Kolege molio bih pomoc, tko ima login na remont, nadam se da postoji shema na tom linku jer je ne vidim, pise samo da je potrebna registracija za skinuti pa vjerujem da postoji shema, 100 puta sam probao i ocito sam tup za ruski, hehe.
Uglavnom smps ne starta i nema nista sto se mjerenjem moze definirati kao neispravno, promjenio reda radi sve redom, mosfete, chipove, sve premjerio sto se moze i bas nista nemrem naci sumnjivo, shema bi vjerojatno pomogla.
Radi se u aktivnom zvucniku:
Turbosound
Model: Milan M15
Oznake na PCB:
PCB627061REVF
SMPSU39
link na remont
https://remont-aud.net/forum/106-86080-1
Turbosound Milan
-
- Stariji član
Na linku je samo vrijednost za otpor R98.
bobi
pozdrav,
bobi
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
OK, hvala, istina tamo je bio upit za taj otpor, no nadao sam se da je mozda i kompletna shema, uglavnom u meduvremenu sam rjesio problem pa cu opisati mozda jednom nekome pomogne s obzirom da nigdje na netu nema ni slova o tom modulu, a koristi se u vise modela aktivnih kutija. Nekako mi se cini da ti moduli nisu ni predvideni za servis.
Kvar se dogodio zbog nekog izboja mreznog prenapona i smps ne starta, chip je IR2156.
Shema je prilicno kompliciranija od bilo cega sto se moze naci na netu za taj chip.
Mjerenjem se nista ne postize u smislu da je nesto skureno.
Ima cijeli niz zastita pa sam prvo krenuo tim smjerom iskljucivanjem jedne po jedne i opet nista nisam postigao.
Preventivna zamjena chipa isto bez rezultata.
Onda sam krenuo u proucavanje datasheeta za chip i startne procedure, to je dovelo do rjesenja.
Startni napon sam mjerio odmah na pocetku i bio je nesto iznad 9V i to mi se cinilo ok i odvelo me u krivom smjeru.
No datasheet kaze da mora biti veci od 9.5V i onda sam prvo skinuo chip i redom odvajao sve linije po kojima nesto moze rusiti startni napon i onda se problem rjesio u par minuta.
Dioda D24 je ustvari zener dioda izmedu GND i pina 2+3 IR chipa, da stvar bude bolja chip interno ima na tim pinovima zener 15.6V pa je ova doslovno poduplana sa internom, nema nikakve oznake i stavio sam zener 15V.
Originalna je pustala u suprotnom smjeru red velicine 100K i naravno da mjerenje zalemljene nista ne pomaze.
Uspjesno odradeno testiranje, max. snaga plus 24.satni rad.
Kvar se dogodio zbog nekog izboja mreznog prenapona i smps ne starta, chip je IR2156.
Shema je prilicno kompliciranija od bilo cega sto se moze naci na netu za taj chip.
Mjerenjem se nista ne postize u smislu da je nesto skureno.
Ima cijeli niz zastita pa sam prvo krenuo tim smjerom iskljucivanjem jedne po jedne i opet nista nisam postigao.
Preventivna zamjena chipa isto bez rezultata.
Onda sam krenuo u proucavanje datasheeta za chip i startne procedure, to je dovelo do rjesenja.
Startni napon sam mjerio odmah na pocetku i bio je nesto iznad 9V i to mi se cinilo ok i odvelo me u krivom smjeru.
No datasheet kaze da mora biti veci od 9.5V i onda sam prvo skinuo chip i redom odvajao sve linije po kojima nesto moze rusiti startni napon i onda se problem rjesio u par minuta.
Dioda D24 je ustvari zener dioda izmedu GND i pina 2+3 IR chipa, da stvar bude bolja chip interno ima na tim pinovima zener 15.6V pa je ova doslovno poduplana sa internom, nema nikakve oznake i stavio sam zener 15V.
Originalna je pustala u suprotnom smjeru red velicine 100K i naravno da mjerenje zalemljene nista ne pomaze.
Uspjesno odradeno testiranje, max. snaga plus 24.satni rad.