije uhvatio ni hrvatske kako treba.
Verovatno nema resenja ali da li neko zna kako bih otkljucao ili uspeo da dekodiram ove ostale,tj ima li sanse? Bila bi to dobra stvar... :) Mislim da su to programi sa total-a od komsije,nisam siguran.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Dva razlicita sistema a kvalitet emitovanih kanala potpuno isti. Kod nas samo jedan kanal koristi maksimum mreze, a to je RTS HD, ostali su SD u normi DVB-T. Novi standard je usvojen samo iz razloga sto ce od 2018 cela Evropa krenuti u DVB-T2 pa da nas ustede, da ne prelazimo dva puta kroz digitalizaciju posto kasnimo. Hrvatska, koliko mi je poznato odavno ima test DVB-T2 mrezu koja je u funkcijiursuss je napisao/la:Pozdrav.. tema je vrlo interesantna...ispravka kolege iz Bosne.. u Srbiji i Hrvatskoj su dva različita sistema, u Srbiji je DVBT-2 ,a u Hrvatskoj samo DVBT
Crna Gora privodi kraju DVB-T2, gasenje analogne 17 juna
Makedonija zavrsila proces, presla je u DVB-T
BIH je i dalje neizvesna, jedino je izvesno je da ce morati 17.juna da ugase analogne predajnike.
Na sjednici Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, održanoj 13. novembra 2014. godine, saopšteno je da, ukoliko se ne provede proces digitalizacije analogno emitovanje se gasi 17. juna 2015. godine.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
To bi trebao biti Pay TV iz Hrvatske. Verovatno EvoTV. Oni rade u DVB-T2Radovan74 je napisao/la: Verovatno nema resenja ali da li neko zna kako bih otkljucao ili uspeo da dekodiram ove ostale,tj ima li sanse? Bila bi to dobra stvar... :) Mislim da su to programi sa total-a od komsije,nisam siguran.
Postoji mogucnost da ti je Bear programiran u trenutku kada ti je signal bio nizi. Tada se desava da ucita samo 2-3 kanala sa jenog predajnika.Ako jos uvek imas Bear, u trenutku kada ti je dobra slika na Horizonsu, tj kada ti svi kanali rade dobro, vrati Bear i skeniraj ponovo. Ja sam u pocetku koristio Horizons, pa sam presao na Bear jer nisam video razliku osim u ceni.Radovan74 je napisao/la: instalirao sam Horizons S na istu antenu i isti tv umesto Bear202 ,ogromna razlika za 150din.
...
Kod nas u Jagodini nema opticke vidljivosti do Avale, a ja sam ipak sa Bearom uspeo da je pronadjem na vise mesta gde sam prodao risivere. Kolega koji radi sa Synaps risiverima kaze da samo u jutarnjim satima moze da uhvati Avalu sa Televes antenom i Televes pojacivacima. Synaps koliko sam cuo vazi za risivere sa najboljim prijemom. Uzecu ovih dana jedan Synaps da napravim test. Okrenucu antenu na 5% signala na njemu pa cu probati Bear i Strong. Inace daljinski od Stronga odgovara na Bear u potpunosti.
-
- Expert
Tako je kolega Zmajtv.."evo tv" i također ima puno mađarskih kanala ( neki su fta )...što se kvalitete tiče sve je jasno, ne može biti film iz 57.godine u hd... gledam sve kanale iz Srbije,Hrvatske,Evo tv- koji jedini u RH ima HD i 3D kanal- ali se posebno plaća ova dva programa-kao jedan "paket"...Premda stanujem u zgradi koristimo zajednički sistem antena sa programibilnim pojačalom DPF 008... i sve je ok,ali problem na 56 kanalu ostaje..postavio sam usmjerenu antenu-logaritamsku za uhf dugačku 2 metra, napucao na odašiljač koji sa praćkom možeš pogoditi sa zgrade , postavio posebno pojačalo za tu antenu i signal mi je 25-30%...za nepovjerovati.Izgleda da se nalazim ( stup za antenu na zgradi ) u nekakvoj mrtvoj zoni. Udaljenost od odašiljača Bilje do Valpova- zračne linije 10-15 km...a taj kanal tako loše ide...
-
- Expert
Da,prijem je iz hrvatske sad vidim da je EvoTV.
U drugom delu kuce gde koristim antenu okrenutu prema hr, na kojoj se ti programi gledaju vise godina sa dvb-t standardom,stb je Quadro. Bear sam i tu programirao i radi dobro.Prebacim ga u dnevnu gde se do skoro koristio sa antenom okrenutor tacno na jug. Znaci hr programi su memorisani u njemu i ne moze da ih prikaze u dnevnoj tj neke moze a neke kako-kad zavisi od vremena, ili su neki sa slikom zamrznutom od prethodnog programa.Kada Bear programiram u dnevnoj isto se desava.
Dok je horizons u dnevnoj iz prve skenirao 73 programa i 26 radi bez problema.
Da dodam,nisam samo jedan Bear probao,imao sam ih pet i posto mi je bio prethodni sumnjiv bas zbog te razlike sa horizons, otpakovao sam jos jedan isto se desavalo.
U drugom delu kuce gde koristim antenu okrenutu prema hr, na kojoj se ti programi gledaju vise godina sa dvb-t standardom,stb je Quadro. Bear sam i tu programirao i radi dobro.Prebacim ga u dnevnu gde se do skoro koristio sa antenom okrenutor tacno na jug. Znaci hr programi su memorisani u njemu i ne moze da ih prikaze u dnevnoj tj neke moze a neke kako-kad zavisi od vremena, ili su neki sa slikom zamrznutom od prethodnog programa.Kada Bear programiram u dnevnoj isto se desava.
Dok je horizons u dnevnoj iz prve skenirao 73 programa i 26 radi bez problema.
Da dodam,nisam samo jedan Bear probao,imao sam ih pet i posto mi je bio prethodni sumnjiv bas zbog te razlike sa horizons, otpakovao sam jos jedan isto se desavalo.
-
- Mlađi član
evo da se i ja ukljucim u ovu interesantnu temu.kod mene u lebanu od kad je krenula digitalizacija bilo je sve u redu sa signalom,do pre 20etak dana poceo je signal da se gubi na 2-3sekunde pa opet normalno.nekad zeza ceo dan a nekad sve u redu ,al cesto prekida ,kida zivce.probao sam sa bear,net,prosto stb t2 i sa svima isto ,problem sa predajnikom,a dokle tako neznam,musterije misle da je do boxa al tesko da nekom objasnis pogotovo kad im prodas box oni dodju pa se tebi zale ,kao da mi pustamo kisu.neznam kome treba da se obratim za informaciju o odrzavanju repetitora.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Zavrsen tender,pobednik je Orion Telekom, sto znaci novi brend na trzistu. Ocekuje se da uvezu prvu kolicinu. Call centar je trebao 18-tog da proradi, ali ga nema jos uvek. Brojevi su 18988 i 18989 a nigde nisu istakli tarifiranje za taj poziv.kokan je napisao/la:Znači, počela je ''igranka bez prestanja''? Baš me interesuje šta će biti sa risiverima koje će deliti Vlada RS (trebalo bi da je završen tender).....
Tako je radila Tupiznica na 31-vom kanalu do skoro. Od skoro ne prekida. Sada vidim Crni Vrh hoce da se gubi. Valjda ce da poprave to i da se nauce kako da podese vreme i EPG. Sat i EPG su samo sa Avale i Rudnika tacni.tv servis bisa je napisao/la: bilo je sve u redu sa signalom,do pre 20etak dana poceo je signal da se gubi na 2-3sekunde pa opet normalno.nekad zeza ceo dan a nekad sve u redu ,al cesto prekida ,kida zivce.
Verovatno si u pravu. Mnogi se zale da nemaju sliku na mestima gde predajnik mogu da dobace kamenom.ursuss je napisao/la:iz iskustva...NIKAD nemojte dozvoliti da signal bude 100%.. dolazi do samooscilacija i rezultat je- nema slike,, ponekad, antenu moram spustiti da "gleda" u zemlju, a ne prema odašiljaču...
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Veceras sam imao prilike da testiram na istoj anteni Bear i Synaps T20. Tu jedan poznanik je preko firme uzeo na odlozeno Synaps T20 i danima ne moze da pronadje digitalni signal. Bio sam ubedjen da mu antena ne valja, kao sto i nije bila dobra. Namestio sam Bear posto mi je na njemu lakse da pratim antenu i sa njim podesio antenu do 86% sa Crnog vrha i oko 60% sa Kopaonika.
Ovo je Bear sa Crnog Vrha
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... bearCV.jpg
A ovo Bear sa Kopaonika
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... earKop.jpg
Onda sam skinuo Bear i postavio Synaps T20. Skenirao automatski i pronasao samo MUX 38 sa Crnog Vrha. Kvalitet signala opada do nule pa nije bas za gledanje posto ledi sliku.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... T20CV1.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... t20CV2.jpg
Onda sam na rucno postavio CH32 da probam Kopaonik da pronadjem i nisam uspeo. Signal se ni u jednoj sekundi nije pojavio.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... T20Kop.jpg
Razlika je bila ogromna,jer Bear i sa 5% radi odlicno, a kada imam preko 50% siguran sam da nikakvo nevreme nece da napravi smetnje. Kod mojih roditelja Bear radi na 25% i nikad nema smetnje. Slika je uvek stabilna.
Posle svega dosao sam do zakljucka da je ovaj Synaps neispravan, jer ne moguce je da bude tolika razlika. Ja i dalje ne verujem da izmedju risivera moze da bude vece razlike u kvalitetu prijema od 5%. Ovde je razlika bila 80%, tako da je ovaj risiver fabricki lose uradjen i ja sam mu preporucio da im reklamira i pokusa da ga zameni za drugi isti takav. Videcu ovih dana sta ce da uradi, tako da ovaj test ne mora da znaci nista. U neverici sam vise puta skidao i kacio oba risivera,sumnjajuci u kabal i prikljucak, ali rezultat je bio uvek isti kao na slikama.
Ovo je Bear sa Crnog Vrha
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... bearCV.jpg
A ovo Bear sa Kopaonika
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... earKop.jpg
Onda sam skinuo Bear i postavio Synaps T20. Skenirao automatski i pronasao samo MUX 38 sa Crnog Vrha. Kvalitet signala opada do nule pa nije bas za gledanje posto ledi sliku.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... T20CV1.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... t20CV2.jpg
Onda sam na rucno postavio CH32 da probam Kopaonik da pronadjem i nisam uspeo. Signal se ni u jednoj sekundi nije pojavio.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/103 ... T20Kop.jpg
Razlika je bila ogromna,jer Bear i sa 5% radi odlicno, a kada imam preko 50% siguran sam da nikakvo nevreme nece da napravi smetnje. Kod mojih roditelja Bear radi na 25% i nikad nema smetnje. Slika je uvek stabilna.
Posle svega dosao sam do zakljucka da je ovaj Synaps neispravan, jer ne moguce je da bude tolika razlika. Ja i dalje ne verujem da izmedju risivera moze da bude vece razlike u kvalitetu prijema od 5%. Ovde je razlika bila 80%, tako da je ovaj risiver fabricki lose uradjen i ja sam mu preporucio da im reklamira i pokusa da ga zameni za drugi isti takav. Videcu ovih dana sta ce da uradi, tako da ovaj test ne mora da znaci nista. U neverici sam vise puta skidao i kacio oba risivera,sumnjajuci u kabal i prikljucak, ali rezultat je bio uvek isti kao na slikama.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Spisak prijemnika digitalnog televizijskog signala koji ispunjavaju uslove za označavanje žigom garancije “Digital TV” .
Dopunjen 12. FEB 2015.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageD ... stavak.jpg
Dopunjen 12. FEB 2015.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageD ... stavak.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Super Moderator
Taj Synaps T20 je 100% neispravan, evo kod mene, na istoj anteni i jedan za drugim stavljeni, znaci 100% isti uslovi...prva slika bear a druga Synaps :D
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Risiver je zamenjen ali opet isto.
Prvo nisu hteli da ga zamene jer na probi su imali isti nivo signala kao na ostalim risiverima. Imaju antenu sa pojacivacem prema Crnom Vrhu i signal 100%, a u zoni su gde bez antene(zica od 5cm) signal bude 90% :D
Onda sam im ja objasnio problem,posto ih poznajem i zamenili su mu risiver. Sada su mu dali neki Vox, ali i sa njim je ista situacija. Sa Kopaonika nema nista, sa Crnog Vrha minimalan signal. Izgleda da svaki risiver ima svoju antenu. Drugog objasnjenja nemam.
Prvo nisu hteli da ga zamene jer na probi su imali isti nivo signala kao na ostalim risiverima. Imaju antenu sa pojacivacem prema Crnom Vrhu i signal 100%, a u zoni su gde bez antene(zica od 5cm) signal bude 90% :D
Onda sam im ja objasnio problem,posto ih poznajem i zamenili su mu risiver. Sada su mu dali neki Vox, ali i sa njim je ista situacija. Sa Kopaonika nema nista, sa Crnog Vrha minimalan signal. Izgleda da svaki risiver ima svoju antenu. Drugog objasnjenja nemam.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Juce sam imao prilike da u zoni gde je signal svega 10% i gde nikada nisu imali analogni signal montiram Bear. Vec je imao postavljen Synaps T20 i na istoj anteni sam dodao Bear. Okretali smo krovnu antenu i pratili oba televizora. Potpuno isto su se ponasala oba risivera. Identicno su se ponasali na ivici signala, podjednako su prekidali.
Za montazu mi je Bear povoljniji jer hoce da krene da pikuje signal na kanalu za koji postoji mogucnost da se podesi antena. Ostali risiveri cute dok se ne pojavi signal koji ce da ima kakvu takvu sliku. Zadnje serije Bear=a su isfalsirali sa signalom. Tamo gde mi je prethodna serija Bear-a pokazivala 40%, zadnja serija mi pokazuje 90% tako da risiver iz zadnje isporuke zamrzava sliku sa 50% signala. Dosadasnji su imali stabilnu sliku i sa 0 do 5% signala. Softverski ga naduli,a prijem je isti.
Za montazu mi je Bear povoljniji jer hoce da krene da pikuje signal na kanalu za koji postoji mogucnost da se podesi antena. Ostali risiveri cute dok se ne pojavi signal koji ce da ima kakvu takvu sliku. Zadnje serije Bear=a su isfalsirali sa signalom. Tamo gde mi je prethodna serija Bear-a pokazivala 40%, zadnja serija mi pokazuje 90% tako da risiver iz zadnje isporuke zamrzava sliku sa 50% signala. Dosadasnji su imali stabilnu sliku i sa 0 do 5% signala. Softverski ga naduli,a prijem je isti.
-
- Expert
U jednoj sobi na Synapsu sam imao sliku a u drugoj posle pojacavaca u potkrovlju imao sam signal 100% ali nije bilo slike. Merenjem jacine signala Unaohm meracem polja posle pojacavaca signal je bio 105db i STB nece da izbaci sliku.
Mozda je ova informacija od koristi nekome ko je blizu repetitora.
U tom slucaju treba postaviti TAP -12db ili sa nekim drugim slabljenjem i probati posto do meraca polja nije lako doci.
Mozda je ova informacija od koristi nekome ko je blizu repetitora.
U tom slucaju treba postaviti TAP -12db ili sa nekim drugim slabljenjem i probati posto do meraca polja nije lako doci.