[REŠENO] Kako spojit UNI MREŽU ZD-08A
-
- Stariji član
Nabavio sam uni mrežu ZD-08A i treba da je ugradim u Samsung televizor sa SMR40200 u mreži. Nisam siguran kako da je spojim (nisam dobio nikakvo uputstvo od prodavca) pa molim kolege ko je ovou mrežu koristio da mi pomogne. Kako da je povežem ima tri žice (crvena, zelena i crna) i da li treba još nešto da izvadim iz originalne mreže osim SMR40200 i onog zelenog hibrida. Da li je potrebna zaštitna dioda u sekundaru R2K ?
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Skini SMR40200. Zalemi crvenu zicu na trafou gde ide pin 3 SMR-a ili na mesto pina 3. Crnu zicu zalemi na minus elektrolita 100uF/400V. Zelena se ne koristi.
U sekundaru nemoj da stavljas diodu R2K. Skini tranzistor u HIS-u i na mesto kolektor/emitor zakaci sijalicu(npr 60W) i voltmetar. Ukljuci napajanje i meri napon B+.
Na tom plavom trimeru nasteluj B+ na vrednost predvidjenu za taj TV.
Sada mozes da skines sijalicu, vratis BU i eventualno stavis R2K ali ne moras. Mozda je i bolje da je ne stavljas, posto ne znam kako bese ZD08 radi na st.by. Mozda u rezimu mirovanja taj napon ode neki volt vise pa dioda zvekne.
Kada si nesiguran u ono sto radis prvi put, najbolje je da izvadis mrezni osigurac i umesto njega postavis sijalicu. Sijalicu od 150W, ona je najsigurnija. U slucaju greske, sijalica ce konstantno da svetli.Nemoj da ukljucujes kalem za demagnetizaciju dok isprobavas sklop na sijalici.
Obavezno procitaj i ovo sto je opisano u prilogu od GP ELECTRONIC
Toliko :) ako ima jos neke nedoumice, pitaj.
A na kraju, kad zavrsis, kazi nam kako ti se svidja to ZD08A resenje.
evo drugog dela uputstva:
http://i49.tinypic.com/10f5bnb.jpg
U sekundaru nemoj da stavljas diodu R2K. Skini tranzistor u HIS-u i na mesto kolektor/emitor zakaci sijalicu(npr 60W) i voltmetar. Ukljuci napajanje i meri napon B+.
Na tom plavom trimeru nasteluj B+ na vrednost predvidjenu za taj TV.
Sada mozes da skines sijalicu, vratis BU i eventualno stavis R2K ali ne moras. Mozda je i bolje da je ne stavljas, posto ne znam kako bese ZD08 radi na st.by. Mozda u rezimu mirovanja taj napon ode neki volt vise pa dioda zvekne.
Kada si nesiguran u ono sto radis prvi put, najbolje je da izvadis mrezni osigurac i umesto njega postavis sijalicu. Sijalicu od 150W, ona je najsigurnija. U slucaju greske, sijalica ce konstantno da svetli.Nemoj da ukljucujes kalem za demagnetizaciju dok isprobavas sklop na sijalici.
Obavezno procitaj i ovo sto je opisano u prilogu od GP ELECTRONIC
Toliko :) ako ima jos neke nedoumice, pitaj.
A na kraju, kad zavrsis, kazi nam kako ti se svidja to ZD08A resenje.
evo drugog dela uputstva:
http://i49.tinypic.com/10f5bnb.jpg
-
Da ne postavljam novu temu posto imam slican problem.
Dobio sam VIVAX TV-2101NF sa sasijom PH02. Mreza je sa tri tranzistora u primarnom delu.Neko je pokusavao da je popravi , pa je totalno razbucao stampane veze.Zato sam odlucio da ugradim uni mrezu ZD-08.
Znam kako da ugradim uni mrezu , ali se plasim sta ce biti u st-by posto TV nema gasenje mreze preko optokaplera.
Zanimaju me Vasa iskustva u zameni ove tranzistorske mreze univerzalnom.
Dobio sam VIVAX TV-2101NF sa sasijom PH02. Mreza je sa tri tranzistora u primarnom delu.Neko je pokusavao da je popravi , pa je totalno razbucao stampane veze.Zato sam odlucio da ugradim uni mrezu ZD-08.
Znam kako da ugradim uni mrezu , ali se plasim sta ce biti u st-by posto TV nema gasenje mreze preko optokaplera.
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Ja sam je stavljao u TV2K sasiji i radi vec dve godine bez problema. Ta sasija takodje nema gasenje preko kuplera, mreza radi non stop. Ja mislim da je isplativije nju staviti u mrezama gde su skupi delovi i gde je poterbno provesti puno vremena za kontrolisanje svih elemenata. Jesam pristalica toga da se odradi originalnim delovima, ali je nekad neophodna. Dobra je i kao alat. Sa njom mozes na brzaka da proveris ispravnost sekundarnog dela, a onda priones na popravku primara.
-
- Expert
Ova mreza ZD-08A je odlicno resenje . Ja imam iznad radnog stola okacenu uvjek tu mrezu izvod sa dvije zice crvena i crna i koristim je kao test . Koliko sam imao puta kvar zbog grmljavine ja iskljucim prvo orginal mrezu da neradim reparaturu i da vidim da li mi radi ostalo kao napr. procesor . Ako to radi onda radim reparaturu orginal mreze da negubim vrijeme i ubacujem uzalud dijelove. Koliko je se puta vama desilo uradite reparaturu mreze a onda nevalja procesor ili vn trafo a stranka odustane i to sve uzalud vracas nazad. To je moje pozitivno iskusto . Tacno je da ova mreza nemoze da se stavlja tamo gdje procesor kontrolise mrezu . Lijep pozdrav
-
- Super Moderator
- Kontakt:
Pravo pitanje. Nisam probao kod tih mreza koje imaju pritajen st.by rezim. Treba probati, mozda i hoce da radi... U krajnjem slucaju bi mogao da se ubrizga napon ispred stabilizatora za 5V koji bi sluzio za st.by i koji bi startovao mrezu. Tu bi mogao da se iskoristi punjac mobilnog koji ima napon preko 6v. Sigurno da moze. Sa budzenjem ili ne :D , ali izvodljivo je.Toma je napisao/la: Dali mozhe na shasiji AK19 i ako mozhe kako ?
-
- Stariji član
Zahvaljujem svima na pruženoj pomoći! Tv je proradio. Veoma sam zadovoljan ovom mrežom. Laka je za montažu i radi dobro i stabilno. Malo sam se namučio oko montaže na hladnjak (ima malo mesta TV je sa ekranom 48cm). ZD-08 je univerzalna lepo radi i veoma laka za povezivanje . Mene je najviše zbunila ona zelena žica koja u ovom mom slučaju je višak pa sam se zato obratio za pomoć.
Još jednom svima hvala!
Još jednom svima hvala!
-
- Expert
Radice ti dobro sa tom mrezom samo nespajas zelenu zicu .mitels2004 je napisao/la:Da ne postavljam novu temu posto imam slican problem.