Lemljenje QFN 72 pin čipa SiI9287B

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
mocnisima
Expert
Expert
Zgodno sam ga skinuo a sad treba da stavim novo i nemam pojma šta da radim. Imate neki savet?
Sa druge strane je gomila smd delića.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Lemilicom protiv sveta!!! Electro guerrilla.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Sa druge strane zalepi kapton traku ili aluminijumsku da bi drzalo elemente da ne otpadnu prilikom grejanja. Zalepi i preko tih smd oko kola. Onda drmnes jednu ljutu i uz Bozju pomoc, sve ce biti kako traba :D
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
ursuss
Expert
Expert
šta jednu .... bar dvije.... munjenim Bog pomaže... :lol: :lol:
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Moze i diazepamom da se umire ruke :lol:

Ako su ti lepa lemna mesta(rekao bih da jesu), a koristis novo kolo, najbolji pomagac za brzo i lepo lemljenje je tecni kalaj koji u sebi sadrzi kvalitetan flux. Malo zagrejes lemna mesta, na 70-80 stepeni, a onda vrh cackalice zaronis 1-2mm u tecni kalaj pa zatim samo dodirnes lemnu tacku. Ne da nabacis kalaj na lemnu tacku nego da je ofarbas koliko da dobije mat sivu, skoro providnu boju preko nje. Kada je lemna tacka zagrejana mnogo se lakse nanese tecni kalaj u tankom filmu. Ne sme mnogo da se stavi jer mi se ne svidja kako sagoreva i njegovi ostaci. Ovako tacke budu dovoljno lepljive tako da ces lakse postaviti kolo gde treba a flux iz tecnog kalaja pomaze boljem lemljenju na nozici koja do sada nije lemljena.
Pogubih se u objasnjavanju, ali se nadam da sam bio razumljiv :D
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
giga73
Koliko vidim radi se o HDMI Port IC-u.
Greju se oni ko blesavi i mora i sredina da se dobro zalemi zbog odvodjenja toplote kroz PCB.
Najteze je odrediti pravu kolicinu lema u sredini. Po mom iskustvu, dovoljna je tacka zrna pirinca. Prvo dobro ocistiti lemne tacke sa fluxom i pletenicom i onda opet nabaciti sloj fluxa pa na vrh lemilice dodati kalaj i prevuci preko lemnih mesta i svaki ce dobiti `brezuljak lema` sto je dovoljno da se IC dobro zalemi i bez kalaja u pasti duvanjem. Nece otpasti nista sa deuge strane stampe ako se rasi o manjim/laksim SMD komponentama, drzace njih rasropljen lem dovoljno.

Posle pod dobrom lupom osmotriti da li ima mostova i da li su dobro zalemljeni. Moze se popraviti sa tanjim vrhom....

Srecno.
mocnisima
Expert
Expert
Operacija uspela, bez rakije. Sredinu nisam lemio već sam zalepio mali hladnjak na čip. Od četiri hdmi porta rade mi dva a na ostala dva nemam ništa. Dovoljno.
Lemilicom protiv sveta!!! Electro guerrilla.