Producer/Proizvođač -Fox
Model No/Oznake modela -43dle178
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča -CV338-U42
LVDS/TCON -
MCU/Procesor -
Scaler/Scaler -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Inverter/Backlight -
Lcd display/Panel -CX430DLEDM
Power supply(SMPS)-
Tuner -
Opis kvara i opis poduzetih radnji i merenja na aparatu- Tv zaglavio na logu.Pokusao sam sa softverom za telefunken koji je za ovu plocu i radi sve osim daljinskog.Molio bih ako neko ima softver za ovaj fox.Pozdrav
Fox 43DLE 178
-
- Expert
Zasto svi prvo ubacite firmver na koji prvi naletite na internetu pa posle ispravljate greske?
Za skoro 95% tih kvarova na takvim i slicnim plocama mi je uvek bilo dovoljno upotrebiti samo jednu od ove dve komande:
Hit any key to stop autoboot: 0
<< MStar >>#
<< MStar >>#
<< MStar >># recovery_wipe_partition data
3 blocks written: OK
OK!~
<< MStar >># reset
Ili ako ne pomogne:
recovery_wipe_partition cache
Tek posle toga probati ostale opcije.Za to ne treba ko zna kakav alat .Dovoljno je usb ttl adaptrer, PUTTY, KITTY ili SecureCRT i malo znanja da se to podesi i ostvari konekcija sa procesorom.Malo je teze kada je uart zakljucan pa prvo njega trebate omoguciti pa zatim raditi gore navedeno.Ne secam se kada mi je poslednji put za ovaj kvar bilo potrebno menjati ceo softver.
Nadam se da ce neko od kolega uploadovati originalan softver jer je sada za ove komande kasno.Pozdrav
Za skoro 95% tih kvarova na takvim i slicnim plocama mi je uvek bilo dovoljno upotrebiti samo jednu od ove dve komande:
Hit any key to stop autoboot: 0
<< MStar >>#
<< MStar >>#
<< MStar >># recovery_wipe_partition data
3 blocks written: OK
OK!~
<< MStar >># reset
Ili ako ne pomogne:
recovery_wipe_partition cache
Tek posle toga probati ostale opcije.Za to ne treba ko zna kakav alat .Dovoljno je usb ttl adaptrer, PUTTY, KITTY ili SecureCRT i malo znanja da se to podesi i ostvari konekcija sa procesorom.Malo je teze kada je uart zakljucan pa prvo njega trebate omoguciti pa zatim raditi gore navedeno.Ne secam se kada mi je poslednji put za ovaj kvar bilo potrebno menjati ceo softver.
Nadam se da ce neko od kolega uploadovati originalan softver jer je sada za ove komande kasno.Pozdrav
-
- Expert
Kolega ovo sto sam ja naveo su komande koje se zadaju na racunaru kada se uspostavi komunikacija sa procesorom i tu nema nikakvih usb fajlova.Naveo sam da se nadam da ce neko od kolega uploadovati original jer ja ne posedujem takav.Slicne bez log printa ne zelim da preporucujem da se ne onesposobi boot pa posle samo programator moze pomoci.
-
- Expert
"ima ima kolega za cv338 to se resava vrlo brzo preko usb stick"
Uz duzno postovanje kolega ANDI moram priznati da nista nisam razumeo.
Znam ja da ima firmver preko usb ali sam naveo da ga ja nemam sto ne znaci da takav ne postoji .Ako si mislio na usb fajlove za cv338 koji ulaze u recovery mod i ciste data i cache za njih je sada kasno jer je originalan firmver prepravljen drugim.No kako god bilo i ovi usb fajlovi za oporavak rade isto kao komande koje sam naveo.Sasvim je svejedno da li data i cache ocistili komandom sa terminala,usli u recovery kombinacijom dugmadi pa to uradili ili pomocu usb fajlova koji sluze da ociste cache , data ,omoguce uart i sl.Procesor samo izvrsava komandu bez obzira na koji nacin mu je zadata.
Prema tome ne znam na koje ste usb fajlove mislili da postavim.Ako ste mislili na ove za oporavak i ulazak u recovery njih mozete skinuti na https://4pda.to/ na njihovom forumu ali i oni ne rade na svim modelima pa sam zato dao komandu koja to izvrsava.Uostalom uvek se moze kucati command help i videti sve mogucnosti koje su na raspolaganju.
Kolega nisavici da li si siguran da je u 50DLE 178 ista ploca?
Uz duzno postovanje kolega ANDI moram priznati da nista nisam razumeo.
Znam ja da ima firmver preko usb ali sam naveo da ga ja nemam sto ne znaci da takav ne postoji .Ako si mislio na usb fajlove za cv338 koji ulaze u recovery mod i ciste data i cache za njih je sada kasno jer je originalan firmver prepravljen drugim.No kako god bilo i ovi usb fajlovi za oporavak rade isto kao komande koje sam naveo.Sasvim je svejedno da li data i cache ocistili komandom sa terminala,usli u recovery kombinacijom dugmadi pa to uradili ili pomocu usb fajlova koji sluze da ociste cache , data ,omoguce uart i sl.Procesor samo izvrsava komandu bez obzira na koji nacin mu je zadata.
Prema tome ne znam na koje ste usb fajlove mislili da postavim.Ako ste mislili na ove za oporavak i ulazak u recovery njih mozete skinuti na https://4pda.to/ na njihovom forumu ali i oni ne rade na svim modelima pa sam zato dao komandu koja to izvrsava.Uostalom uvek se moze kucati command help i videti sve mogucnosti koje su na raspolaganju.
Kolega nisavici da li si siguran da je u 50DLE 178 ista ploca?
-
- Expert
Kolega @ranes u foxu 50DLE 178:
MAINBOARD: CV338H-T50
PANEL: CX500DLEDM
Tako da je razlika samo u veličini matrice,eventualna korekcija u SM mada mislim i da neće trebati.Pošto je već ubačen drugi softvare nema šta da izgubi nego da proba sa ovim.
MAINBOARD: CV338H-T50
PANEL: CX500DLEDM
Tako da je razlika samo u veličini matrice,eventualna korekcija u SM mada mislim i da neće trebati.Pošto je već ubačen drugi softvare nema šta da izgubi nego da proba sa ovim.
-
- Novi registrovani član
Stara je tema, ali mozda nekome pomogne.
Za ovaj problem dovoljno je drzati VOL- na tastaturi i ukljuciti tv u struju, automatski se pokrece hard reset nakon cega je potrebno samo uraditi pocetna podesavanja...
Za ovaj problem dovoljno je drzati VOL- na tastaturi i ukljuciti tv u struju, automatski se pokrece hard reset nakon cega je potrebno samo uraditi pocetna podesavanja...
-
@ranes , pozdrav kolega . Vec dugo su mi ti softverski problemi da kazem trn u oku , cuo sam za dosta adaptera i kakvih cuda. Uredjaji po 200 eura i slicno za prepravljanje nand memorija od 8gb i nekako se neckam da kupim vec godinu dana a potrebno mi je ... Ali sto se tice ovih sitnih uredjaja, koji program koristite za komunikaciju kompjutera sa TV-om . i zanima me kakva dopustenja obicno imate , da li je moguce uzimati dump i rewritovati sa tim. I jel mogu ovi stini da pomognu nesto kod recimo samsunga sa vecim nand cipovima.
-
- Expert
Pozdrav kolega.Ova tema je za CV338 sa MST procesorom i navedeno je kako se konektovati sa njim i raditi sa komandama u terminalu.Nemas potrebe za @ranes jer ja nisam jedini koji se pomalo razume u ovu problematiku ima tu dosta iskusnih kolega.Ako zelis da citas i pises damp a da ne otvaras tv onda uzmi RT809H.On ce na vecini kineskih modela preko vga pronaci ,citati i upisati novi damp u 25Q32,25Q64 i sl.To su ti manji kako ih nazva.Ako zelis citati i programirati nand to je vec krupniji zalogaj.Nije dovoljno samo odvojiti novce i kupiti programator.Tu ni najskuplji model bez osnovnog poznavanja strukture nanda nece pomoci.Sto god skuplji programator veruj bice ti komplikovanije.Nand moras skinuti i staviti u podnozje.To je najmanji problem.Nand je veoma podmukao.Njemu minimalno mozes programirati samo jednu stranicu a brisati najmanje jedan blok.Zatim nand ima greske koje su za njega normalne.Svi pocetnici se srecu sa problemom da isprogramiraju nand izvrse verifikaciju i imaju preko 300 gresaka i onda sto god vise vrse verifikaciju dobijaju veci broj gresaka pa posumnjaju da im je programator pokvaren ili nand nije u redu.To je sasvom normalno.Nand ima implementiran Error Correction Code jer lakse je firmama napisati softver koji ce ispraviti greske nego napraviti svaki nand bez greske koji bi bio mnogo skup a ECC se koristi u zavisnosti od algoritma na velikoj seriji cipova.Sve se vrti oko novca.Zatim moras znati kako su markirani tj. upisani losi blokovi.Takodje moras znati da bin fajl ne mozes jednostavno upisati u nov nand jer on u sebi nema podatak gde je spare tj.rezervna oblast.Ni veoma iskusni ne mogu sa sigurnoscu znati da li ce uredjaj raditi jer sve zavisi da li ce ECC uspeti ispraviti greske .Samsung nand je tek posebna prica za sebe .
Da ne duzim ukratko to nije 24C01 da ga izcitas,upises i nikada nemas problem verifikacije.Mnogi ce se pitati zasto onda sa spi i EMMC nemam takvih problema a isto je nand.Upravo zbog toga sto EMMC ima implementiran kontroler koji nas oslobadja svih ovih problema i on preuzima ulogu ispravljanja gresaka i upravljanja losim blokovima.
Da ne duzim ukratko to nije 24C01 da ga izcitas,upises i nikada nemas problem verifikacije.Mnogi ce se pitati zasto onda sa spi i EMMC nemam takvih problema a isto je nand.Upravo zbog toga sto EMMC ima implementiran kontroler koji nas oslobadja svih ovih problema i on preuzima ulogu ispravljanja gresaka i upravljanja losim blokovima.
-
- Expert
Kolega ako te sve ovo buni i u dilemi si sta kupiti jer mozda nisi razumeo ECC kod evo da malo objasnim.Zamisli da citamo iz nanda samo jednu stranicu.Ta stranica je podeljena na dva dela.Glavno podrucje koje mi koristimo za smestanje podataka i rezervno gde su smestene servisne informacije.U praksi nije uvek tako.U nandu od 2048 plus 64 za rezervno podrucje i veci od njega su i stranice podeljene u cetiri oblasti kao i rezervna podrucja.Citamo stranicu i dobijamo npr.dve greske na pojedinim adresama.Citamo drugi put i dobijamo tri greske na sasvim razlicitim adresama.Zacudimo se i mislimo ili ne radi ok programator ili nand.U stvari oboje je ok.Zato se u rezervno podrucje pored ostalih podataka upisuje ECC o kome pricamo.Kako rade algoritmi za ispravljanje nas mnogo ne zanima a i morali bi biti skoro doktori nauka da ih sve razumemo normalno tada ne bi popravljali tv uredjaje nego se bavili necim drugim ali svakako moramo znati kako funkcionise ECC.
Kada citamo nand najmanje jednu stranicu racuna se ECC i uporedjuje sa onim koji je u rezervnoj oblasti.Ako su isti tada nema greske.Kada se razlikuju tada stupa algoritam ECC i popravlja procitanu gresku.Moramo znati da ECC radi samo pri citanju !!! Ako je gresaka mnogo ECC nece moci ispraviti takvu stranicu i to i jeste osnovni problem citanja nanda i takav blok se oznacava kao los blok i dalje se ne koristi.Markiranje losih blokova je posebna prica za sebe.Jedini standard koji je donekle usvojen je markiranje fabricki losih blokova.Sve ostalo gore navedeno ako se pravilno ne upise nece raditi kako treba.Zato je gotovo nemoguce procitati nand bez greske i takav damp ako nije ispravljena greska (a veoma malo je programatora koji redovno dodaju algoritme i ispravljaju greske) kada se upise u nand a zatim uredjaj ponovo sem tih koje su sigurno greske jer su tako upisane doda i greske pri citanju u samom uredjaju dobijamo veliki broj gresaka sa kojima se ECC nece izboriti i badava nam trud.Sem toga novi modeli su vezani za procesor,sadrze mac adresu, kljuceve koje je nekada nemoguce izvuci iz dampa a iako jeste to je strogo cuvana tajna i upisati u novi nand i tada jednostavno kopiranje cak i bez gresaka pri citanju ne funkcionise.Uzeli ste mi malo vremena ali se nadam da sam pomogao ne samo vama nego i iskusnijim kolegama koje planiraju kupiti programator za ovu namenu.
Kada citamo nand najmanje jednu stranicu racuna se ECC i uporedjuje sa onim koji je u rezervnoj oblasti.Ako su isti tada nema greske.Kada se razlikuju tada stupa algoritam ECC i popravlja procitanu gresku.Moramo znati da ECC radi samo pri citanju !!! Ako je gresaka mnogo ECC nece moci ispraviti takvu stranicu i to i jeste osnovni problem citanja nanda i takav blok se oznacava kao los blok i dalje se ne koristi.Markiranje losih blokova je posebna prica za sebe.Jedini standard koji je donekle usvojen je markiranje fabricki losih blokova.Sve ostalo gore navedeno ako se pravilno ne upise nece raditi kako treba.Zato je gotovo nemoguce procitati nand bez greske i takav damp ako nije ispravljena greska (a veoma malo je programatora koji redovno dodaju algoritme i ispravljaju greske) kada se upise u nand a zatim uredjaj ponovo sem tih koje su sigurno greske jer su tako upisane doda i greske pri citanju u samom uredjaju dobijamo veliki broj gresaka sa kojima se ECC nece izboriti i badava nam trud.Sem toga novi modeli su vezani za procesor,sadrze mac adresu, kljuceve koje je nekada nemoguce izvuci iz dampa a iako jeste to je strogo cuvana tajna i upisati u novi nand i tada jednostavno kopiranje cak i bez gresaka pri citanju ne funkcionise.Uzeli ste mi malo vremena ali se nadam da sam pomogao ne samo vama nego i iskusnijim kolegama koje planiraju kupiti programator za ovu namenu.