[REŠENO] LG 42LG3000 Sam se ukljucuje

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
ststeva
Producer/Proizvođač - LG
Model No/Oznake modela - 42LG3000
Main board/Matična ploča - EAX 5681 8401 (0) EBV 41529803

Power supply(SMPS)- EAX 40157601/17

SIMPTOMI:
1.Kad god se iskljuci posle par sekundi se sam ukljucuje.
2. Prilikom ukljucivanja desava se po nekad da 2-3 puta zaredom samo blicne pa se restartuje i tako u krug dok se ne ukljuci.

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:

Ovako, nov sam na forumu, ovo mi je prvi post, ali se nadam da cu u buducnosti ucestvovati vise na forumu.
Od skoro sam poceo da se igram sa raznim prostim popravkama televizora, a ranije sam se bavio popravkom racunara, sad radim kao nastavnik Tehnickog u osnovnoj skoli, znaci nisam profesionalni serviser.
1.
TV ima sledece simptome,kada se iskljuci na daljinski posle par sekundi pocne da trepti power led i on se ukljucuje.
Eliminisao sam daljinski ili bilo koji drugi IR predajnik kao uzrok ukljucuvanja jer se isto desava i sa diskonektovanim IR prijemnik.
Desava se sledece, pronasao sam power on zicu i cim se TV iskljuci sa 3.5V predje na 0 i posle par sekundi sa maticne ploce ponovo dobije power on napon.
Imate li ideju sta moze da bude problem? Cini mi se da su ovi smt kondenzatori na slikama malo naduveni, ali jos nisam nabavio ESR tester da bih ih lepo proverio
a i znate koliko su komplikovani za odlemljivanje.

2. Za drugi nemam opis jer nisam merio napone prilikom restartovanja ali sumnjam na kondenzatore jer su svi razlicitih proizvodjaca i ne izgledaju bas najbolje,
vidi se da je neki majstor sve to menjao ranije.

Slike
https://ibb.co/c5sXBF
https://ibb.co/d1CAyv
https://ibb.co/fjuCBF
KD electronic
Expert
Expert
Dobrodošao na forum!

Trebalo bi za početak provjeriti korektnost napona napajanja na samom power supply-u pa potom na naponskim regulatorima matične ploče,... odspoji tipkovnicu (tastaturu) sa matične ploče da vidiš ima li promjene (na ovim modelima mikroprekidači znaju raditi probleme).
Btw, na slikama ne vidim napuhane elektrolite. ;)
ursuss
Expert
Expert
Pozdrav!
Nisi postavio temu po pravilima foruma ( kopirati tablicu i onda upisati podatke, no dobro... najbitnije nisi pregledao ili nama opisao,a to je stanje ploče napajanja... te da li si isključio ručne komande-moguće je da ima neki prelazni otpor radi vlage,starosti pa pravi probleme..
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
ststeva
Kopirao sam tablicu i popunio kao što piše u uputstvu, samo nisam upisao oznake ploča za koje mislim da nisu problem već sam se fojusirao na ove dve koje sam naveo.

Jesam, totalno sam isključio kabal koji ide od matične kad tastaturi i Ir senzoru, isto se desava.
power on pin sam izvadio iz konektora i merio napon koji je išao od matične ploče.
Znaci uključim naponski kabal i posle par sekundi dobijem 3.5 V koji treba da uključe napajanje, priključim Ir senzor, iskljucim ga na daljinski ili na dugme taj isti napon vrati na nulu i posle par sekundi se ponovo pojavi.
5v stand by je u redu, ostale voltaze su prisutne i u granicama normale.
Nisam merilo napone na regulatorima matične ali hoću sutra pa cu napisati.

Da li moze da bude neki softverski problem. Da li je neko imao sličan, a da nije bio problem u tastaturi?
yeremmy
Expert
Expert
-Otkaciti tastaturu(moze da radi i bez tastature)
-Da li i posle ovog se sam ukljucuje?Ako NE znaci tastatura ga ukljucuje(zameniti tastere)
ako DA onda imamo problem,prvo da resimo gore navedeno.
Cim Tv startuje izvaditi baterije iz daljinskog.Kao da od negde dobijas start signal.A to moze da bude ili tastatura ili daljinski.
Lepo kopiraj tabelu i upisi sve sto se trazi,jer je sve bitno,narocito napajanje.
ststeva
Napisao sam i napajanje (Power supply(SMPS)- EAX 40157601/17) ali ako je bitno napisacu i ostalo.

Odgovor je Da, uključenje nema veze sa daljinskim i tasterima. Znaci kad totalno diskonektujem kablove za tastaturu i senzor za daljinski isto se desava.
yeremmy
Expert
Expert
Jasno.Kad TV startuje on radi bez problema tj ne gasi se u toku rada.Obicno imamo problem da startujemo TV-ovde je obrnuto.Start ON\Off vrsi procesor na zadatu komandu direktno ili preko nekoliko tranzistora uz pomoc optokaplera,sto se vrsi preko MB-ploce.Naravno sad bi nam trebala kompletno popunjena tabela da vidimo i Eeprom,pa SPI flash,pa panel itd.
Jedno elegantno resenje bi ovde bilo jednostavno TV na mrezu prikljuciti preko St-By Killer-a=resen problem.
tonarica
Expert
Expert
Takodje welcome!!!
Ja imam takvu matičnu,sličan kvar.
Nakon par minuta lista kanale u plus,prema gore.
Odspojio sam sve do proc-a bez rezultata
ststeva
Hmm, zanimljiva je jedna stvar, veceras kada sam ga priključio u struju nije se sam ukljicivao, i čak u prvih 5-6 minuta gledanja sam mogao normalno da ga iskljucim.
Ali čim se malo zagrejan krenula je ista prica, sumnjao sam da nije softverski problem ali ovo sada govori da nije. Probacu da prelemim kompletan main board, I da zagrejem procesor duvaljkom, mozda je neki hladan lep u pitanju....
ststeva
Zaboravio sam da napišem rešenje.

Probao sam drugo napajanje i sve je normalno radilo, zatim sam prelemio sve lemove na napajanju i problem je neštao.

Hvala svima koji su pokušali da pomognu.