[RIJEŠENO] THOMSON 32LM051B6 gasi poz osvjetljenje

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
GIPI
Expert
Expert
Producer THOMSON
Model 32LM051B6

Kvar/ Nakon 30 min rada LCD TV gasi pozadinsko osvjetljenje

Poduz radnje/ iskljucena zastita na inerteru mjereno napajanje 24 volta koje u startu ima 23,5 v , u toku rada padne na 22 v.
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 1 time
Koliko je radio vremenski pre isključivanja zaštite ?
Moguće neka lampa posle dužeg rada povuče veću struju i samim tim dolazi do pada napona na invertoru.Pogledaj trafoe koliko se greju i dali je neki od trafoa više zagrejan od ostalih.Ako jeste,onda zamjeni mjesta trafoima i ako se ponovo taj drugi trafo greje više od ostalih na prvobitnoj poziciji,biće da je lampa defektna ili obratno ako se isti trafo greje više od ostalih na drugoj poziciji,onda trafo ne valja.

Pozdrav
GIPI
Expert
Expert
Ovako koristijo sam drugi 24 v i tv radi , mislim da je ovde problem u mreznom napajanju invertera
stavljanjem ventilatora pored njegovog napajanja opet radi , malo duzim radom i to ako ima poklopac gasi pozadinsko osvjetljenje.
Pomalo cudna mreza u sekudaru tr 24 v koristi fetove umjesto dioda
servis-peric
Expert
Expert
Optokapler koji regulise napon 24V, imali isti problem. Ili TL431
Zoki
Expert
Expert
Vanjsko napajanje 24V.
GIPI
Expert
Expert
Zamjenjen TL431 svi optokopleri,mrezni IC problem ostaje isti dodavanjem vanjskog napona 24 volta tv radi
zastita na inverteru neizbaciva sa vanjskim napajanjem.
GIPI
Expert
Expert
To sam u startu odradijo.
Sad sam postavijo mali ventilator blizu ovi fetova i TV radi mislim da oni rade problem kad se ugriju
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 1 time
Ta mreža je konstruisana da isključi MOSFET-ove kad se poveća povlačenje struje a to je regulisano preko L952 gde se kod povećane struje inducira viši napon koji se ispravlja preko diode D949 koja napaja taj sistem zaštite.Mreža je urađena za max.5A i kad dođe do prekoračenja te vrednosti ona se automatski isključuje.
Na moju sugestiju da sa Ampermetrom meriš povlačenje struje invertora tokom rada,nisi odgovorio i zato sam i dalje ubeđen da je mreža ispravna a da ti ne valja invertor ili lampe,iako on momentalno radi sa vanjskog napajanja koje je sigurno jače od 5 A,a koliko dugo će raditi,to je pitanje ?

Pozdrav
GIPI
Expert
Expert
Da vjerovatno su neonke oslabile i povlace vise struje,kad fetove izmjestim na veci hladnjak tv radi
malo cu eksperimentisat sa ovom zastitom u mrezi pa javim razultat

pozdrav za sve clanove foruma
GIPI
Expert
Expert
Zahvaljujuci Jimmy predlozima , rjeseno zamjenom ovog Tr
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.