Proizvođać:Samsung
Model:LE26S81B
Model chassis:JA26EO
PCB Nr:
Procesor:
Eeprom:
Vertikala:
Maticna ploca:BN41-00878A
Napajanje: BN44-00191A
Audio
SMPS:
FBT(VN trafo):
Tuner:
Opis kvara:Nakon ukljucenja , posle nekoliko sekundi slika se zamrzne i polako bledi
Napon 12V i 13V nije bio korektan pa nakon menjanja elektrolita u napajanju napon je postao pruihvatljiv u granicama ali je problem i dalje ostao. primetio sam da se greje hladnjak koji je iznad video procesora i memorije pa nakon skidanja hladnjaka ustanovio sam da se procesor popreilicno greje. nisam uspeo da izmerim napone i tu sam stao.
Ako je neko vec imao ovakav problem a zna put za resenje molio bih da mi pomogne, u krajnjem slucaju ako neko ima na prodaju polovnu Maticna ploca:BN41-00878A za razumne pare i to mi je prihvatljivo.
Po struci sam masinski inzenjer a hobi mi je elektronika, televizor je moj a prikazanom vasom voljom i svim vasom znanjem se divim
pozdrav
[REŠENO] Samsung - zamrzavanje slike
-
- Expert
Svaka čast na hrabrosti.
-
- Super Moderator
Zamrzavanje moze da bude posledica loseg napajanja. Kvar bi mogao da ide i iz mreznog dela. Pokusaj da pronadjes stabilizator 5V na maticnoj ploci i proveris njegov rad kao i njegovo napajanje. Izmeri sa koliko volti se napaja i koliko ima na izlazu. Vidi da li se usijava.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
A.A.
-
- Stariji član
Napon od 5V je u granicama 4.56V do 5.1V na ploci napajanja kada je sve prikljuceno. Merio sam napone i u toku ukljucivanja kada je izmerena vrednost gotovo ne promenjena, mozda oko 0.1V. Vodio sam se resavanju problema mislim LGa koji je imao slican problem ali izgleda to nije u ovom slucaju bar po mom misljenju. Nisam sigura na video procesoru gde mogu da izmerim napon. Kacim slike.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
imam lose iskustvo sa ovom greskom, dva puta fletovi na samom paelu
-
- Stariji član
Da. Uputili ste me na pravo mesto problema. izguglovao sam i nasao slicne pojave kod drugih pa cu se usresrediti na TCon. Javicu sta sam uradio.
Hvala
Hvala
-
- Stariji član
Epilog:
Zamrzavanje slike nakon nekoliko minuta koje se svelo na nekoliko sekundi od ukljucenja.
Merenja:
Povecani naponi na napajanju.
Zagrevanje video kola.
Aktivnost:
Zamena elektrolita u naponskom delu
Demontaza malog hladnjaka na video kolu.
Montaza veceg aluminijumskog hladnjaka
Merenja:
Naponi korektni ( u granicama cpecifikacije proizvodjaca)
Zagrevanje video kola
Aktivnost
Merenja napona na T Conu koji su korektni.
Kvar
Flet kabl koji spaja T Con sa elektronikom na panelu je ostecen, konektor na ploci panela je probusio odnosno presekao a neke i kratko spojio.
Aktivnost
Skratio sam makazama za 1 mm flet i montirao i fiksirao toplim lepkom.Pokusao sam da slikam ali neuspesno jer je mnogo sitno.
TV sada radi
Cini mi se da je konstruktivno lose reseno prekrivanje tog kabla jednom celicnom plocom koja tooplotu usmerava bas na kabl, pa prepostavljam da je uzrok kvara (osim elektrolita) mozda ili losa montaza ili temperatura u okolini kabla.
Video kolo se sada ne greje.
Hvala svima koji su mi pomogli da dodjem do resenja a mozda je i ovo nekome pomoc.
Zamrzavanje slike nakon nekoliko minuta koje se svelo na nekoliko sekundi od ukljucenja.
Merenja:
Povecani naponi na napajanju.
Zagrevanje video kola.
Aktivnost:
Zamena elektrolita u naponskom delu
Demontaza malog hladnjaka na video kolu.
Montaza veceg aluminijumskog hladnjaka
Merenja:
Naponi korektni ( u granicama cpecifikacije proizvodjaca)
Zagrevanje video kola
Aktivnost
Merenja napona na T Conu koji su korektni.
Kvar
Flet kabl koji spaja T Con sa elektronikom na panelu je ostecen, konektor na ploci panela je probusio odnosno presekao a neke i kratko spojio.
Aktivnost
Skratio sam makazama za 1 mm flet i montirao i fiksirao toplim lepkom.Pokusao sam da slikam ali neuspesno jer je mnogo sitno.
TV sada radi
Cini mi se da je konstruktivno lose reseno prekrivanje tog kabla jednom celicnom plocom koja tooplotu usmerava bas na kabl, pa prepostavljam da je uzrok kvara (osim elektrolita) mozda ili losa montaza ili temperatura u okolini kabla.
Video kolo se sada ne greje.
Hvala svima koji su mi pomogli da dodjem do resenja a mozda je i ovo nekome pomoc.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.