LED diode za pozadinska osvijetljenja LCD-a

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
tomislav1
Expert
Expert
Pojavom LCD televizora s LED pozadinskim osvijetljenjem javila se i potreba popravka (zamjene) istog. Prije nekog vremena kolega purke je slikovito objasnio kako se mogu zamijeniti SMD LED diode. Na zadnje pitanje u postu "TV
LED VOX 32883", kolega vataz66 je postavio pitanje na koje nitko nije odgovorio: Gde mogu da se nabave dobre led diode?
Isto tako zanima me gdje nabavljate SMD diode za veći napon (cca 6,5V). Naručio sam preko aliexpressa: LED Backlight 1210 3528 2835 1W 100LM Cool white LCD Backlight for TV Application. Dakle htio bih pročitati vaša iskustva u vezi nabavke i kvalitete SMD LED dioda.
ursuss
Expert
Expert
Mogu pomoći samo tako da kažem da sam u koliko izgori samo jedna..istu premostio sa zener diodom adekvatnog napona- i gotovo da se i ne primjeti da fali jedna...a druge ve trpe preveliki napon..
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kontakt:
Najbitnije od svega je da se nakon zamene diode, upozori musterija da mu pozadinsko svetlo nikad ne stoji na maksimumu, jer ce uvek otkazati jos neka ma kako zamenili ovu sto je otkinula.
mocnisima
Expert
Expert
Možda lupam ali ja ću tu probati jednu sa ovih led traka 5050 ili 3528 čim budem
imao priliku.
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Nemoj uopste da probas,vec probano i izgori odma,valjda su slabe vataze i dodje im veci napon.Mozda 5-6 komada spojene paralelno???
mocnisima
Expert
Expert
tomislav1
Expert
Expert
Ima hrpa tih dioda na aliexpressu (na svima piše za LED tv pozadinsko osvijetljenje)
Za LG!? (cca 3V) sam našao ove:
http://www.aliexpress.com/item/LG-LED-B ... 01038.html
Za 6,4-7,8V našao sam ove:
http://www.aliexpress.com/item/Lextar-L ... 71582.html itd.
Međutim zanima me kakva su iskustva kolega sa pojedinim diodama.
ursuss
Expert
Expert
Ja se rukovodim sledećim... napon napajanja/ (podjelim) broj dioda= napon po diodi, ako izgori jedna-i nemam drugo rješenje- takva zenerica ili diode u seriju- i do sada nije zakazalo...
alexa_pg
Expert
Expert
Ne moze se sa sigurnoscu reci sta tacno da se ugradi jer se ne zna karakteristika stare diode.
Ako je stara bila za 250mA a ti ugradis za 150mA normalno je da ce brzo da pregori.
Mozda je onda bolje ugradjivati ove jace.
Ja radim kao kolega @ursuss
...ako izgori jedna- i nemam drugo rješenje... diode u seriju- i do sada nije zakazalo...
PS. Ove diode sto rade na 6V, to su u stvari dvije diode u jednom kucistu kao sto se vidi na slici.
LED.PNG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dell
Expert
Expert
Kontakt:
Crkla jedna ,sigurno ce i druge diode da crknu nakon nekoga vremena...
Kada izadje iz garancije nadam se....

Najbolje menjati celu traku i najpostenije ali ovaj posao nije tako cist! :o
Inace moze se spojiti 3diode seriski polu provodnicke umesto jedne led diode
Zadnja izmjena: dell, dana/u 20 kol 2017 00:16, ukupno mijenjano 3 puta.
kokan
Expert
Expert
A šta da radimo sa tamnijom slikom na mestu gde je neispravna LE simulirana običnom/cener diodom?
dragann1967
Expert
Expert
Kada fali jedna dioda ,to se na slici ne primeti...Mnogo je bitnije da ostale led diode rade sto duze,odredjen vremenski rok,za koji dajes garanciju.Sve dok ne nadjemo bolja resenja od ovih,ali svaki pocetak je tezak,vremenom cemo biti sve bolji...
dragan_ru
Expert
Expert
Naručio sam diode preko aliexpresa i dobio sam ih za sedam dana...medjutim ove diode na pdf-u imaju zener diodu a ja sam ih dobio bez njih...na VOX tv trake imaju i zener diodu...
vataz66
Mlađi član
Mlađi član
Probao sam puno razlicitih led dioda koje sam kupovao od Kineza i dodavao diode i na red i inverzno i svasta i to nikako ne radi dugo jer ocigledno opis dioda ne odgovara stvarnosti i uvek su losije od onoga sto pise. Imam hrpu novih dioda, merio sam napone i struje i racunao i nista to ne vredi kad su diode krs i nisu ni blizu onog sto bi trebalo da budu, a u panelu rade uvek na granici i napona i struje i ako jos ona ne valja, gotovo.Najbolje mi radi kad zamenim ledicu polovnom koju odsecem sa trake iz rashodovanog panela. Naravno, treba paziti da panel bude isti i onda to radi bez ikakvih problema.
dragan_ru
Expert
Expert
pre nekoliko dana sam dobio diode oznake LATWT391RLZK 6v...kolega ih je ugradio u trake na ADLER tv-u i kaze da su odlicne i da kroz panel ne probija svetlo dioda... mozda nekom posluzi...
JRade
Expert
Expert
Uskoro cu imati ovakve diode,za 3V i 6V.Mislim da ce ovo biti dobro resenje.Cena je 90 din/kom za 3V i 110din/kom za 6V.
Pozdrav!
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ihumljan
Stariji član
Stariji član
Ma led diode više nisu problem daju se nabaviti preko ebay-a ili alliya. Veći mi je problem centriranje difuzora i način ljepjlenja. Za sada ih ljepim dvokomponentnom plastikom jer trenutno ljepilo baš mi ne drži. A centriranje difuzora radim dok su mi diode upaljene i svejedno poneka ne legne dobro i jače svijetli kroz display.
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Samo Vi slobodno pisite i ce jos malo svaka budala koja otvori Google da postane "majstor",a mi na zalost koji drzimo radnje i placamo dazbine kljuc na vrata :(
dada
Stariji član
Stariji član
Pa zato svaki ozbiljniji forum ima zatvoreni i otvoreni deo.
Vladimir
Expert
Expert
Kontakt:
Pa to sam i hteo da kazem odavno,posto je ovo ozbiljan forum,ali nema ko da poslusa... :(
Odgovori