Kada se zalomi da sebi samom nemožeš da rešiš problem. Elektronika od moje mašine za pranje suđa (redak model) elektronika crkla. Napajanje koje sam popravio ali procesor pravi kratak spoj...... Znači nema opravke. Sam programator se može teško naći (niko nema na lageru i kad ima košta oko 15 000 din). Znači kupiću novu.....
Postoji li način zamene nekim "univerzalnim" ili zamenskim ili mehaničkim ili da ugradim par malih kineza unutra da peru suđe
Jeli možda neko radio neke prepravke ili ima šeme ili nekakav predlog da se ne baca nova mašina bez "srca" .... Da se da spasiti šta se da
Evo i par sličica
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
E ovako . Neodustajemo.
Koliko se ima vremena skida se šema mašine pošto je nigde nema na netu. Prvo par slika a posle kada sredim šemu i isproveravam se da ne pogrešim.
Uglavnom spremio sam spisak senzora i agregata koji su prikačeni na programator.Jedan deo neznam šta je pa bi mi tu trebala pomoć ako iko prepozna šta je.
Posle pumpe protoka i grejača na cevi se nalazi senzor sa tri žice (pina) sa oznakom ST. Moguće da je neki termoelemenat (termoprekidač jer nema otpora među žicama) ili je merač protoka . Nebi da ga vadim lepo je upertlovan.
Plan je sledeći nabaviti neki programator kao što je na primer WQP12-9240G . Ili sličan vidim da dosta njih ima istu PCB elektroniku samo je program i tastatura (komande ) različiti a tako i cene idu od 3000 do 10000. Možda u međuvremenu i nabavim polovno šta (jeftinije je). Teško na netu ima šema i servis Manuala za određene progrmatore. Verovatno ni NTC neće odgovarati. Možda i protokomer....
Kada nešto konkretno nabavim javim se verovatno će trebati pomoć oko vezivanja i šema
Evo kako izgleda famozni deo to je Optokapler a čemu služi? Optokaplerom još nisam video da se meri protok jedino neke nečistoće posle grejača ali čemu to služi zna li ko?
Pronašao sam neko rešenje što mislim da če upaliti. Nabavio Elin programator (slični su i za gorenje) nov je 50 € , čekam da nabavim nešto povoljnije (idealno da popravim nešto ). Moja mašina nema protokomer tj ima posudu ali bez njega pa sam nabavio na creva koji ću staviti ispred te posude. Tako da onda može bilo koji programator.
Ako ima neko predlog kako da se poveže (šemu) pa da uporedim sa mojom idejom....