lemljenje aluminija - aluminium flux - pasta za al

Forum za alate i opremu servisa
bobi_dunkel
Stariji član
Stariji član
Nakon 3-4 vrste paste i raznoraznih pokušaja lemljenja aluminija napokon sam naletio na ovo:

https://www.ebay.com/itm/Flux-FNA-NVR-u ... 3061322482

Lem se hvata bez problema samo treba malo prakse. Lem treba kao "plivati" u flux , i onda se samo "zaljepi".

Treba debeli vrh i treba veća temp. Uglavnom malo prakse i radi bez problema.

Pozdrav,
bobi
aluminum_flux_1.jpg
aluminium_flux_2.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
Si pokusao sa WD ili bilo koja tecnost koja nedozvoljava aluminijumu da korodira...
Celi trik je u tome da aluminijum kad ogrebes tog nanosekunda korodira cim dodje u dodir sa vazduhom... znaci treba postici da kad ogrebes aluminijum ne dodje u dodir sa
vazduhom.
Ko kako ce to postici zavisi samo od maste... inace kad zalemis bakar i aluminijum i pokusas da ih rascupas... kalaj ce se odvojiti od bakra a ne od aluminijuma.
bobi_dunkel
Stariji član
Stariji član
Naravno. Probao i mineralno ulje 10w40 sa puno cinka, vazelin, ... aloe veru ..... Grebao i grebao :) uhvati se ali slabo i ništa.
Primarno mi je trebalo za lipo AL tabove. Poprilično su tanki i puno grebanja nije baš opcija. Treba uhvatiti veća površina
jer ide puno ampera preko spoja. Na slici je alumiji 0.3 za sitotisak. Simulacija lipo tabova.
Kad ides isčupati , otkine se aluminij a lem ostane čitav.
Samo sam bio jako frustriran bezuspješnim pokušajima prije pa eto da nekome skratim muke.

Pozdrav,
bobi
Odgovori