Sa koliko ste godina počeli profesionalno da se bavite ovim poslom? Npr ja sam jos sa 15 bio radio amater,uradi sam itd. Posle 20-te sam se zaposlio u Philips servisu i postao profesionalac.
Podsecam vas da je svaki glas anoniman i da niko, pa ni administracija foruma ne moze da vidi kako ste glasali.
Anketa: Sa koliko godina ste postali profesionalci?
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
Posle osnovne škole-otišo za šegerta-izučio zanat sa školom i tako ostao u struci do penzije -pa i još sada-Znači VIŠE OD 50 GODINA u istoj struci.
Počeo na LAMPI pa tako pratio razvoj do danas,a nadam se da ču to držat i dalje.
Počeo na LAMPI pa tako pratio razvoj do danas,a nadam se da ču to držat i dalje.
-
- Expert
Zavrsio srednju skolu za RTV-mehanicara. Posle skole neko krace vrene radio u Institutu Nikola Tesla Beograd posle u Grundig servisu dok nisam otisao u vojsku. Posle vojske zaposlio se u jednom privatnom servisu gde sam radio 3g, posle toga sam otvorio svoj servis. I dan danas radim u svom privatnom servisu posao koji je obezvredjen i propao vec odavno.
-
- Expert
Negde u 7. razredu osnovne skole sam gledao kako pokojni otac otvara i poravlja kasetofon, taj pocetak i dogadjaj me je zainteresovao za elektroniku...
Upisao sam elektrotehnicku. Po zavrsetku sam isao kod iskusnog tv mehanicara da ucim, ponekad i zaradim.... Posle toga zaposlio se u firmi na odrzavanju i kontroli elektronike ("Panonelektronik" podvodne lampe za policiju i vojsku) a uporedo sam radio kuci na popravci kucnih aparata i televizora...
Upisao sam elektrotehnicku. Po zavrsetku sam isao kod iskusnog tv mehanicara da ucim, ponekad i zaradim.... Posle toga zaposlio se u firmi na odrzavanju i kontroli elektronike ("Panonelektronik" podvodne lampe za policiju i vojsku) a uporedo sam radio kuci na popravci kucnih aparata i televizora...
-
- Expert
Nije mi jasno kako su ovi postali profesionalci ispod 20god. Trebalo je zavrsiti neku skolu vojsku ko je isao u vojsku. Ako su popravili nesto pa uzeli neke pare nije to profesionalizam. Profesionalizam je kad stupis u radni odnos i primas platu za posao koji radis.
-
- Expert
Posle zavrsene srednje tehnicke skole sa 19 godina MORAO odmah da pocnem da radim u JAT-u jer sam bio stipendista.otac mi je rano preminuo pa sam dobijao penziju i stipendiju od te firme...Radio sam u kalibraciji avio instrumenata iz kokpita gde sam i pokupio najvece znanje...tokom zivota bavio se tv tehnikom i belom tehnikom....otprilike 28 godina......Kakve sam srece,izgleda do smrti ;) ....VELIKI pozdrav mojim kolegama i prijateljima
-
- Expert
Jesi ti popravljao lampase televizore i sa teristorima ako nisi onda nemoj da postavljas takva pitanja.pzoran je napisao/la:Nije mi jasno kako su ovi postali profesionalci ispod 20god. Trebalo je zavrsiti neku skolu vojsku ko je isao u vojsku. Ako su popravili nesto pa uzeli neke pare nije to profesionalizam. Profesionalizam je kad stupis u radni odnos i primas platu za posao koji radis.
-
- Expert
Ko kako i na koji način podrazumeva "profesija".
Od čega živiš i opstaješ to ti je profesija (ili ako ko više voli šalabajzeri, nepismeni, retardirani itd...) bez razlike dali si edukovan u sistemu u kojem živiš ili ne, završio školu, zanat ili si samouk, radiš na crno ili si legalno regitrovan i oporezovan.
Skupljači plastike ili hartije. kartona. gvožđa. bakra i itd itd... prehranjuju svoju porodicu a nisu završili nikakvu školu ili učili zanat, nisu registrovani i oporezovani.
Druga je stvar u državama u kojem je ama "baš sve" po zakonu i sistemu!
Profesija > http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=50537
Od čega živiš i opstaješ to ti je profesija (ili ako ko više voli šalabajzeri, nepismeni, retardirani itd...) bez razlike dali si edukovan u sistemu u kojem živiš ili ne, završio školu, zanat ili si samouk, radiš na crno ili si legalno regitrovan i oporezovan.
Skupljači plastike ili hartije. kartona. gvožđa. bakra i itd itd... prehranjuju svoju porodicu a nisu završili nikakvu školu ili učili zanat, nisu registrovani i oporezovani.
Druga je stvar u državama u kojem je ama "baš sve" po zakonu i sistemu!
Profesija > http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=50537
Leksikografski zavod Miroslav Krleža između ostalog je napisao/la:U širem smislu, pojedinci koji na temelju posebnoga, specijalističkoga znanja ili školovanja mogu obaviti određene poslove na znalački, stručan način.
-
- Expert
Da da Toma potpuno si u pravu.
Ja sam zavrsio zanat zanimanje Radio televizijski mehanicar. Tako pisa i u diplomi u to vrijeme se islo 3 godine a nesto kasnije to zanimanje se pohadjalo 4 godine. Do otvaranja svog servisa sam svastario, a od toga 3 godine proveo u ENERGOINVESTU u TSO (tvornica sekundarne opreme)
Bavim se ovom profesijom od svoje 24 godine od tada pa sve dosad zaradzujem hljeb sebi i porodici,a i drzavi dajem sto me sleduje i sto treba da ona uzme. Jos se uvjek ne smatram profesionalcem. Jer kod profesionalca po nekom pravilu nebi smio niti jedan uredjaj da izadje iz radnje ne popravljen osim ako musteriji ne odgovara cijena popravke.
A takvih Profesionalaca je sigurno mali broj.
Ja sam zavrsio zanat zanimanje Radio televizijski mehanicar. Tako pisa i u diplomi u to vrijeme se islo 3 godine a nesto kasnije to zanimanje se pohadjalo 4 godine. Do otvaranja svog servisa sam svastario, a od toga 3 godine proveo u ENERGOINVESTU u TSO (tvornica sekundarne opreme)
Bavim se ovom profesijom od svoje 24 godine od tada pa sve dosad zaradzujem hljeb sebi i porodici,a i drzavi dajem sto me sleduje i sto treba da ona uzme. Jos se uvjek ne smatram profesionalcem. Jer kod profesionalca po nekom pravilu nebi smio niti jedan uredjaj da izadje iz radnje ne popravljen osim ako musteriji ne odgovara cijena popravke.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Tako je bilo nekad, tj u takvom servisu sam ispeko zanat i neko vreme radio. Nije smelo gazdi da se saopsti da nema resenja, a gazda nam je nabavljao svaki moguci deo koji postoji na planeti. Tada je sve to imalo opravdanje, pa kasnije sve manje a danas se uopste ne štrecam :D Danas vecina TV-a kosta oko 125e=250dm i 2-3godine garancije a kada sam pocinjao TV je kostao oko 2.000dm i 1godina garancije. Tek sa pojavom Samsunga smo imali TV za 1.000dm i bilo je glupo reci musteriji da baci TV od 2.000DM. Taj talas korejskih televizora je zatvorio sve servise na zapadu, kao i Kooning.ferdza je napisao/la: Jer kod profesionalca po nekom pravilu nebi smio niti jedan uredjaj da izadje iz radnje ne popravljen osim ako musteriji ne odgovara cijena popravke.
Danas mi radimo posao samo 1 stepen iznad cigana. Oni ga razlazu odmah, a mi odaberemo po nesto sto moze jos malo da radi, ostalo prodamo njima :D
-
- Stariji član
Posle Gimnazije zavrsio visoku strucnu - smer elektronika, pa potom i fakultet - smer elektroenergetika. U medjuvremenu samostalno upoznavao praksu i polako poceo servisiranje elektronskih uredjaja. Posto zivimo tu gde zivimo, tesko je naci posao u struci pa ja posle tri godine rada u ovlascenom servisu racunara otvaram svoj servis elektronike (dosadili mi racunari-monotono). I tako danas radim kao majstor, radim svu vrstu elektronike (naravno samo ono sto moze da se naplati dobro).
Znanje mora da se plati pa kome se svidja, svidja. Zato kolege, cenite svoje znanje i svoj rad.
Znanje mora da se plati pa kome se svidja, svidja. Zato kolege, cenite svoje znanje i svoj rad.
-
Sa 10 god. sklapao uredjaje tipa kodzak,dig brava, pojacalo,predajnici ..onda 17 diplome kmt u ex yu,sa 16god prve pro popravke,mirne struje,termicke kompenzacije,oscilovanja,sumovi,dovodjenje tr radne tacke,,,,noci,noci,,,, manijak... hiljade izgorenih tranzistora.Zavrsio skolu u Nisu u ingubatoru za ei nis ,pp komponente gde smo pravili sa belim maskama cipove.. Sada ko da vidim elektrone koji idu po njima.
Onda digitalna teh ttl i cmos,i svi efekti koji se u praksi srecu,a to znaju samo konstruktori manje serviseri.Sada cesto zavidim majstorima koji imaju odmoran mozak tipa promenis ono, crkava mu ono,imao sam slucaj...zelim da kazem da delim majstore na elektronicare i na nabadace koji skupljaju fore.Prave se pare i tako ali opasno kompromituju velicanstvenu naucnu oblast svojim nabadanjem.Ne zelim da vredjam nikog alli savetujem sve da citaju i uce jer elektronika ne moze biti zanat vec ozbiljna nauka.Nedovoljno znanje je i dovelo do propasti struke i opsteg banalizovanja tog posla na nasu zalost..Godinama nastavljam gde svi zanatlije stanu i pre dosta godina sam bio svestan kraja.... Pozdrav kolege..
Onda digitalna teh ttl i cmos,i svi efekti koji se u praksi srecu,a to znaju samo konstruktori manje serviseri.Sada cesto zavidim majstorima koji imaju odmoran mozak tipa promenis ono, crkava mu ono,imao sam slucaj...zelim da kazem da delim majstore na elektronicare i na nabadace koji skupljaju fore.Prave se pare i tako ali opasno kompromituju velicanstvenu naucnu oblast svojim nabadanjem.Ne zelim da vredjam nikog alli savetujem sve da citaju i uce jer elektronika ne moze biti zanat vec ozbiljna nauka.Nedovoljno znanje je i dovelo do propasti struke i opsteg banalizovanja tog posla na nasu zalost..Godinama nastavljam gde svi zanatlije stanu i pre dosta godina sam bio svestan kraja.... Pozdrav kolege..
-
- Expert
a joooooooj...
jedna prica ide ovako oko 9 do 11 godina max...otvaram neki stari kasetofon u dvoristu kuce koja se tek gradi..dolazi elektricar tada mlad decko i pita: mali šta ces biti kad narastes... ja vicem popravljat cu televizore..majstor se nasmije i ode sa segrtom razvlacit kablove.. nakon par godina..ja njemu: ej se sjecas kako si se smijao kad si me pitao...nije mogao vjerovati kad me zatekao na praksi...hahah
druga prica ide ovako: kada sam dobio malu video igricu na frmule i kad mi se prosuo sok imao sam cca 8 godina tek sam.krenuo u skolu...bilo mi ju je zao pukao od.muke...uglavnom od prijatelja tata bio jr strojar i imao je alata (moji su imali samo mjesalicu i lopate) posudim ja od njega mali krizni...otvorim ja to eeeeextraaaa pazljivo...obrisem sve od onih folija do kontakata sve sta sam.mogao i uglavnom ona proradi ja najsretnije dijete....dodemo u goste prijatelj ima slicnu na neki tenis kaze ne radi prosulo se mlijeko....isti postupak...proradi.. sam.sebi dao titulu MAJSTOR... e sada ide ono vazno,kako ke nas klinaca bilo nekad vani na tone...desilo se to i drugima uzmem ja par komada i sve prorade i krece naplata svima.od reda tada se pojavi novi problem pucaju kontakti od baterija sada vec cca 10tak godina i uzmemo prijatelj i ja bateriju 4.5v odrezemo na mjeru i igrice rade...pare padaju za picu za sok za zetone za video igre velike....i tako dode 8 razred i krenem za elektroničara... i vec u prvom razredu postanem maher za videorekordere od.mehanike do elektronike i tako redom. nakon srednje sa 17g dodem u obrtničku komoru da ja otvorim obrt...ekipa tada tamo dobro se nasmijala otjerali me i rekli kad narastes vrati se...ode ja u poreznu frajer isto pukne od smjeha...ode ja u vojsku pa se zaposlim u lokalnom servisu di sam.bio na praksi...pa dode neimastina pa otkaz pa nadi drugi servis 50km dalje...i konacno steknem uvjete da otvorim svoj obrt sa 23g zivota... danas imam 39 od svoje 15godine sam u aktivnom dodiru sa ljudima..jos nisam popusio hard atack ali pritisak jesam.....
jedna prica ide ovako oko 9 do 11 godina max...otvaram neki stari kasetofon u dvoristu kuce koja se tek gradi..dolazi elektricar tada mlad decko i pita: mali šta ces biti kad narastes... ja vicem popravljat cu televizore..majstor se nasmije i ode sa segrtom razvlacit kablove.. nakon par godina..ja njemu: ej se sjecas kako si se smijao kad si me pitao...nije mogao vjerovati kad me zatekao na praksi...hahah
druga prica ide ovako: kada sam dobio malu video igricu na frmule i kad mi se prosuo sok imao sam cca 8 godina tek sam.krenuo u skolu...bilo mi ju je zao pukao od.muke...uglavnom od prijatelja tata bio jr strojar i imao je alata (moji su imali samo mjesalicu i lopate) posudim ja od njega mali krizni...otvorim ja to eeeeextraaaa pazljivo...obrisem sve od onih folija do kontakata sve sta sam.mogao i uglavnom ona proradi ja najsretnije dijete....dodemo u goste prijatelj ima slicnu na neki tenis kaze ne radi prosulo se mlijeko....isti postupak...proradi.. sam.sebi dao titulu MAJSTOR... e sada ide ono vazno,kako ke nas klinaca bilo nekad vani na tone...desilo se to i drugima uzmem ja par komada i sve prorade i krece naplata svima.od reda tada se pojavi novi problem pucaju kontakti od baterija sada vec cca 10tak godina i uzmemo prijatelj i ja bateriju 4.5v odrezemo na mjeru i igrice rade...pare padaju za picu za sok za zetone za video igre velike....i tako dode 8 razred i krenem za elektroničara... i vec u prvom razredu postanem maher za videorekordere od.mehanike do elektronike i tako redom. nakon srednje sa 17g dodem u obrtničku komoru da ja otvorim obrt...ekipa tada tamo dobro se nasmijala otjerali me i rekli kad narastes vrati se...ode ja u poreznu frajer isto pukne od smjeha...ode ja u vojsku pa se zaposlim u lokalnom servisu di sam.bio na praksi...pa dode neimastina pa otkaz pa nadi drugi servis 50km dalje...i konacno steknem uvjete da otvorim svoj obrt sa 23g zivota... danas imam 39 od svoje 15godine sam u aktivnom dodiru sa ljudima..jos nisam popusio hard atack ali pritisak jesam.....
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Koja je to nauka bila u ono vreme... Ja sam bio master za karate sa dve rucice :Dhitechservis je napisao/la:a joooooooj...
za zetone za video igre velike....
-
- Expert
e tako sam i ja u 6mj. zavrsio skolu sa 17g i odmah se otisao prijaviti ali ne moze u 8mj. jer nemam 18g tek u 9mj punim 18g i i u 11mj. vojska, koja traje 10mjeseci u 9mj skidanje i unutar 7 dana ako se ne varam se zaposljavam u servisu...Kadanec je napisao/la:Sa dvadeset ako racunamo cetiri godine kao radnik u drugom tv servisu. Neko od kolega je pitao kako je to moguce zbog vojske, e ja zavrsio skolu u junu a u avgustu otisao u vojsku (19 god) pa vi racunajte.
Pozdrasvim kolegama. :D