LG 39LB5610

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
grki
Expert
Expert
Producer/Proizvođač -LG
Model No/Oznake modela -39LB5610-ZC
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča -EAX65361503
LVDS/TCON -
MCU/Procesor -LGE2132
Scaler/Scaler -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Inverter/Backlight -
Lcd display/Panel -NC390DUN
Power supply(SMPS)-3PCR00439A
Tuner -
Opis kvara i opis poduzetih radnji i merenja na aparatu -Zamenio sam par led dioda u panelu i vratio stare difuzore ali sam sada na panelu primetio da se vide te diode koje sam zamenio.Videse u zavisnosti od slike,kade je svettlija pozadina vise se vidi.Evo slike u prilogu.Dali moze biti problem u svetlu dioda.Cisto me znimaju komentari ako je neki kolega imao takva iskustva.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Zamenio si 4 :D
Treba ih uporediti pre lemljenja. Pre nego sto spakujes displej proba opet pa ako ne svetle isto izaberes druge. Ima razlike u diodama, zato je najbolje zalemiti polovnu sa polupanog displeja.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
alexa_pg
Expert
Expert
Za ovu pojavu razlog može biti:
- nisu odgovarajuće diode (bilo po boji, struji, naponu...)
- loše zalijepljen difuzor pa samim time loše rasipa svjetlost (teoretski)
Alexa
KD electronic
Expert
Expert
I meni se čini da diode nisu odgovarajuće te da preintenzivno svijetle,... teško da su baš sva 4 difuzora krivo sjela.
Koje si diode stavio?
Za HC390DUN mislim da idu LG Innotec 3535 6V/2W
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Tako je KD electronic :idea: . Zato se kod LG-ija cesto vidja pozar na diodama.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
grki
Expert
Expert
Ja mislim da sam stavio LG Innotec 3535 6V/2W ali nisam bas siguran jer sam ih nabavio bez oznaka.Dali neko zna gde se mogu nabaviti sigurne ove diode.Difuzori su namesteni sigurno dobro ,nije prvi put da ovo radim i nikada do sada mi se nije ovo desilo.Mozda malo jace svetle ove diode sto su ubacene zbog toga pitam gde mogu nabaviti orginale
KD electronic
Expert
Expert
Oznaka originala bi trebala biti LATWT391RZLZK.
Osobno sam naručivao od ovog dobavljača:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 0.0.WVgWwA

,... jesu li originali?,... `ko će ga znati. :?: :mrgreen:
slaved
Mlađi član
Mlađi član
Po mome iskustvu ovo je kombinacija neodgovarajućih dioda i ne dobro pozicioniranog difuzora.
Na LB serijama su veći i prozirni difuzori i koliko god se pazi prilikom vraćanja difuzora uvijek se u slici primjeti .
vataz66
Mlađi član
Mlađi član
Treba skunuti kalaj sa trake sto posto tako da dioda legne sto bolje, cim se malo podigne primeti se na slici. Vidis i sam da ti se neke vide vise, a neke manje, zavisi koliko si ih lepo zalemio. Diode su OK, bas te idu, ali su difuzori sugavi i tesko ih je namestiti.
KD electronic
Expert
Expert
vataz66 je napisao/la:,... Diode su OK, bas te idu, ali su difuzori sugavi i tesko ih je namestiti.
Ovo doista stoji,… neki sam dan radio na modelu 32LN540B sa tranparentnim-bistrim i odozgo konkavnim lećama-difuzorima koje se, istina, znatno teže namještaju.

Preporuka kolegama je da se prije skidanja položaj difuzora markira te da se sa njega i trake ne čiste ostaci plastike-ljepila kako bi kod vraćanja sjeo u potpuno isti položaj i bio pravilno izniveliran (naravno, pod pretpostavkom da se dioda zalemi kak treba i da se prilikom skidanja i lemljenja ne oštete (rastope) oni crni ostaci ljepila -"stupići" na kojima je difuzor prije bio).
Ukoliko difuzor zamijenjene diode na limu ostavlja kružni svjetlosni rasip približnog promjera kao kod ostalih sve bi trebalo biti OK, ukoliko je rasip znatno drugačijeg promjera (što će i biti ako prenisko ili previsoko sjedne) sigurno će svjetlo probijati kroz matricu i vidjeti se u slici.

Na priloženoj fotki vidi se da sam kod zamijenjene (markirano) diode dobil rasip nešto malo većeg promjera i ne baš savršenog oblika ali dovoljno dobrog da se ne vidi u slici.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.