Ambasador cijevno NF pojačalo 2x30 W/ bez drugih podataka/

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
ursuss
Expert
Expert
Neki dan sam dobio na popravak pojačalo navedene marke , novijeg datuma( talijanska firma-cijevno -za nostalgičare duboka džepa ) estetski savršeno izgleda, sa pozlaćenim konektorima...ali, gazda se žali kako mu jedan kanal ne radi-a vjerojatno jer se ne žare pobudne lampe ecc82 i ecc83, dok se na kanalu koji radi sve griju. Probana je zamjena lampi -ali nema razlike ...Nf šum sa izlaza EL34 ( sada su neke ruske-ne znam više oznaku ) u zvučniku se čuje..pomislih..lak posao oko grijanja, nema tu neke filozofije.. 6,3V ili 12 V na pinovima 4 i 5 ili 9 - zavisi o spoju.
Izgubio sam jako puno vremena jer nisam našao odakle dolazi napon za grijanje... gazda se uskokao jer je već posumnjao u "majstora"....
Pišem ovo jer će netkome možda trebati..... grijanje je uzeto sa ANODNOG napona izlaznih cijevi !!!! preko jednog tranzistorskog sklopa i obje lampe u seriju ( 24Volta istosmjernog napona).
Sam sklop "kontrolira" anodni napon i gasi grijanje pobudnih cijevi ako nešto nije u redu.I zamislite, nije bila dobra filtracija- jedan od 4 elektrolita, vezana 2 i 2 ispred i iza prigušnice 470 mikrofarada/400 Volti bez kapaciteta.. i ne pušta grijanje. Grešku sam slučajno pronašao kada sam sa sijalicom ispražnjivao kondenzatore, naravno onaj oštećeni u paru sa jednim dobrim zadrži manje struje.. :idea: .mjerenjem napona ne vidim razliku ( par Volti)...šum u zvučniku normalan....to me je stalno zbunjivalo.
Možda nekome zatreba...
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
Radovan74
Expert
Expert
I pored skupih instrumenata- zivela sijalica...! :)
I da su gazdine sumnje pale u vodu.
ursuss
Expert
Expert
Da uz malo sreće :oops: ...sijalica je zakon... ne znam šta ćemo sada kad sve obične žarulje odu u nepovrat...sa štednim i led nećemo moći "mjeriti :lol:
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...