LED TV quadro backlight problem

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
Producer/Proizvođač -quadro
Model No/Oznake modela -32HN80
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča -17MB95S-1 V1,1 211212 VESTEL
LVDS/TCON -
MCU/Procesor -
Scaler/Scaler -
Eeprom -24C02H
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Inverter/Backlight -
Lcd display/Panel -VES315WNDS-01
Power supply(SMPS)-17IPS11 300413-r4 vestel
Simboli: Microfarad µF Ohm Ω
Opis kvara i opis poduzetih radnji i merenja na aparatu -

pošto je ovo moj prvi post nemojte zamjeriti na eventualnim greškama. sigurno ih bude.
drugo, moje znanje nije na nekom nivou barem što se tiče led lcd. popravcima tv- sam se bavio iz hobija, i više onako amaterski, dok je glavni posao bilo nešto sasvim drugo.

e sad na problem; imam gore navedeni tv od roditelja koji je stao prije mjesec dana tj ostao je samo ton a nestalo je svjetla.
otvorio sam ga i provjeravao napajanje itd. to je prvi led koji sam otvorio. vidio sam da diode pogoni mp3394S i mjerio sam prema shemi- kad bi pipalice multimetra stavio na konektor za diode (samo dvije žice idu prema ekranu) tada bi mi ekran kratko zasvijetlio. naravno provjerio sam prije elektrolite i svi imaju uredan kapacitet (DO 5% manje od nazivnog).
tada sam naručio navedeni IC, zamijenio ga i tv je uredno proradio. Tako je radio oko 2 tjedna da bi sad opet stao. Tona ima slike ne.
Otvorio sam i ponovo napravio isti postupak s time da sam sad imao plan vidjeti grije li se driver za diode nakon dužeg vremena rada i koliko. No kod zamjene novog mp3394, pozadinskog svjetla nema, ostaje samo ton. Čak ako pipalicama dodirnem konektor, ništa se ne dešava.
mjerio sam ohmski i 2 pina konektora na ekranu gdje se spaja napajanje za LED, nema nikakvog otpora. Kod uključenja tv-a, napon za napajanje LED-ica poraste do nekih 60 vi tada počne padati sve do nekih 5 V. isto se dešava ako otpojim kabel napajanja led-a.
evo , nemojte zamjeriti na opširnosti, te još jedno pitanje. kako bez rastavljanja mogu ispitati LED-ice. tj može li se dovesti neko vanjsko napajanje pa polako dizati napon da se vidi svjetle li.
boki1979
Expert
Expert
Ako imaš imaš analogni instrumenat odmah po uključenju ispitaj koliki je najviši napon na konektoru za napajanje ledica.To bi otprilike trebao biti radni napon ledica.
Možeš dovesti vanjsko napajanje koje može dati napon onoliki koliko si izmjerio na konektoru i dati struju 2-3A.Struja zavisi od broja ledica i koliko su W.
Ako imaš varijak(autotransformator)staviš mu jedan grec i elektrolit i sa njim možeš upaliti ledice,naravno ako su sve ispravne.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
Da, imam 0-220 AC, 0-150DC i 0-30 DC stabilizirano.
svakako sutra pokušam upaliti te ledice, al nisam dosad imao iskustva pa nisam htio napamet iako mi je izgledalo logično. jedino što mi je sumnjivo da nema nikakvog otpora na tim diodama, ne znam jel to ok...pa pomišljam da je ili nešto u prekidu ili se konektor odlemio.
zasad hvala sutra javim što sam dobio
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
priključio napajanje do 50 v malo zasvijetli i onda prestane- kazaljka struje kod povečavanja napona malo napravi pomak u trenu kad zasvijetli ekran al se onda vrati na nulu.
rastaviti ću ekran pa vidjeti
Vladimir
Expert
Expert
Dioda u prekidu.
ursuss
Expert
Expert
Nažalost, istog sam mišljenja..treba zasukati rukave, popiti pivo ili žesticu pa polako otvoriti panel...naći koja je dioda u pitanju i istu zamjeniti ( najbolje cijeli sklop)..ili izvaditi, a na njezino ,jesto postaviti zenericu 2-4V ili par običnih dioda u seriju..nikako ne prespojiti ( može i to,ali....brzo će krepati..).Isprobati pa ponovno sastaviti..
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
otvorio sam panel prije nego što sam napisao prethodni post, al sam morao van, nije bio neki problem, e sad moram svaku diodu ispitati, imam igle za pipalice da mogu do spojeva koji su na traci, ali radi se o nekom paralelno serisjskom spoju pa ne mogu samo na dvije trake pikat nego pratiti kombinaciju spoja. kako se ta dioda može demontirati i kojom oznakom mogu zamijeniti (ne znam koliko toplina boje igra ulogu ili je sve to isto....), smije li se s donje strane grijati vručim zrakom?
sad šaljem slike pa ću pogledati malo po netu što će dati...i naravno zahvaljujem na odgovorima, to se podrazumijeva. javim sutra ako budem kod kuće što sam našao
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
hajro60
Expert
Expert
ustartaj ga pa vidi koja od dioda neradi,ili svjetli slabije od ostalih
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
mogu i to probati, ali pokušao sam no nije bilo ni trunke svjetla. Ili se nije vidjelo kad je ekran bio sklopljen. i napon napajanja tih dioda je odmah počeo padati. nije pomoglo dovođenje ni vanjskog napajanja. Koliki je prosječno napon jedne te diode?
ursuss
Expert
Expert
Nedavno sam radio takav lcd...ima dvije grane dioda...stavio sam na jednu granu napajanje izvana oko 25-30 volti i prespajanjem krajeva diode našao koja ne valja-umjesto diode stavio zenericu i sve ok... inače..možeš okačiti jedan kraj napajanja (30 V) ,a drugi držati u ruci-sa drugom rukom u kojoj imaš neki iglu-idi redom i vidjet ćeš koja ne radi-svjetle diode -dovoljno da se vidi koja radi...

----------------------------------

To su dvije grane povezane u seriju 11 + 11 =22...60 - 70 Volti na 22 diode =...e izračunaj sam...
Zadnja izmjena: Admin purke, dana/u 15 lis 2015 23:14, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: Spojena dva uzastopna posta
dell
Expert
Expert
Na internetu postoji i ugradnja tankih florescentnih cevi od 20w sa starterom i prigusnicom u plocu prednju ili panel... :lol: , malo ga ubija 50hz u slici ....
Dosta prosto, osim malo masinsko- strugarskih radova.

Ovde ti je objasnjeno od strane admina pa se fokusiraj
viewtopic.php?f=2&t=4481&p=31123#p31118

viewtopic.php?f=2&t=3719
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
da jedna je u prekidu i radi prekid cijele grane, druga grana kad doveden 33v svijetli. no traka s diodama nikako neide dolje...htio bi je demontirati i pokušati skinuti tu diodu. jel ova plastika posebno ili je sve to cijela dioda...?
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
skinuo traku grijajući s druge strane lima vručim zrakom i karticom polako gurao ljepilo. sad je dioda na redu, al prije je vrijem za jednu ljutu ...ne znam kak da je skinem a da ne oštetim leču
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
dioda je dolje bilo bi najbolje kada bi mogao zamjeniti istom. kako se može pronaći model te diode i jel uopće to dobavljivo?
alexa_pg
Expert
Expert
Odluka je na tebi:
- mozes ugraditi obicnu diodu (tema viewtopic.php?p=26682#p26682)
- mozes naruciti preko interneta (tema: viewtopic.php?p=31651#p31651)
- Mozes kupiti ovdje (tema: viewtopic.php?p=26634#p26634)
Alexa
ursuss
Expert
Expert
kolega,ne komplicirajte si.. uradite to sa zenericom ili sa diodama,niste morali ni skidati traku, samo zagrepsti i zalemiti... na oko , bez jedne diode 99,99 posto ne uočljivo...
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
znam da se neće uočiti, i nije tolika bit pošto je tv kod staraca, no htio bi riješiti ovo koliko je god moguće bolje, možda i zbog toga izgleda da kompliciram jer nisam imao iskusta u tome. prespojiti ili staviti zenner je najlakše, ipak ću naručiti nekoliko komada preko fanzo org foruma (hvala na linkovima). možda danas sutra ode još koja pa da produžimo vijek aparata, barem što se tiče ovog kvara.
idućim postom javljam da je popravak završen.
dell
Expert
Expert
Ako niije tajna iz koje si struke ?
albatros81
Novi registrovani član
Novi registrovani član
elektrotehničar sam, no nemam previše iskustva s lcd i led televizorima. radio sam u firmi koja se bavi proizvodnjom i servisom elektrovozila (el kolica, golf auti i sl) - crtanje shema servis ...i mnogo toga