Producer/Proizvođač - SAMSUNG
Model No/Oznake modela - LE32D550K1W
Chassis/Model šasije - U56A
Main board/Matična ploča - BN41-01751A (BN94-05412L)
LVDS/TCON - S100FAPC2L V0.2
MCU/Procesor - IC1001/SEMS23
Flash - IC1302/25Q40BV
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Inverter/Backlight - SST320-4UA01
Lcd display/Panel - LTF320HN01
Power supply(SMPS)- BN44-00438C
Opis kvara i opis poduzetih radnji i mjerenja na aparatu -
Prijemnik stigao na servis sa kvarom-slike nema, pozadinsko svjetlo i tona ima. Na T-CON-u bili prisutni samo napon napajanja VIN=12V i VCC33=3,3V te LVDS signali sa matične, na VONE i VOFFE prisutan identičan napon od svega +1,8V, a otpor između tih linija napajanja nekakvih 6-8 ohma (sa odspojenim panelom). Zamjenom naponskog kontrolera T-CON-a ICD1/SM4109 (QFN kućište) riješio problem, dobio potrebne napone i sliku na panelu:
VONE = 28.4V
VOFFE = -7.5V
AVDD = 16.5V
HAVDD = 8.25V
međutim, to nije to,...
,... slika na ekranu isprana, rozkasta, zastajkuje svako malo (zamrzne na kratko), tona ima, na AV i HDMI ulazima ton normalan ali slike nema ili se povremeno pojavi mreža šarenih vertikalnih linija (slike u prilogu).
[RIJEŠENO] SAMSUNG LE32D550 roza slika, povremeno zastajkuje
-
- Expert
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: KD electronic, dana/u 20 srp 2016 08:59, ukupno mijenjano 2 puta.
-
- Expert
Naponi 5V, 13V te oni na kontrolerima matične 1.2V, 1.5V, 2.5V, 3.3V korektni , kontroleri se ne griju pojačano. Grijanje i hlađenje elemenata matične ne daje nikakve promjene,... u početku sam sumnjao da mi možda T-CON board ne radi kako treba, no, teletext i OSD menu su OK, a test pattern u service mod-u sasvim normalan (boje-color bar i mreža savršeni). Reset na tvorničke nije dao nikakve promjene,... probal i sa zamjenom kristala te flash memorije, istim i drugim sadržajem, ali bez rezultata.
Stranka ostala bez posla, ne pristaje na ponudu sa zamjenom matične novom, a pošto se radi o dugogodišnjoj mušteriji, pokušao bi riješiti ploču.
Na netu dostupni servis manual je na nivou training manuala sa slikama ploče bez ikakve šeme, tako da bi mi bilo kakav nacrt ove ploče (posebno LDO i DC/DC krugova) ili bar datasheet procesora (SEMS23) svakako koristio,... ponuda polovne matične po prihvatljivoj cijeni također dolazi u obzir,... svaka sugestija dobro došla.
Stranka ostala bez posla, ne pristaje na ponudu sa zamjenom matične novom, a pošto se radi o dugogodišnjoj mušteriji, pokušao bi riješiti ploču.
Na netu dostupni servis manual je na nivou training manuala sa slikama ploče bez ikakve šeme, tako da bi mi bilo kakav nacrt ove ploče (posebno LDO i DC/DC krugova) ili bar datasheet procesora (SEMS23) svakako koristio,... ponuda polovne matične po prihvatljivoj cijeni također dolazi u obzir,... svaka sugestija dobro došla.
-
- Expert
Hvala kolega @ursuss na mail-u, na žalost, nisu iste,...
Moja je oznake BN41-01751A (BN94-05412L), evo i slike:
Moja je oznake BN41-01751A (BN94-05412L), evo i slike:
-
- Expert
Paralelno filterskim blokovima buck regulatora za core power 1.2V (IC204/AOZ1033A), iza zavojnice L202 stavio elko 100μF i zastajkivanje prestalo. Slika je doduše još uvijek roza ali nekakav napredak postoji... :)
Nadam se da je možda još neki od napona u ripplu pa zezaju kontroleri ili filtracija (ak nije procesor dobil po nosu jer se isti dosta grije) pa se još zabavljam time,...
Postoje dva kontrolera ploče za koje na netu ne nalazim nikakve podatke IC202/901OF (SOT23-5) i IC302/AFEO7(SOT 23-8), oba na pin-ovima imaju 5V i 3.3V, očito su step-down malih struja i nadam se da su OK.
Kolega @Radovi, bojim se da su na tvojoj ploči upravo kontroleri stradali,... u svakom ti slučaju hvala na nesebičnoj ponudi,... javit ću se ako bude trebalo.
Nadam se da je možda još neki od napona u ripplu pa zezaju kontroleri ili filtracija (ak nije procesor dobil po nosu jer se isti dosta grije) pa se još zabavljam time,...
Postoje dva kontrolera ploče za koje na netu ne nalazim nikakve podatke IC202/901OF (SOT23-5) i IC302/AFEO7(SOT 23-8), oba na pin-ovima imaju 5V i 3.3V, očito su step-down malih struja i nadam se da su OK.
Kolega @Radovi, bojim se da su na tvojoj ploči upravo kontroleri stradali,... u svakom ti slučaju hvala na nesebičnoj ponudi,... javit ću se ako bude trebalo.
Zadnja izmjena: KD electronic, dana/u 18 srp 2016 11:42, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Expert
Nakon što sam na izlaze naponskih kontrolera (paralelno filtracijskim blokovima) IC204/AOZ1033A (za 1.2V), IC201/TPS54327 (za 3.3V), IC205/1117Z (za 1.5V) i IC203/N465 (za 2.5V) postavio dodatne elektrolite telka proradila, slika ne zastajkuje, boje korektne,... kao da je na svakom od njih bio lagani problem sa filtracijom,... ostavljam do daljnjeg na testiranju pa javljam rezultat.
-
- Expert
Prijemnik radio posljednja dva dana po 10-ak sati bez problema,... završio ga i poslao stranci.
Za svaki sam slučaj postavio i veći hladnjak na procesor,... ono kaj je interesantno u cijeloj priči je da sam pokušao neke od elektrolita skinuti sa ploče ne bi li otkrio u kojoj je točno grani napajanja problem, ali bez uspjeha (problem sa zastajkivanjem i roza slikom se nakon par sati rada vratio, bez obzira na to na kojem sam kontroleru to pokušao),... na kraju su svi dodani elektroliti i ostali na ploči,... izgleda da ta "no-elko" ploča ipak bez elektrolita ne može. :mrgreen:
Sadržaj flasha postavljam u našu bazu, hvala kolegama na sudjelovanju.
Za svaki sam slučaj postavio i veći hladnjak na procesor,... ono kaj je interesantno u cijeloj priči je da sam pokušao neke od elektrolita skinuti sa ploče ne bi li otkrio u kojoj je točno grani napajanja problem, ali bez uspjeha (problem sa zastajkivanjem i roza slikom se nakon par sati rada vratio, bez obzira na to na kojem sam kontroleru to pokušao),... na kraju su svi dodani elektroliti i ostali na ploči,... izgleda da ta "no-elko" ploča ipak bez elektrolita ne može. :mrgreen:
Sadržaj flasha postavljam u našu bazu, hvala kolegama na sudjelovanju.
-
Potreban mi je kolege sadrzaj flash i eprom.Hvsla