Grundig ST 55-908 CUC2121 gasi se

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
airlive245
Proizvođač - GRUNDIG
Model - ST 55-908 DOLBY
Model chassis - CUC2121
PCB Nr -
Procesor - ST92195C9B1-S221
Eeprom - 27C020
Vertikala - TDA1771
Video - STV2246
Audio - TDA7266B
SMPS - TDA16846
Display-ekran - THOMSON A51EFS83X191
FBT(VN trafo) - M29221-031-57
Tuner -

Za početak pozdrav i nadam se da cu aktivno sudjelovati na ovom forumu. Po struci sam elektrotehničar, ali sa crt-ima sam se malo bavio.

E sada da pređemo na problem...telka je davala određene simptome prije gašenja tipa: horizontalne prozirne linije sinusnog oblika sa malom amplitudom, nestabilnu sliku, i ponekad ovakvu sliku na ovom linku: https://i.postimg.cc/YC1Pv0Fg/IMAG3586.jpg ,koja bi trajala kratko dok ne bi valjda zaštita proradila i ugasila je.
Zatim se više nije htjela upaliti iz standby-a. Prvo što sam primjetio nakon otvaranja je razliku lemova oko mreže i horizontale u odnosu na ostatak ploče.
Krenuo sam te elemente ispitivati dok nisam naletio na HIS ST1803DHI koji se kratko spojio između baze i emitera.
Došao sam do zaključka da je vjerovatno mijenjan jer ga nema u manualu, a za tu telku je u originalu S2055N.

Uzeo sam po preporuci iz trgovine MD1803DFX i prije nego što sam ga namontirao spojio sam na šasiju na poziciju HIS-a žarulju od 60W...nikakvih treperanja i sličnoga nije bilo.
Ali problem je ostao isti, telka se opet gasi, sa istim simptomima...samo bih rekao da su učestalije smetnje dok se ne "zagrije", ali zna ugasiti i nakon par sati rada.
Napravio sam sr*nje prilikom montaže limića koji drži HIS uz hladnjak...izvalio sam izvod blok kondenzatora od 18nF kojeg sam označio sa žutom bojom na ovom linku: https://i.postimg.cc/fLQ3KtHH/Izrezak1.jpg
Zamijenio sam ga sa 15nF, e sada neznam koliko je taj RLC krug bitan u svemu tome, jer koliko vidim na shemi taj se krug može kratkospojiti kod manje dijagonale telke.

Ima li tko kakvih sugestija šta gledati dalje.

Lp
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Ova guzvanje odozgo govori da je napon mreze nizi nego sto bi trebalo. Moguce da je problem u osnovi iz mreznog stepena pa prilikom pada napona i oscilator poludi te se slika guzva i sa strane.
Prekontrolisi mrezni stepen na hladne lemove. Promeni sve elektrolite u primarnom delu. Izdrmaj malo plocu dok TV radi i vidi da li reaguje na udarce.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
airlive245
Hvala na odgovoru!

To sam uslikao prije nego što je HIS drapio, a poslije se desila samo jednom i nisam stigao uslikati, a bome je neznam ni pročitati.
Mrežni stepen sam prelemio, posebice sam se bazirao na kondenzatore.
Zbunjuje me da prilikom drmanja ploče nema nikakvih animalija na slici i gašenja, već se koju minutu kasnije ugasi...e sada neznam dali je to subjektivni dojam ili ne.
Npr. ovu noć je odradio 6-7 sati u komadu, i onda ujutro počnem drmati ploču i koju minutu kasnije se ugasi, pa ga upalim i on se opet nakon par minuta ugasi bez da sam drmao, i evo ga sada sat vremena u komadu.

Onda mi preostaje jedino mijenjanje elektrolita po redu, pa šta bude...
A opet čudno mi je što žarulja od 60W bez ikakvih oscilacija svijetli kad sam je spojio umjesto HIS-a, ili možda nisam naletio na tu prijelaznu pojavu koja pravi probleme

E da premjerio sam napone iz manuala: https://postimg.cc/XZdxLM4S , i sve odgovara...napon +A za 55cm dijagonalu je 132V.
ANDI
Expert
Expert
ne valja ti choper trafo ako nisam zaboravio .zameni obavezno ..
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 1 time
ANDI je napisao/la:ne valja ti choper trafo ako nisam zaboravio .zameni obavezno ..
I ja mislim da je trafo,kad se malo zagreje dolazi do prekida.
airlive245
To ovaj TR6100: https://postimg.cc/Lg1THTj1
Ovo je u opisu: TR 61000S 292015219700 SPERRWANDLERTRAFO B.O.-TYPE CONVERTER TRANSFORMER
Trebam vidjeti točno oznake na njemu ako ih ima.
Možda bi pomoglo u dijagnozi da ga zagrijem fenom pa vidim rekaciju.

Evo konkretno danas je odradio bez greške i to u komadu oko 5-6h, i dva puta po kojih 1-1,5h....dok se jučer ugasio dva puta i puno manje je radio.
milenko
Expert
Expert
Admin Jimmy je napisao/la:
ANDI je napisao/la:ne valja ti choper trafo ako nisam zaboravio .zameni obavezno ..
I ja mislim da je trafo,kad se malo zagreje dolazi do prekida.
Odlemi i izvadi trafo,pa pogledaj njegove pinove dali se oko nekog promenila boja -pocrnila smola! Nekoliko puta sam to imao,onda polako "raskopavam" smolu oko pina pazeci da ne pokidam lak zicu da dodjem do mesta gde je zalemljena za pin.Pomocu tinola i kalafona dodatno prelemim taj spoj i bude OK.Mada ga je najbolje zameniti.Obrati paznju i na glavni mrezni elko +300V i on kod Grundiga hoce da pravi iste probleme.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 25 stu 2019 22:40, ukupno mijenjano 1 put.
airlive245
Na vase preporuke trafo sam odlemio i pregledao...nikakvih fizickih ostecenja nema.
Takodjer zamjenio glavni mrezni elkos 150uF 400V i dodatno prelemio sumnjive lemne tocke mreze.

I evo vec cetvrti dan telka radi bez gasenja...ali se pojavio novi simptom.
Kako gledam 16:9 format na 4:3 telki sa letterboxom gorr i dole da slika ne izgleda razvucena na trenutke sam uhvatio kako gornja ivica slike na trenutke poskakuje...stavio sam drugi scart kabel i drugi receiver pa cu pratiti stanje ako se ponovi.

Ako pretpostavim da nije do receivera i scart kabela...to bi ako sam dobro upucen mogao biti problem u vertikali?
milenko
Expert
Expert
Što se gašenja TV-a,tiče s obzirom da ti radi već četiri dana,to je onda rešeno!
A ovo "poskakivanje" ako se dešava i sa drugim risiverom,moguće da je vertikala.Ako se to pojavljuje na svim TV kanalima,posebno "jačim"onda je "greška" u vertikalnom stepenu.
pzoran
Expert
Expert
A sta ti je to (telka)
ranes
Expert
Expert
To je ono sto ni reciklazni centar vise ne uzima .Ne mogu da verujem sa koliko entuzijazma kolege rade bezvredne krseve koji se po buvljacima prodaju za 5 Eu.
dragan_ru
Expert
Expert
ja za tako nesto kazem da radim iz hobija...mozda je neka osoba u pitanju...koce ga znati koji je pravi razlog...
airlive245
Telka je moj termin za stari krš zvan CRT ;) ...znam da ne vrijedi nista i da sam vec u njega ulozio financijski vise nego sto vrijedi, a bome i vremena takodjer.
Ali kad usporedim njegovu sliku i zvuk sa led televizorom philips od 200 eura bas se razocaram koliko je slika na philipsu blijeda isprana, a tek zvuk kao da dolazi iz konzerve :| .
Radim to iz hobija i kada imam slobodnog vremena, i nije mi to tlaka...

milenko je napisao/la:Što se gašenja TV-a,tiče s obzirom da ti radi već četiri dana,to je onda rešeno!
A ovo "poskakivanje" ako se dešava i sa drugim risiverom,moguće da je vertikala.Ako se to pojavljuje na svim TV kanalima,posebno "jačim"onda je "greška" u vertikalnom stepenu.
E hvala ti...bas sam sada na forumu elektroda pl nasao da im kod vertikale zna redovno odlaziti CT5015 (BC847), D50048 (5.6V) i R50048 pa provjerim.

.
pzoran
Expert
Expert
Radio iz hobija ili profesionalno, star ili nov Televizor on ima svoje ime i ne zove se nikakav (telka) nego Televizor.
airlive245
Onda se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio s tim terminom...
što se imena i prezimena tiče ja se nadam da sam ga dobro opisao u prvom postu
KD electronic
Expert
Expert
airlive245 je napisao/la:Onda se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio s tim terminom...
Nemaš se potrebe ikome ispričavati,.. bavim se ovim poslom preko 30 godina i isti termin i sam koristim u svakodnevnoj konverzaciji, kako sa mušterijama tako i kolegama.
Neki se ljudi, jednostavno, bave nevažnim stvarima i nepotrebno tjeraju mak na konac.
sega
Expert
Expert
Has thanked: 1 time
Tako je KD electronic, idemo dalje......
dj.mr.schultz
Expert
Expert
Slažem se sa kolegama kako god nazvali TV ovde smo da pomažemo jedni drugima a politika nema mesta ovde!!! Administratori sankcionišite ovakvo ponašanje molim vas. :(
Nisam ginekolog ali mogu pogledati...

Trenutno korisnika/ca: Claude [Bot] i 0 gostiju.