Lemilica na vreli vazduh
-
- Mlađi član
U naslovu navedena ili hot air station .Moje je pitanje kod stacionarne lemilice 700 w , koju temperaturu koristite bez oštećenja delova i štampe I dali pre odljemljivanja koristite fluks ili ne Jedni kažu jedno drugi drugo ali mene zanima mišljenje majstora .
-
- Stariji član
ja bas i nisam razumeo pitanje
ako mislis dal pre odlemivanje duvaljkom smd komponente koristimo flux,ja ga nikad ne koristim.jedino sto radim je da prelemim kalajom to sto planiram da odlemim.Dok fluxa itekako koristim za lemljenje.ito nekoliko vrsta ovisno sta zelim da dobijem.Temperatura puno zavisi od problematike na koju radis i radom dodjes do priblizno tacne temperatutre koje ti treba.Ja radim od 270 do 360 c.
ako mislis dal pre odlemivanje duvaljkom smd komponente koristimo flux,ja ga nikad ne koristim.jedino sto radim je da prelemim kalajom to sto planiram da odlemim.Dok fluxa itekako koristim za lemljenje.ito nekoliko vrsta ovisno sta zelim da dobijem.Temperatura puno zavisi od problematike na koju radis i radom dodjes do priblizno tacne temperatutre koje ti treba.Ja radim od 270 do 360 c.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Da bi nesto sagorelo, mora da ima kontakt sa kiseonikom. Flux je u tom slucaju dobar izolator koji sprecava da zagrejana mesta imaju kontakt sa vazduhom pa samim tim pomera tacku sagorevanja. Znaci pametno je da se fluks koristi uvek.
Ja retko koristim duvaljku jer sam naviko da sa obicnom lemilicom radim sve. Temperaturu i kolicinu vazduha ces sam vremenom da ukapiras kako podesiti. Ja je podesim na malu temperaturu i minimalan vazduh a vreme grejanja procenim u zavisnosti od mase integralca. Krenem sa 200(ponekad sa 150) stepeni, pa kada , kroz minut, tri, pet, procenim da je ploca dovoljno ugrejana onda dodam temperaturu na 250-300 i onda ga za nekoliko sekunde podignem. Kada ga lemim, takodje krenem sa nizom temperaturom i posmatram flux, pa mu u nekom trenutku dodam temperaturu i gledam kako leze u kalaj.
Tesko moze da se proceni tacna temperatura, jer ne pokazuju sve lemilice isto i tacno, nema svaka legura za lemljenje istu tacku topljenja i ne moze svaka ploca istom brzinom da se zagreje.
Ja i dalje koristim stari dobri Fluitin kalaj mada ima sada dosta dobrih legura koje se leme sa nizom temperaturom. Legura SnBi moze da se zalemi na 120 stepeni.
Uz duvaljku uvek treba imati alu selotejp, koji dobro stiti plasticne delove, a moze i da zadrzi sve sitne elemente da ne budu oduvani :lol:
Ja retko koristim duvaljku jer sam naviko da sa obicnom lemilicom radim sve. Temperaturu i kolicinu vazduha ces sam vremenom da ukapiras kako podesiti. Ja je podesim na malu temperaturu i minimalan vazduh a vreme grejanja procenim u zavisnosti od mase integralca. Krenem sa 200(ponekad sa 150) stepeni, pa kada , kroz minut, tri, pet, procenim da je ploca dovoljno ugrejana onda dodam temperaturu na 250-300 i onda ga za nekoliko sekunde podignem. Kada ga lemim, takodje krenem sa nizom temperaturom i posmatram flux, pa mu u nekom trenutku dodam temperaturu i gledam kako leze u kalaj.
Tesko moze da se proceni tacna temperatura, jer ne pokazuju sve lemilice isto i tacno, nema svaka legura za lemljenje istu tacku topljenja i ne moze svaka ploca istom brzinom da se zagreje.
Ja i dalje koristim stari dobri Fluitin kalaj mada ima sada dosta dobrih legura koje se leme sa nizom temperaturom. Legura SnBi moze da se zalemi na 120 stepeni.
Uz duvaljku uvek treba imati alu selotejp, koji dobro stiti plasticne delove, a moze i da zadrzi sve sitne elemente da ne budu oduvani :lol:
-
- Stariji član
zaboravio sam da napomenem da skoro nikad ne radim bez predgrijanje.Znaci apsolutno nikad.Delikatnije stvare radir ir lemilicom.....
-
- Expert
Sluzi mi iskljucivo za skupljanje termo buzira i prasine po sebi tako da nije bas totalno beskorisna.
Skoro sve sta moze ona se moze odraditi sa lemilicom.
Za ozbiljnije stvari koristim ir stanicu ona ne unistava plocu i ne oduva smd elemente oko sebe.
Skoro sve sta moze ona se moze odraditi sa lemilicom.
Za ozbiljnije stvari koristim ir stanicu ona ne unistava plocu i ne oduva smd elemente oko sebe.
-
- Stariji član
Za skidanje IC-a preporučujem ovo SD-528T:
https://www.aliexpress.com/item/AYHF-10 ... 30361.html
Naletio na nekom youtube videu.
Prvo se nanese na nogice IC-a. Ne puno samo da malo pokrije.
Onda sa običnom lemilicom proći svaku nogu.
Pomješa se sa lemom i snizi mu temeraturu tališta na 130c
Nakon toga sa vrućim zrakom. IC ide dole jako, jako brzo.
Čak više ne koritim selotejp. Nema potrebe.
Obavezno kad se skine IC proći sa "desolder wick" i oprati sa benzinom!
Jedino imam osjećaj da je kancerogeno! Smrdi ka kuga.
Ovih 100g mi je dosta za 4 života. Ide jako malo.
pozdrav,
bobi
https://www.aliexpress.com/item/AYHF-10 ... 30361.html
Naletio na nekom youtube videu.
Prvo se nanese na nogice IC-a. Ne puno samo da malo pokrije.
Onda sa običnom lemilicom proći svaku nogu.
Pomješa se sa lemom i snizi mu temeraturu tališta na 130c
Nakon toga sa vrućim zrakom. IC ide dole jako, jako brzo.
Čak više ne koritim selotejp. Nema potrebe.
Obavezno kad se skine IC proći sa "desolder wick" i oprati sa benzinom!
Jedino imam osjećaj da je kancerogeno! Smrdi ka kuga.
Ovih 100g mi je dosta za 4 života. Ide jako malo.
pozdrav,
bobi
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Bizmut nije karcinogen iako se dobija kao supstrat rude olova. Ima ga u tabletama i dobar je za cir na zelucu :D Flux je opasan, i od njega se treba paziti, jer na svakom pise:"For Industry Welding". Treba koristiti ventilator, narocito kod olovnog kalaja. Olovo se talozi u organizmu. Mogu misliti koliko je opasan kada je u potpunosti izbacen iz upotrebe u elektronici. Samo prisustvo u kuci je opasno, pa po tim istrazivanjima nama se ne smesi dugacka penzija. Mi smo se nagutali ko zna cega pored na izgled bezopasne lemilice :D
Gledao sam i ja taj video o legurama SnBi. Posle sam nesto istrazivao po netu i nasao da kada se ta smesa umiksa na vec zalemljen olovni kalaj dobije jos niza tacka topljenja, negde oko 120 stepeni. Kazu da se ta legura koristi za lemljenje jos od 1948-me, ako sam dobro zapamtio. Ja sporo prihvatam inovacije :D pa sam tek skoro porucio tu smesu, jer jos uvek nisam siguran koliko je kvalitetan lem materijalom koji se topi na 138, imajuci u vidu da se danas elektroliti koriste sa pribliznom radnom temperaturom.
@bobi, zanima me koliko ti dobro izgleda lem kada zalemis sa tom smesom?
Inace ne nadaj se da ce da ti traje do penzije ako je ovaj opis tacan: "Service life for 6 month without open" pa sam zato porucio malo pakovanje.
Gledao sam i ja taj video o legurama SnBi. Posle sam nesto istrazivao po netu i nasao da kada se ta smesa umiksa na vec zalemljen olovni kalaj dobije jos niza tacka topljenja, negde oko 120 stepeni. Kazu da se ta legura koristi za lemljenje jos od 1948-me, ako sam dobro zapamtio. Ja sporo prihvatam inovacije :D pa sam tek skoro porucio tu smesu, jer jos uvek nisam siguran koliko je kvalitetan lem materijalom koji se topi na 138, imajuci u vidu da se danas elektroliti koriste sa pribliznom radnom temperaturom.
@bobi, zanima me koliko ti dobro izgleda lem kada zalemis sa tom smesom?
Inace ne nadaj se da ce da ti traje do penzije ako je ovaj opis tacan: "Service life for 6 month without open" pa sam zato porucio malo pakovanje.
-
- Stariji član
Samo mi sluzi za skidanje. Ne lemim sa njim. Kad gledam taj lem pod povećalom izgleda ok, ima malo čudnu boju. Nije sjajna, vuče više na mat.
Nisam baš siguran da je spoj dobar zato obavezno sve pokupim sa bakrenom žicom i onda još operem sa četkicom i benzinom.
Nakon toga lemim sa lemiicom , ne sa vrućim zrakom. Ako idem opet taj IC skidat sa vrućim zrakom onda ponovim cijelu proceduru ponovno.
Kad sve ocistim i operem benzinom onda se točka tališta vrati na normalu što i je željeno stanje.
Imam ga već više od 1 god u otvorenoj kutijici. Ostatak je u ori pakiranju. Ne pokazuje znakove "slabljenja". Do kad neznam :D
Pozdrav,
bobi
Nisam baš siguran da je spoj dobar zato obavezno sve pokupim sa bakrenom žicom i onda još operem sa četkicom i benzinom.
Nakon toga lemim sa lemiicom , ne sa vrućim zrakom. Ako idem opet taj IC skidat sa vrućim zrakom onda ponovim cijelu proceduru ponovno.
Kad sve ocistim i operem benzinom onda se točka tališta vrati na normalu što i je željeno stanje.
Imam ga već više od 1 god u otvorenoj kutijici. Ostatak je u ori pakiranju. Ne pokazuje znakove "slabljenja". Do kad neznam :D
Pozdrav,
bobi
-
- Super Moderator
- Kontakt:
SnBi jos nisam koristio za SMD, nisam imao potrebe, ali sam ga probao kod skidanja elektrolita na debelim stampama. Eh da mi je ovo bilo pre 10-tak godina kada je imalo puno posla oko zamene elektrolita na maticnim kod kompjutera :D Vidim da se ta legura koristi jos od Hitlera a ja tek sad isprobao :D Odlican je za skidanje sa stampe pumpicom. Rupice se ciste kao rukom :lol:
Kolega mi rece da kada se osusi i zatvrdne u njega sipa tecni fluks, umiksa ga i opet bude kao nov.
Kolega mi rece da kada se osusi i zatvrdne u njega sipa tecni fluks, umiksa ga i opet bude kao nov.